100-vuotias talo ”tuoksui Linnanmäelle” – kellarista löytynyt salainen virhe kävi myyjälle kalliiksi

Pölkkyjen kyllästeaine eli kreosootti aiheuttaa syöpää ja perimävaurioita. Akaassa sijaitsevan omakotitalon aiemmille asukkaille alapohjan kantava rakenne tuli täytenä yllätyksenä.

Akaassa sijaitsevan omakotitalon kantava rakenne oli tehty ratapölkyistä, joiden kyllästämiseen käytetty kreosootti on terveydelle vaarallista. Kuvituskuva.

7.10.2019 12:05 | Päivitetty 11.10.2019 13:27

Viialan taajamassa Akaassa asunut perhe sai marraskuussa 2017 kuulla yllättävän ja pelottavan uutisen: perheen entisen kotitalon kellarissa oli koko kymmenen vuoden asumisen ajan muhinut syöpäpommi.

Kyse oli rakennuksen alapohjan kantavana rakenteena käytetyistä ratapölkyistä, joiden kyllästämiseen käytetyn kreosootin eli karbolitervan PAH-yhdisteet ovat terveydelle vaarallisia. Niiden on todettu aiheuttavan muun muassa syöpää ja perimävaurioita.

Perhe oli muuttanut eteenpäin myymästään talosta pari vuotta aikaisemmin. Lähes satavuotiaaseen taloon remonttia suunnitellut uusi omistaja oli pyytänyt paikalle rakennuskonservaattorin avustushakemuksen laatimista varten. Viesti oli selvä: ratapölkyt pitää saada rakenteista pois.

Paikalle kutsutussa rakennusterveysasiantuntijassa poikkeuksellisen voimakas kreosootin haju sai heti aikaan aivastelua ja silmien kirvelyä. Asiantuntijan mukaan haju oli vielä voimakkaampi, kun edellinen perhe osti talon vuonna 2005.

Talon vuonna 2015 ostanut nainen vaati 118 000 euron talokaupan purkua tai ainakin 70 000 euron alennusta kauppahintaan. Myyjät eivät suostuneet vaatimuksiin, joten riita päätyi Pirkanmaan käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Oikeudessa kävi ilmi, etteivät kaikki reagoi kreosootin hajuun samalla tavalla. Esimerkiksi talon vuonna 2015 ostanut nainen ei ollut havainnut poikkeuksellista tuoksua ennen kaupantekoa. Oikeudessa nainen kertoi havainneensa kellarissa myöhemmin savusaunan hajua.

– Todistajat ovat kuvanneet hajua ratapölkkymäiseksi ja Linnanmäen hajuksi, oikeus kirjasi ratkaisuunsa viitaten mitä ilmeisemmin Suomen vanhimman huvipuiston perinteikkääseen vuoristorataan.

Talon ostanut nainen katsoi myyjien syyllistyneen tiedonantovirheeseen kaupan yhteydessä. Hänen mukaansa myyjien olisi pitänyt ”tiedostaa virhe eli haistaa ratapölkyt ja kivihiilen asuessaan rakennuksessa useamman vuoden ajan”.

Kanteen pääasiallinen peruste oli kuitenkin ”vakavan ja välittömän terveyshaitan” aikaansaama rakennuksen asuinkelvottomuus. Ostaja korosti myös sitä, että käytännössä koko hänen koti-irtaimistonsa oli lasi- ja teräsesineitä lukuunottamatta pilaantunut.

Oikeudessa oltiin yhtä mieltä siitä, että ratapölkyt on poistettava. Myyjäpariskunta korosti kuitenkin, ettei heillä ollut tietoa virheellisestä rakennusmateriaalista.

– Reklamaatio on tullut täytenä yllätyksenä, pariskunnan mies kertoi oikeudessa.

Oikeus totesi, ettei myyjäpariskunta ollut tietoinen kreosootista eikä syyllistynyt näin tiedonantovirheeseen. Kiinteistössä todetun virheen todettiin olevan niin sanotusti salainen.

Vastuuta tiedon puute ei kuitenkaan poistanut. Käräjäoikeus määräsi myyjät korvaamaan ostajalle 40 000 euron hinnanalennuksen virheen korjaamiseksi. Kaupan purkuun oikeus ei katsonut olevan aihetta.

Ennen oikeudenkäyntiä myyjät tarjosivat ostajalle 60 000 euron kertakorvausta, mihin ostaja ei kuitenkaan suostunut. Ostaja ilmoitti tyytymättömyyttään tuomioon, mutta ennen hovioikeuden istuntoa osapuolet saivat sovittua riidan tuomioistuinmenettelyssä. Sovintoratkaisun mukaan myyjät maksavat ostajalle hinnanalennusta lopulta 65 000 euroa.

Riita tuli kalliiksi molemmille osapuolille, sillä sekä myyjät että ostaja määrättiin maksamaan omat oikeudenkäyntikustannuksensa. Myyjien oikeudenkäyntikulut olivat käräjillä noin 24 000 euroa. Ostajan asianosaiskulut käräjillä olivat noin 5 000 euroa.

Juttua muokattu 9.10.2019 kello 12.34: Jutussa mainittiin ensin, että ostajalle koitui oikeudenkäynnistä oikeudenkäyntikuluja noin 5 000 euroa. Todellisuudessa ostajalle koitui kyseinen summa asianosaiskuluja.

Juttua muokattu uudelleen 11.10.2019 kello 13.27: Lisätty tieto lopullisesta hinnanalennuksesta.

Julkisen sanan neuvosto JSN antoi artikkeliin liittyen 12.3.2020 langettavan päätöksen. Päätöksen mukaan IS ei korjannut jutussa ollutta asiavirhettä Journalistin ohjeiden mukaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?