Isä kätki paksut pinkat 200 €:n seteleitä vaatekaappiin ja lähti Espanjaan, sitten tytär teki härskin tempun – täyskäännös oikeudessa - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Isä kätki paksut pinkat 200 €:n seteleitä vaate­kaappiin ja lähti Espanjaan, sitten tytär teki härskin tempun – täys­käännös oikeudessa

Syyttäjä vaati suuren akateemisen etujärjestön alueyhdistyksen puheenjohtajalle vankeusrangaistusta törkeästä varkaudesta. Perjantaina asiassa tapahtui yllättävä käänne. Syytteeseen asetettu nainen vältti vankeustuomion.

Isä kätki peltirasiassa vaatehuoneen ylähyllylle 80 000 euroa. Rahoista katosi 43 600 euroa, ja tytär sai syytteen törkeästä varkaudesta. Vankeustuomio uhkasi, mutta perjantain oikeudenkäynnissä tapahtui yllätyskäänne.

27.9.2019 19:33

Yrittäjänä työskentelevä mies asuu osan vuodesta Espanjassa. Viime syksynä Espanjaan lähtiessään hän kätki asuntonsa vaatehuoneen ylähyllylle 80 000 euroa. 200 euron seteleistä koostunut rahapino oli laitettu peltirasiaan.

– Tarkoitus oli, että jos minulle sattuu Espanjassa jotain, niin lapset saavat sieltä ottaa, mies kertoo.

Kun yrittäjämies ja hänen naisystävänsä keväällä palasivat Suomeen, paljastui että peltirasiasta puuttui 43 600 euroa. Epäilykset kohdistuivat tyttäreen. Tyttärellä oli avain asuntoon.

Isä ei saanut tyttäreltään minkäänlaista selitystä asiaan. Isä teki rikosilmoituksen, ja tutkinnan jälkeen syyttäjä nosti tytärtä vastaan syytteen törkeästä varkaudesta. Rangaistusvaatimus oli 8 kuukautta ehdollista.

Ensimmäisen kerran juttu oli esillä Pirkanmaan käräjäoikeudessa muutama viikko sitten. Todistajan kuulemista varten käsittely siirtyi perjantaille 27. syyskuuta.

Ensimmäisen käsittelyn jälkeen tapahtui yllättävä käänne. Tyttären avustaja teki sovintoehdotuksen. Sen mukaan tytär maksaa isälleen peltirasiasta kadonneet 43 600 euroa sekä lisäksi vanhan velan 36 207 euroa korkoineen, yhteensä 79 807 euroa. Rahat on määrä maksaa ensi tammikuun loppuun mennessä.

Sopimuksen tarkoituksena oli, että isä luopuu rangaistusvaatimuksesta ja myötävaikuttaa siihen, että syyttäjä peruuttaa syytteen. Perjantaina isä allekirjoitti sopimuksen.

– En halua, että tyttäreni saa merkinnän rikosrekisteriin. Se tuhoaisi hänen loppuelämänsä, isä kertoo.

Isän ja tyttären toiveissa oli, että syyttäjä vetää pois kaikki syytteet.

– Tähän en suostunut. Vaadin tyttärelle sakkorangaistusta törkeästä varkaudesta, sanoo syyttäjä Olli Sulkonen.

Kun osapuolet sopivat, sillä oli osuutta oikeudenkäynnin lopputulokseen. Perjantain istunnossa syyttäjä ehdotti tunnustamisoikeudenkäyntiä ja luopui vaatimasta tyttärelle vankeusrangaistusta.

– Jos tunnustamisoikeudenkäyntiin mennään, on mahdollista mennä lievemmän rangaistusasteikon mukaan, sanoo käräjäoikeuden puheenjohtaja Kimmo Valkiala.

Tytär vältti vankeusrangaistuksen, eikä hänelle tule merkintää rikosrekisteriin. Hänet tuomittiin varkausrikoksesta 70:een päiväsakkoon. Tyttären oma käsitys on, että hän ainoastaan lainasi isän peltirasiasta noin 35 000 euroa. Sopimuspaperissa summaksi myönnetään 43 600 euroa.

Lievän tuomion saanut nainen toimii suuren akateemisen etujärjestön alueyhdistyksen puheenjohtajana. Hän on työskennellyt päällikkötason tehtävissä eräässä suuryhtiössä ja on nykyään Helsingissä toimivan yrityksen toimitusjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?