Kihlattu lypsi rakastuneelta talon­mieheltä 45 000 euroa – uhri keksi keinon huijarin narauttamiseksi - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Kihlattu lypsi rakastuneelta talon­mieheltä 45 000 euroa – uhri keksi keinon huijarin narauttamiseksi

Tamperelaisnainen tarvitsi rahaa tullissa olevien kankaiden lunastamiseen, Kemijärvellä sijaitsevan talon remonttiin, lääkärimaksuihin, velkojen maksuun sukulaisille, autoon... Talonmies joutui viidessä kuukaudessa puille paljaille.

24.10.2019 6:08

Lempi leiskui Tampereen Takahuhdissa syksyllä 2012. Jälkipyykkiä siivottiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa vielä seitsemän vuotta myöhemmin.

Kaikki alkoi kiinteistönhoitajan hommia tehneen miehen työasioista. Noin 60-vuotias mies kävi noin 40-vuotiaan naisen asunnossa talonmiehen roolissa, ja pian kanssakäynti muuttui lähes päivittäiseksi. Pariskunta kihlautui saman syksyn aikana.

Taloudellisesti pariskunta ei ollut tasa-arvoinen. Talonmiehellä oli runsaasti säästöjä, mutta nainen eli sosiaalituella. Nainen tosin väitti miehelle omistavansa kiinteistön Kemijärvellä.

Naisen pyynnöstä mies avasi kukkaronnyörinsä. Ensin nainen pyysi mieheltä 7 500 euroa, joilla piti lunastaa naisen ystävän kankaita, jotka olivat pantattuna tullissa. Rahoista piti maksaa myös ystävän vuokraennakko.

Talonmies nosti rahat pankista, antoi ne kihlatulleen ja teki hänen kanssaan velkakirjan. Rahat piti antaa käteisenä, etteivät naisen rahat olisi paljastuneet sosiaalitoimistolle.

Kankaita mies ei koskaan nähnyt. Ei myöskään lainaamiaan rahoja.

Piikki oli kuitenkin jo auki. Seuraavaksi nainen kertoi talonmiehelle, että hänen Kemijärvellä sijaitsevansa talo pitäisi myydä. Lainaa nainen ei remonttiin kuitenkaan saanut, koska hänen luottotietonsa olivat menneet.

Talonmies poikkesi lomamatkallaan Kemijärvellä katsomassa taloa, jossa asui naisen sukulaisia. Paikalla oli myös ammattikoulun opettajaksi esittäytynyt mies, joka oli ostamassa asuntoa.

Nainen tarvitsi remonttimiesten palkkojen etumaksuun 7 000 euroa ja remonttitarvikkeisiin 6 000 euroa. Talonmies nosti rahat käteisenä ja antoi ne kihlatulleen.

Jatkossa rahantarpeita tuli yhä enemmän ja enemmän. Mies antoi alkusyksystä naiselle käteistä muun muassa auton ostoon, auton remonttiin, remontin lisätarpeisiin, lääkkeisiin, matkoihin, lainojen maksuun, kiinteistön myynnin valmisteluun ja lainhuudon varainsiirtoveroa varten.

Lokakuun alussa nainen pyysi mieheltä 5 500 euroa. Rahantarve johtui tällä kertaa naisen terveydentilasta. Nainen kertoi menevänsä Helsinkiin Mehiläisen sairaalaan. Samalla nainen pyysi rahaa, jotta naisen ystävä voisi majoittua Mehiläisen lähellä olevaan hotelliin yhdessä naisen pojan kanssa.

Talonmiehen epäilykset alkoivat herätä.

– Minä soitin muutaman päivän päästä Mehiläiseen, ja minulle kerrottiin, että tämän nimistä henkilöä ei ole heillä hoidossa, talonmies kertoi poliisin esitutkinnassa.

Talonmies soitti naisen sukulaiselle ja uhkasi rikosilmoituksella, ellei nainen ota pian yhteyttä. Kun mitään ei kuulunut, talonmies päätti toteuttaa uhkauksensa ja marssi poliisiasemalle.

– Ollessani tekemässä ilmoitusta (nainen) sitten soitti minulle ja kertoi olevansa Kuopiossa sairaalassa. Rikosilmoituksen teko jäi sitten kesken, talonmies kertoi.

– Sitten soitin myöhemmin Kuopion sairaalaan, ja sieltä kerrottiin myös, että (nainen) ei ole ollut siellä hoidossa. (Nainen) selitti minulle, että he eivät anna tietoja, koska hänen tietonsa ovat salattuja. (Naisen) kertoman mukaan Mehiläisen lääkäri teki hänelle operaation Kuopion sairaalassa.

Rahan pyytäminen jatkui yhä. Nainen tarvitsi rahaa muun muassa verenpainemittariin, päivähoitomaksuihin ja sähkölaskuun.

Matkan varrella talonmiehelle selvisi, että Kemijärven-talon oikea omistaja onkin naisen sukulainen. Todistusaineistoa saadakseen epäluuloinen mies ryhtyi tallentamaan puheluitaan naisen kanssa.

Kaikki rahat talonmies antoi naiselle käteisenä. Mies lisäsi lainaamansa summat velkakirjoihin, vaikkei saanutkaan aina naista allekirjoittamaan papereita. Viimeisen kerran mies antoi rahaa naiselle tammikuun 2013 alussa.

Kaikkiaan nainen ehti lypsää kihlatultaan rahaa 45 700 euroa. IS:n tietojen mukaan mies menetti valtaosan omaisuudestaan naista rahoittaessaan.

Asia tuli vireille Pirkanmaan käräjillä vasta tämän vuoden alussa. Sisä-Suomen kihlakunnansyyttäjä vaati naiselle rangaistusta törkeästä petoksesta.

Nainen kiisti syytteen. Hän katsoi lainanneensa talonmieheltä vain noin 5 000 euroa ja maksaneensa siitä takaisin noin tuhat euroa. Loput rahat talonmies oli naisen mukaan lainannut jollekulle toiselle.

Oikeus joutui puntaroimaan kolmea asiaa: kuinka paljon rahaa talonmies oli naiselle antanut, oliko kyseessä laina vai ei, ja erehdyttikö nainen talonmiestä takaisinmaksuhalustaan ja -kyvystään.

Käräjäoikeus arvioi naisen syyllistyneen törkeään petokseen syytteen mukaisesti. Annetuista rahoista todistivat muun muassa talonmiehen tiliotteet, jotka vastasivat miehen kertomaa.

Talonmiehen tallentamat puhelut antoivat oikeudelle selvän kuvan kokonaisuudesta, kuten muun muassa siitä, että kyse oli rahan lainaamisesta, ei lahjoituksista.

Esimerkiksi puhelussa 5. marraskuuta 2012 talonmies sanoo: ”Kolkytkuustuhatta, mitä siitä tulee. Kolkytkuustuhatta neljäsataa oot velkaa. Ei kun kolkytyheksäntuhatta neljäsataa”. Tähän nainen vastasi: ”Niin, kyllä minä sen muistan. Joo-o.”

Maksukyvystään ja -haluistaan nainen valehteli puolestaan väitettyä kiinteistökauppaa käsitelleessä puhelussa 10. joulukuuta 2012. ”Kun menee tämä joulu vaan ohi, että saan ton maan myydä tossa pois. Minä maksan niistäkin jo sulle puolet pois, kun minä myön ne maani. Minä annan senkin rahan sulle, mitä minä saan siitä maasta”.

– Mitään kiinteistöä hän ei kuitenkaan ole omistanut, ei lainojen antamisen alussa eikä aikana, eikä rahaa siis ole ollut tulossa, eikä maksukykyä olemassa, oikeus kirjasi ratkaisuunsa.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi naisen kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä petoksesta. Nainen tuomittiin lisäksi maksamaan talonmiehelle taloudellisena vahinkona 45 700 euroa.

Kaikesta huolimatta talonmies pitää edelleen yhteyttä naiseen. Poliisille nainen kertoi vuosi sitten, että kihlaus on yhä voimassa. Mieskin myönsi, etteivät välit ole menneet poikki.

– Olen vieläkin (naisen) kanssa tekemisissä, mutta raha-asioista emme enää puhu mitään, mies kertoi poliisille.

Yhdessä talonmies ja nainen eivät ole koskaan asuneet.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?