Tampereen ratikka otti ison askeleen – yksi suurimmista ratatyökohteista valmis

Julkaistu:

Näkymät Sammonaukiolla ovat muuttuneet sitten vuonna 1966 valmistuneen Kalevan kirkon. Myös työt Sammonkadulla ja Teiskontiellä ohi lokakuun aikana.
Yksi Tampereen raitiotien keskeisimmistä maamerkeistä on valmistunut, kun raitiotietyöt Sammonaukiolla on nyt saatu päätökseen suunnitellussa aikataulussa. Töiden valmistumisesta kertoo Raitiotieallianssi tiedotteessaan.

Sammonaukion vaihdealue on ollut yksi hankkeen suurimmista ratatyökohteista, minkä lisäksi aukion katualueet, jalkakäytävät, pyöräväylät, kiveykset ja valaistus on uusittu.

Pyynikintorilta tuleva raitiotie haarautuu Sammonaukion keskellä Taysiin ja Hervantaan, ja se on raitiotien ensimmäisen osan ratalinjalla sijaitsevista vaihdealueista suurimpia. Vaihdealue kiskoineen ja betonirakenteineen painaa noin kymmenen tonnia, ja sen asentaminen oli yksi raitiotien rakentamisen suuritöisimpiä. Myös raitiotien alta tehdyt johto-ja putkisiirrot olivat Sammonaukiolla mittavat, sillä aukiolta käynnistyivät johto-ja putkisiirtotyöt myös Sammonkadulle ja Teiskontielle.


Sammonaukion rakentaminen alkoi huhtikuussa 2017 laajoilla johto- ja putkisiirroilla raitiotien alta. Myös kaukolämpölinjaa aukiolla uusittiin ja viemärilinjalle rakennettiin suojaputkituksia. Putki-ja johtotöiden jälkeen aukion tulevan vaihdealueen pohjaa paalutettiin ja vahvistettiin paalulaatalla. Sen valmistuttua päästiin rakentamaan ratapohjaa ja valamaan kiintoraidelaatta, johon kiskot vaihteineen on asennettu.

– Raitiotien rakentamisen lisäksi aukion kiveykset, kaistajärjestelyt, liikennevalojärjestelmä, valaistus sekä jalankulku-ja pyöräilyväylät on uusittu katusuunnitelman mukaisiksi, Kalevan alueen lohkopäällikkö Olli Tuomisto Raitiotieallianssista kertoo.

Sammonaukio oli työkohteena haastava runsaiden liikennemääriensä vuoksi, ja alueen liikennejärjestelyjä jouduttiinkin rakentamisen edetessä uusimaan useaan otteeseen. Alueen lopulliset asfaltoinnit tehtiin kahden viikon aikana yötöinä.


Koko Kalevan raitiotietyöt valmistuvat suurelta osin tänä vuonna. Sammonkadun ja Teiskontien ratatyöt ja katurakentaminen valmistuvat lokakuun aikana. Ajojohtimet Kalevaan asennetaan myöhemmin.