Isä avasi oven lähetille Pirkkalassa ja järkyttyi – Hollannista tullut paketti tiesi vankeustuomiota 16-vuotiaalle pojalle

Julkaistu:

Sadan gramman erä amfetamiinia piti ensin vetää vessasta alas, mutta isä päättikin soittaa poliisille.
Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut nuorena henkilönä useisiin huumausainerikoksiin syyllistyneen miehen puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen. Nyt 21-vuotias vastaaja teki rikoksensa 16-vuotiaana vuosina 2014 ja 2015.

Vakavimmat kaksi tekoa luettiin vastaajan syyksi törkeinä huumausainerikoksina. Molemmilla kerroilla vastaaja oli tilannut ulkomailta noin sata grammaa amfetamiinia kotiinsa Pirkkalaan.

Ensimmäinen, Saksasta tilattu lähetys pysähtyi toukokuun alussa tulliin, mutta pari päivää myöhemmin toinen lähetys Hollannista tuli kotiovelle saakka. 16-vuotiaan isä kertoi oikeudessa olleensa kotona, kun lähetti toi ovelle odottamattoman paketin.

Isä vei paketin pojalleen, jonka nimi oli merkitty vastaanottajaksi. Isän toiveesta paketti avattiin yhdessä.

– (Isä) oli pakettia avattaessa ymmärtänyt, että kyse oli jostakin huumausaineesta, ja hän oli suuttunut asiasta. (Isä) antoi pojalleen mahdollisuuden hävittää paketin, mutta (poika) oli pelästynyt pakettia. Tämän jälkeen (isä) oli ottanut paketin huostaansa, ja he sopivat, että isä ilmoittaisi poliisille paketista, käräjäoikeus kirjasi isän kertomaksi.

Paketin sisältö piti pojan mukaan ensin hävittää vessanpönttöön. Lopulta paketti päätyi kuitenkin kotietsintää tekemään tulleille tullin virkamiehille.

Poika väitti, ettei tiennyt paketista mitään. Oikeus ei kuitenkaan uskonut kertomusta, osin muiden pojan syyksi luettujen rikosten vuoksi.

Pojan syyksi luettiin törkeiden huumausainerikosten lisäksi kolme perusmuotoista huumausainerikosta ja yksi ampuma-aserikos. Poika oli muun muassa pitänyt hallussaan MDMA-huumausainetta levittämistarkoituksessa. Hän myi Sipulikanava-sivuston kautta MDMA:n lisäksi myös kannabista ja Zoraki Streamer R1 -revolverin.

Rangaistusseuraamuksia arvioidessaan oikeus piti moitittavana myös sitä, että poika oli tarjonnut MDMA:ta myös kahdelle muulle alaikäiselle henkilölle.

Oikeudessa poika väitti muun muassa, että aikuiset olivat painostaneet häntä ottamaan vastaan huumelähetyksiä. Muiden tekijöiden nimiä poika ei kuitenkaan kertonut.

Ratkaisussaan oikeus toteaa, että poika oli osa laajempaa tekijäporukkaa ja että hänelle oli luvattu palkkioksi merkittävä osuus myyntiin tarkoitetun huumausaineen tuotoista. Palkkion suuruuden vuoksi oikeus arvioi, ettei poika ollut vain kuriirin tai kätkijän roolissa eikä hän joutunut rikoksiin mukaan ilman omaa syytään.

Ehdottomalta vankeusrangaistukselta pojan pelasti muun muassa se, ettei hänellä ollut aiempaa rikosrekisteriä.

Juttukokonaisuudessa tuomittiin kolme muutakin miestä. Heistä Joni Pekka Vuorensivu, 28, sai kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomion muun muassa törkeästä ryöstöstä.

Vuorensivu vei naisen lompakon Tampereen keskustassa sijainneen ravintolan terassilta heinäkuussa 2017. Anastamisen jälkeen hän uhkaili ja huitoi puukolla peräänsä lähteneitä naisia.

Saaliikseen Vuorensivu sai kymmenen euroa. Ilo jäi tosin lyhyeksi, sillä mies pysäytettiin hetken päästä Keskustorilla usean henkilön toimesta.

Kolmas henkilö sai 11 kuukautta ehdotonta vankeutta. Neljännelle tuomittiin 80 päiväsakkoa.