Valinta muraalin malliksi yllätti tamperelaisen Maijan, 78 – ”Se oli ihan vieras sana!” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Valinta muraalin malliksi yllätti tamperelaisen Maijan, 78 – ”Se oli ihan vieras sana!”

Kerrostalon päätyyn Kaukajärvelle on valmistumassa noin 27 metriä korkea seinämaalaus. Kolme taloyhtiön asukasta antoi kasvonsa taiteilija Paola Delfinin teokseen.

Maija Ketolan kasvot ovat korkeimmalla meksikolaisen muraalimaalari Paola Delfin teoksessa Tampereen Kaukajärvellä.­

25.9.2019 22:29

Tampereen Kaukajärvellä on paljon kerrostaloja. Siellä on tottumattoman helppo eksyä.

Kuusivuotias Sofia Marof kuitenkin löytää kotitalonsa helposti. Se on se, jonka päädyssä on kuva omista kasvoista. Useamman metrin korkuisena.

Sofia, hänen äitinsä Suhal Jamil, 39, ja samassa taloyhtiössä asuva Maija Ketola, 78, ovat kaksi muuta asukasta, joiden kasvot on ikuistettu juuri valmistuvaan Tampereen uusimpaan jättimäiseen seinämaalaukseen eli muraaliin. Teos kahdeksankerroksisen talon päädyssä Saarenvainionkadulla on noin 27 metriä korkea.

Sofia Marof (edessä), Suham Jamil ja Maija Ketola tuplana.­

Mallit valitsi taiteilija itse, meksikolainen Paola Delfin. Esityön teki asukastoimikunnan puheenjohtaja Ari-Mikko Kivinen.

Ketola oli selvä valinta, koska hän on Saton omistaman taloyhtiön alkuperäisistä vuokralaisista ainoa, joka on jäljellä. Ensimmäinen yhtiön taloista valmistui vuonna 1969, joten teoksella juhlistetaan puolen vuosisadan historiaa.

– No, tuo tuli oven taakse ja käski tulemaan kuvaukseen, Ketola viittaa Kiviseen.

Meni tovi ennen kuin asia meni tajuntaan. Hämmennystä lisäsi puhe muraalista.

– Se oli ihan vieras sana, Ketola hymähtää.

– Kysyin, eikö ole ketään muita vaihtoehtoja. Mutta kai se oli pakko vanhimpana asukkaana lähteä mukaan.

Sofia Marof kerrostalon seinässä muraalimaalari Paola Delfinin ikuistamana.­

Kivinen osasi kysyä mukaan projektiin myös Jamilia ja Marofia. Äiti ja tytär ovat kuuluvat kurdiperheeseen, joka on asunut Kaukajärvellä muutaman vuoden ajan.

– Tämä on meille kunnia. Ja hienoa, että Sofiakin saa olla mukana tässä teoksessa, Jamil kiittää.

Kansainvälisyys sopii kuvaan, sillä 90 asunnon yhtiössä on Kivisen laskujen mukaan 15 eri maan kansalaisia.

– Monissa muissa paikoissa on jännitteitä, mutta täällä kaikki asukkaat ovat olleet hyvin ystävällisiä. Tämä on kuin perhe, 30-vuotias Delfin kuvaa kokemuksiaan.

Mexico Citystä kotoisin oleva Paola Delfin palaa kotiinsa lauantaina.­

Mustavalkoisiin muraaleihin erikoistunut Delfin on kansainvälisesti arvostettu taiteilija, joka on arvionsa mukaan tehnyt jo noin sata muraalia ympäri maailmaa. Tampereella Delfin tarttui sutiin ja nosturin puikkoihin pohjamaalauksen jälkeen viime tiistaina. Työn on määrä valmistua perjantaina, sillä lauantaina on edessä lento kotiin Mexico Cityyn.

– Olen tehnyt seitsemän vuoden aikana noin sata muraalia noin 50 maassa ympäri maailmaa, useimmiten naisia kuvaavista töistään tunnettu Delfin kertoo.

Paola Delfin työssään noin 25 metrissä.­

Suomalainen syyssää on tuonut taiteilijalle aivan uudenlaisen kokemuksen. Delfin on joutunut lainaamaan itselleen lämpimämpää vaatetusta ja siirtämään paluulentoa parilla päivällä työn viivästymisen vuoksi.

– Välillä on satanut rankasti vettä. Välillä taas auringonpaiste on ollut niin kirkas, että heijastuksien kanssa on vaikeaa. Päivät ovat venyneet kymmentuntisiksi.

Tulos miellyttää kuitenkin malleja.

– Nyt ryppyni näkyvät kauaksi, Ketola kehuu.

Kaukajärven muraali on osa julkisia taideteoksia tuottavan Upeartin tämän vuoden festivaalien ohjelmistoa. Upeartin taiteellinen johtaja Jorgos Fanaris kertoo, että teoksen kustannusarvio on noin 20 000 euroa.

Työ suomalaisessa syyssäässä ei ole ollut olosuhteisiin tottumattomalle Paola Delfinille helppoa.­

Asuntosijoitusyhtiö Sato Oyj:n aluejohtaja Miikka Karjaluoto korostaa, ettei muraali ole juuri kalliimpi kuin normaali julkisivumaalaus. Satolla on useampia muraaleja pääkaupunkiseudulla, mutta Kaukajärven muraali on Karjaluodon tietojen mukaan ensimmäinen muualla Suomessa.

– Raha ei ole korjaamisesta pois. Muraali ei vaikuta myöskään vuokraan, Karjaluoto sanoo.

Kaukajärven muraali näkyy kauas.­

Taiteilija Paola Delfin malliensa kanssa.­

Sofia Marof (edessä), Suham Jamil ja Maija Ketola tuplana.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?