Kotonaan Kangasalla suihkuun mennyt 14-vuotias tyttö ei ollutkaan yksin – yhtäkkiä saunan oven alta pilkotti isäpuolen iPhone - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Kotonaan Kangasalla suihkuun mennyt 14-vuotias tyttö ei ollutkaan yksin – yhtäkkiä saunan oven alta pilkotti isäpuolen iPhone

Mies tuomittiin salakatselusta. Selitys paniikkikohtauksesta ja sikiöasennossa makaamisesta ei mennyt läpi. Oikeus uskoi motiivin olleen seksuaalinen.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen 50 päiväsakkoon salakatselusta.­

23.8.2019 19:38

14-vuotias tyttö koki kummia kesken tavallisen arkisen suihkun kotonaan Kangasalla. Kesken pesun tyttö näki iPhone-kännykän pilkottavan suihkutilojen yhteydessä olevan saunan oven alta.

Kännykkä ilmestyi oven alle kaksi eri kertaa. Tyttö päätteli heti, että häntä kuvataan. Kuvaajaksi paljastui saunassa piilossa ollut tytön isäpuoli.

Äiti sai kuulla asiasta tytöltä tultuaan kotiin. Keskusteluun osallistunut isäpuoli pyysi asiaa anteeksi tytärpuoleltaan.

Isäpuolen mukaan kyse ei kuitenkaan ollut kuvaamisesta. Mies väitti olleensa saunassa saamansa ahdistus- ja paniikkikohtauksen vuoksi. Mies kertoi olleensa saunan lattialla sikiöasennossa ja lähettäneensä viestejä vaimolleen.

Äiti uskoi, ettei mies ollut kuvannut tyttöä. Selvittämättä jäi, löytyikö isäpuolen iPhonesta kuvia tytöstä.

Asia tuli kuitenkin poliisin tietoon, kun tyttö kertoi tapahtuneesta koulussa terveydenhoitajalle. Pirkanmaan käräjäoikeus piti isäpuolen kertomusta epäuskottavana ja tuomitsi hänet 50 päiväsakkoon salakatselusta. Sakkoja kertyi maksettavaksi 300 euroa.

– Puhelimen käyttäminen ei selity uskottavalla tavalla muutoin kuin pyrkimyksellä kuvata suihkussa ollutta (tytärpuolta), oikeus linjasi ratkaisussaan.

Oikeus otti huomioon myös tytön kertomuksen isäpuolensa käytöksen muuttumisesta. Tyttö kertoi terveydenhoitajalleen, että isäpuoli oli ryhtynyt halailemaan ja koskenut häntä joskus rintoihin. Isäpuoli oli lisäksi tullut koputtamatta tytön huoneeseen, kun tyttö oli ollut vähissä vaatteissa.

– (Isäpuolen) menettely aikaisemmissa tilanteissa viittaa jonkinlaiseen seksuaaliseen motiiviin, joka perustelee pyrkimystä kuvata (tytärpuolta), oikeus päätteli.

Rangaistusta harkitessaan oikeus huomioi sen, että teko kohdistui samassa taloudessa asuvaan tytärpuoleen. Myös tyttären ikä vaikutti siihen, että päiväsakkojen määrä oli tuntuva.

Isäpuoli määrättiin maksamaan tytölle kärsimyskorvausta 1250 euroa. Summaa oikeus perusteli tekijän ja uhrin läheisellä suhteella ja sillä, että rikos tehtiin arkaluontoisessa tilanteessa. Toisaalta kyse oli yksittäisestä teosta.

Rikos tapahtui maaliskuussa 2018. Isäpuoli oli tuolloin 25-vuotias. Äidillä oli ikää 43 vuotta.

Isäpuoli valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan myöntänyt asialle jatkokäsittelylupaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?