Erottaisitko tämän setelin aidosta kaksikymppisestä? ”Movie money” on mennyt täydestä joissakin liikkeissä Tampereella

Julkaistu:

Leikkiraha on mennyt täydestä joissakin kaupoissa ja kioskeissa.
Tampereella on kesän aikana tullut ilmi useita tapauksia, joissa kaupoissa ja kioskeissa on ostoksia maksettu leikkirahalla. Poliisille on toimitettu vajaa kymmenen 20 euron seteliä, joilla on yritetty maksaa ostoksia.

Setelit ovat hämäävästi aidonnäköisiä. Useammassa paikassa setelit ovat menneet täydestä.

– Ne ovat aidonvärisiä, mutta niissä lukee selkeästi, ettei se ole laillinen maksuväline, rikoskomisario Jussi Pilviö selventää.

Seteleissä lukee englanniksi ”movie money” tai ”this is not legal, it it to be used for motion props”.

– Ne ovat väärää rahaa, eivät väärennettyä rahaa, Pilviö täsmentää.


Rikokseksi leikkirahan käyttö muuttuu, jos sitä yrittää käyttää maksuvälineenä. Poliisi tutkii tapauksia nimikkeellä väärän rahan käyttö.

Pilviö sanoo, että leikkirahasta tulee poliisille ilmoituksia nykyisin joka päivä.

– Leikkirahasta tulee meille tieto vähän viiveellä. Emme tiedä tarkasti, milloin rahaa on käytetty jossain kaupassa tai kioskissa. Vasta seuraavalta taholta tulee tieto poliisille.

Poliisi toivoo, että kaupat ja kioskit katsoisivat tarkemmin 20 euron setelit. Leikkiraha on Pilviön mukaan helposti havaittavissa. Paperi ei ole aidon setelipaperin tuntuinen. Lisäksi setelissä on englanninkielinen teksti.

Tampereella on liikkunut kesän aikana myös sadan euron leikkiseteleitä. Seteliin on kirjoitettu kyrillisin kirjaimin, että tämä seteli ei ole laillinen maksuväline.

Poliisille on toimitettu myös muutama 50 euron leikkiraha. Rahassa on kiinankielinen teksti, jonka mukaan kyseessä on matkamuisto.

– Leikkirahoja valitettavasti saa internetistä tilattua. Jotkut tuovat rahoja matkamuistona.

Poliisin tiedossa on, että leikkirahoja levittää useampi henkilö. Muutamasta tekijästä on tuntomerkkejä.