Nainen järkyttyi Tampereen keskustassa – elokuva­vaikuttajan parvekkeelta heittämä tuoli rämähti uuden Audin konepellille

Julkaistu:

Pian perässä lensi myös kirja. 76-vuotias mies tuomittiin sakkoihin.
Entinen elokuva-alan vaikuttaja on tuomittu sakkoihin vaaran aiheuttamisesta. Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi 76-vuotiaan miehen maksettavaksi 40 päiväsakkoa viime vuoden maaliskuussa tapahtuneesta rikoksesta. Sakkosumma nousi 520 euroon, minkä lisäksi miehen on maksettava 80 euron rikosuhrimaksu.

Tampereen keskustassa asuva mies aiheutti vaaraa kadulla liikkuneille ihmisille heittelemällä tavaraa asuntonsa parvekkeelta talon yläkerroksista. Ensin mies heitti metallisen, kokoontaitettavan puutarhatuolin ja pian myös yhden kirjan.

Henkilövahinkoja ei tapahtunut, mutta aineellisia kyllä. Puutarhatuoli osui suoraan parvekkeen alla jalkakäytävällä olleen uuden Audin konepellille. Audi oli hitaassa liikkeessä, eikä yksin autossa kuljettajan paikalla ollut nainen aluksi ymmärtänyt, mitä tapahtui.

– Yhtäkkiä kuului hirveä pamaus, noin 40-vuotias nainen kertoo IS:lle.

– Ei voi olla, että taivaalta putoaa jotain päälle. Tuli epäuskoinen olo.

Audi oli ollut hetken aikaa jalkakäytävällä, koska nainen oli auttamassa kummityttöään muutossa. Pahvilaatikot oli juuri kannettu rappuun, ja nainen oli lähtenyt hitaasti liikkeelle.

Nainen nousi autosta ihmettelemään tapahtunutta. Korkealla parvekkeella oli sekavan oloinen, iäkäs mies.

– Hän ilmoitti heittäneensä tuolin ja oikein tähdänneensä nokkapellille. Mies sanoi, ettei halunnut osua tuulilasiin, jotta voin jatkaa matkaani. Sanoin, että kiitos, tosi huomaavaista, nainen naurahtaa.

Motiivinkin mies ilmoitti naiselle. Hän halusi paikalle poliisin.

Rikos tapahtui perjantaipäivänä lounasaikaan. Jalkakäytävällä oli runsaasti ihmisiä muun muassa jonottamassa suosittuun lounasravintolaan.

Mies poistui parvekkeeltaan, ja nainen kääntyi keskustelemaan silminnäkijöiden kanssa. Pian mies palasi parvekkeelle ja heitti sieltä kirjan.

– Huomasin sen ja varoitin yhtä henkilöä, joka ehti juuri väistää, ettei kirja osunut takaraivoon. Joku tavallinen romaani se oli, nainen muistelee.

Nainen soitti poliisin ja jatkoi keskusteluaan miehen kanssa. Enempää tavaraa taivaalta ei niskaan pudonnut, ja pian paikalla oli useita mustamaijoja selvittämässä tapahtunutta.

Oikeudessa mies kertoi sairastelleensa muutaman viikon ajan ja halunneensa kuumeen vuoksi hoitoon. Miehen mukaan hänen lääkkeeksi ottamansa konjakki ei ollut vaikuttanut muuhun lääkitykseen.

Mies myönsi halunneensa herättää huomiota. Poliisin hän halusi paikalle sinetöimään asunnon oven. Miehen mukaan häntä aiemmin palvellut ATK-tukihenkilö oli ilmeisesti vienyt asunnon avaimet.

Oikeus katsoi miehen aiheuttaneen vakavan hengen tai terveyden vaaran heittelyllään. Lääkärinlausunnon mukaan alkoholilla oli oletettavasti osuus kuumeesta kärsineen miehen sekavaan käytökseen. Miehen tekoa ei sen vakavuuden ja tahallisuuden vuoksi voi mitenkään hyväksyä, linjasi oikeus.

Naisen käytössä ollut Audi oli leasing-auto, joten naisella ei ollut korvausvaatimuksia miestä kohtaan. Leasing-firma ei vaatinut mieheltä korvauksia ainakaan nyt ratkaistun jutun yhteydessä.

Miehellä ei ollut aiempaa rikosrekisteriä. Nuorempana mies toimi merkittävässä roolissa suomalaisessa elokuvateollisuudessa.