Tampereen ”aito perinne­ruoka” musta­makkara on tehty puoliksi ulko­maisesta lihasta – ”Kotimainen olisi jopa halvempaa”

rac

Julkaistu:

IS-gallup paljastaa, ettei ulkomaisuus isommin haittaa Tapolan verisen herkun ystäviä. Monelle tieto tuli kuitenkin yllätyksenä.
Mikä voisi olla tamperelaisempaa kuin ”aidoksi perinneruoaksi” mainostettu Tapolan mustamakkara? No, monen mielestä aitous olisi vakuuttavampaa, jos tuotteessa käytettäisiin vain ja ainoastaan kotimaista sianlihaa.

Vaan kun ei käytetä. Kaupoissa myytävän makkarapaketin kyljessä lihan lähteeksi mainitaan ”useat EU-maat”. Tapola Oy:n laadunvalvontapäällikkö Juha Kantola vakuuttaa kuitenkin IS:lle, että kuuma sian verimakkara -nimeä aiemmin kantanutta tuotetta valmistetaan myös suomalaisesta sianlihasta, mutta 50 prosenttia raaka-aineesta tulee Saksasta tai Tanskasta.

– Suomalainen lihantuotanto ei valitettavasti riitä kattamaan kulutusta, Kantola selittää.


– Meillä Tapolalla ei ole omaa teurastamoa, joten olemme täysin ostotoiminnan varassa. Markkinatalouden lainalaisuuksien mukaan isot teurastamot turvaavat ensin oman tuotantonsa kotimaisen raaka-aineen pohjalta ja myyvät sen jälkeen meille, mitä on jäljellä. Olemme tässä puun ja kuoren välissä.

Kantola korostaa samalla, että laatujärjestelmänsä mukaisesti ulkomainen sianliha hankitaan tunnetuilta yrityksiltä ja luotettavien välikäsien kautta.

– Lihan laatu ei sinällään ole sen heikompaa kuin mitä ostetaan Suomesta.

Säästämisestä ei Kantolan mukaan ole kyse.

– Tällä hetkellä lihan hinta on Keski-Euroopassa niin korkea, että kotimainen liha olisi jopa halvempaa, Kantola sanoo.


Kantola myöntää, että tilanne harmittaa. Myös siksi, että yhtiö korostaa toiminnassaan ympäristönsuojelua.

– Kumipyörien päällä se liha tänne tulee. Mieluummin otettais täältä läheltä, jos sitä olisi vaan saatavilla.

Mustamakkarapaketin kuoressa oleva merkintä EU-lihasta herättää kysymyksiä säännöllisesti.

– Asiaa kysytään meiltä ehkä kerran kuussa, Kantola arvioi.


Tapolan kojulla Tammelan torilla tieto mustamakkaran ulkomaalaisesta verivanasta ei isommin hätkähdytä.

– Ei häiritse yhtään. Joulukinkutkin tulee ulkomailta, Janne Perämaa huomauttaa.

Raija Heinonen ehtii jo kehua mustamakkaraa lähiruoaksi, kunnes kuulee, että liha tuodaankin ulkomailta.

– En oo tarpeeksi näköjään perehtynyt asiaan. Ei anneta sen häiritä: possu kuin possu, Heinonen kuittaa.



Tom Palenius olisi mieluummin suomalaisen raaka-aineen kannalla.

– Yhtä hyvää se on kuitenkin, mutta vois kyllä käyttää kotimaista lihaa, Palenius tiivistää.

Sakari Viljanen on samoilla linjoilla. Mutta maku ratkaisee.

– Mustamakkaraa kuuluu aina silloin tällöin saada. Muuten ei tunne itseänsä tamperelaiseksi, Viljanen korostaa.


Ja kelpaa se veriherkku vieraammillekin. Ossi Välimäki ja Sini Heinonen saapuivat torille nimenomaan mustamakkaraa maistamaan. Lähellä sijaitsevat etniset ravintolat eivät pariskuntaa kiinnosta.

– Tullaan Lappeenrannasta. Mitä hittoa sä luulet, että me syyään täällä, Välimäki piikittelee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt