Väärin valitettu! Hovioikeus ei käsittele pötyä puhuneen Tampereen demaripomon työnantajan valitusta

Julkaistu: , Päivitetty:

Kotilinnasäätiöllä ei ole asianomistajana oikeutta vaatia muutosta johtajansa Atanas Aleksovskin saamaan seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeuden tuomio ei silti ole vielä lainvoimainen, sillä Aleksovski sai itse valitusluvan.
Turun hovioikeus on hylännyt valituksen, jossa vaadittiin Tampereen vaikutusvaltaisimpiin demaripoliitikkoihin kuuluvan Atanas Aleksovskin tuomion hylkäämistä. Aleksovski tuomittiin luottamusaseman väärinkäytöstä tammikuussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Muutosta tuomioon haki Aleksovskin johtama Kotilinnasäätiö, joka katsoo asian saaman julkisuuden vaikuttaneen negatiivisesti säätiön toimintaan. Kotilinnasäätiö oli asianomistaja, kun syytettä käsiteltiin käräjillä.

Hovioikeus perustelee valitusoikeuden tutkimatta jättämistä muotoseikoilla. Lain mukaan tuomion, johon muutosta haetaan on oltava muutoksenhakijalle vastainen. Lisäksi valittajan tulee vaatia tuomioon muutosta omaksi edukseen. Vastapuolen eduksi tuomiota ei voi hakea.
Kotilinnasäätiöltä puuttui myös intressi tuomion muuttamiseksi, sillä tuomiolla ei ole suoraan vaikutusta säätiön oikeudelliseen asemaan. Pelkkä väite asian tuomasta negatiivisesta julkisuudesta ei täytä lain vaatimusta.

Koska nämä edellytykset eivät täyttyneet, hovioikeuden oli jätettävä valitus tutkimatta.

Käräjäoikeuden antama tuomio ei ole kuitenkaan lainvoimainen, sillä hovioikeus on aiemmin antanut valitusluvan Aleksovskille itselleen.

Aleksovski toimi rikoksen tekoaikaan Sdp:n Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtajana ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana.

Luottamusaseman väärinkäyttö liittyi tonttikauppoihin, joissa oli kyse kaupungin säätiölle vuokraamasta tontista. Aleksovski harhautti johtamansa säätiön hallitusta ilmoittamalla, että kaupunki oli antanut luvan vuokraoikeuden myymisestä eteenpäin.

Tällaista lupaa ei ollut. Säätiö luovutti arvokkaan tontin perustamalleen yhtiölle, joka myi tontin eteenpäin rakennusfirmalle.

Otsikkoa ja juttua muokattu 7.9. klo 11.08: Tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja voi muuttua, sillä Aleksovski on saanut valitusluvan Turun hovioikeudelta.