Poliisipäällikkö uskoo, että osa henki­rikoksista olisi estettävissä: ”Kenestäkään ei tule surmaajaa, ellei hän jotenkin oireile”

Lainsäädäntö vaikeuttaa poliisin työtä Kuopion kouluhyökkäyksen kaltaisten tapausten ennaltaehkäisyssä. ”Emme voi velvoittaa tällaista henkilöä tulemaan poliisilaitokselle kuulusteluun.”

3.10.2019 6:06

Ajankohtaiset kysymykset painavat monien mieliä Kuopion kouluhyökkäyksen jälkeen. Onko syytä pelkoon? Ja mistä tietää, ketä pelätä?

Yksi kuoli ja kymmenen loukkaantui, kun Savon ammattiopiston opiskelija hyökkäsi tiistaina oppilaitokseensa sapelilla varustautuneena. Poliisi sai epäillyn kiinni tapahtumapaikalta ja hän on sairaalahoidossa. Keskiviikkoiltana sairaalahoidossa oli yhä myös neljä muuta haavoittunutta.

Lue lisää: Koulukaverit kuvailevat Kuopion epäiltyä hyökkääjää – jätettiin yläasteella yksin pihalla, valmistui lukiosta huipputuloksin

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista kertoi keskiviikkona, ettei murhasta epäilty Savon Ammattiopiston oppilas antanut ennalta merkkiä teostaan. Töyrään mukaan teko oli epäillyn ”taustaan nähden erittäin yllättävä”.

Yllä olevalla videolla tutkinnanjohtajan haastattelu keskiviikolta.

Tapaus herätti kysymyksiä myös Sisä-Suomen poliisilaitoksen keskiviikkona järjestämässä mediatapaamisessa Tampereella. Kuopion tapahtumat eivät Sisä-Suomen poliisille kuulu, mutta laitoksen apulaispoliisipäällikkö Osmo Ovaska kehotti yleisellä tasolla kaikkia kansalaisia katsomaan ympärilleen.

– Kenestäkään ei tule surmaajaa, ellei hän jotenkin oireile. On aivan varmaa, että jollain tavalla hän oirehtii ja joku siitä tietää, Ovaska uskoo.

Oleellista on viestiä mahdollista uhista viranomaisille.

– Olisi ydintärkeätä, että se tieto tulisi poliisille, jotta voitaisiin arvioida tilanteen vakavuutta, väkivallan toteuttamisen mahdollisuuksia ja puuttua kussakin tapauksessa vaikuttavilla keinoilla. Väliintuleminen on parasta mahdollista vaikuttavuutta poliisitoiminnassa, Ovaska sanoo.

Ovaska korostaa, että usein pelkkä yhteydenotto huolta aiheuttavaan ihmiseen voi olla hyväksi.

– Ihmiset ovat kuitenkin ilmeisesti sellaisia, että kun joku heidän asioistaan jollain tavalla vihdoinkin kiinnostuu, se on monille positiivinen juttu.

 Kenestäkään ei tule surmaajaa, ellei hän jotenkin oireile. On aivan varmaa, että jollain tavalla hän oirehtii ja joku siitä tietää.

Yhteydenotot huolta aiheuttaviin henkilöihin ovat Ovaskan mukaan päivittäistä toimintaa Sisä-Suomen poliisissa. Vuositasolla puhutaan kymmenistä tapauksista, mikä syö paljon poliisin voimavaroja.

– Tarvitsisimme lisää resursseja, että voisimme syventyä jokaiseen tapaukseen riittävän perusteellisesti.

Sapelilla varustautunut mies iski Savon ammattiopiston tiloihin tiistaina.

Yksi ongelma on se, ettei pelkkä huoli oikeuta poliisia puuttumaan enempää yksityisen kansalaisen tekemisiin.

– Meillä ei ole mitään pakkokeinoja tämäntyyppisen työn tekemiseen. Meidän lainsäädäntömme ei edes tunne tätä. Emme voi velvoittaa tällaista henkilöä tulemaan poliisilaitokselle kuulusteluun.

 Valitettavasti vakavasti oirehtivia on tässä yhteiskunnassa enemmän kuin aikaisemmin.

Helpotusta tilanteeseen ei ole luvassa.

– Yleinen pahoinvointi on lisääntymään päin. Eikä huumeidenkäyttö ainakaan edistä ihmisten hyvinvointia. Valitettavasti vakavasti oirehtivia on tässä yhteiskunnassa enemmän kuin aikaisemmin, Ovaska murehtii.

Ovaska korostaa, että asiaan vaikuttaa myös mielenterveyden avohoito.

– Ehkä myöskin sitä kautta meillä on tässä yhteiskunnassa mukana enemmän poikkeavasti käyttäytyviä ihmisiä. Aikaisemmin, vuosikymmeniä sitten, he olisivat todennäköisesti olleet suljetulla osastolla laitoksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?