Lapsuudenystävät jättimäisen kokaiinijutun takana – leikki loppui, kun poliisi pysäytti liivijengiin kuuluvan kuriirin viime metreillä Messukylän rampilla Tampereella

Maahantuonti- ja levitysorganisaation päätekijälle 13 vuotta vankeutta.

Epäillyt Jean Pierre Bruma Clarence ja Janne Petteri Laine (oik.) Suomen suurimman kokaiinijutun käsittelyn alkamispäivänä Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella 3. kesäkuuta 2019.

10.7.2019 17:13

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut viisi miestä ehdottomaan vankeuteen kokaiinin maahantuontia koskevassa jutussa. Oikeus katsoo miesten tuoneen Suomeen helmikuun 2017 ja lokakuun 2018 välisenä aikana yhteensä 8,2 kiloa kokaiinia.

Syytteen mukaan kokaiinia olisi tuotu yhteensä 13 kiloa. Rikosvyyhdissä on kyse Suomen kautta aikojen suurimmasta kokaiinin maahantuonnista.

Juttu liittyy kokonaisuuteen, josta on jo kaksi aiempaa käräjäoikeuden ratkaisua. Yhdessä niistä tuomion sai NHL-kiekkoilija Jori Lehterä. Hänen katsottiin syyllistyneen huumausainerikokseen, josta tuomioksi tuli neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Lehterä on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

Nyt ratkaistussa maahantuontijutussa pisimmän rangaistuksen sai kokaiinin salakuljetuksien järjestelijänä toiminut Ricardo Eric Valpoort. 47-vuotias hollantilaismies tuomittiin 18 törkeästä huumausainerikoksesta 13 vuodeksi vankeuteen.

Valpoortin maanmies Clarence Jean Pierre Bruma, 50, sai vankeutta kymmenen vuotta. Bruma järjesteli kuljetuksia ja toimi 11 kertaa itse salakuljettajana. Hänet tuomittiin 13 törkeästä huumausainerikoksesta.

Kymmenen vuoden tuomion sai myös suomalainen Takis Kalle Deligeorgakis, 34, joka oikeuden mukaan käynnisti kokaiinin salakuljetuksen Suomeen. 20 törkeästä huumausainerikoksesta tuomitun Deligeorgakisin seuraamusta lievensi se, että hän auttoi poliisia selvittämään rikoksia.

Kuriirina toimineen surinamilaisen Oscar Romeo Weegmanin, 51, tuomion mitta on 8,5 vuotta. Weegman nieli kokaiinipaketit, mitä oikeus piti suurena riskinä ja siten tuomiota ankaroittavana seikkana. Hänen katsottiin syyllistyneen kahdeksaan törkeään huumausainerikokseen.

Lyhimmällä, kolmen vuoden tuomiolla selvisi suomalainen Janne Petteri Laine, 38. Salakuljetuksiin osallistui myös hollantilainen naishenkilö, joka kuljetti kokaiinia Suomeen vaginassaan. Häntä koskevat syytteet käsitellään Hollannissa.

Bruma ja Valpoort ovat lapsuudenystäviä jo 45 vuoden takaa. Molemmat toimivat yrittäjinä: Brumalla on Hollannissa useita vienti- ja tuontialan yrityksiä. Bruman yhtiön toimialaan kuuluu myös juhlien ja tapahtumien järjestäminen.

Valpoortilla on puolestaan muuttofirma. Hän on auttanut Bruman yrityksiä logistiikan puolella. Deligeorgakisilla on Suomessa kahvin ja teen parissa toimiva yritys, joiden kautta hän ystävystyi Bruman kanssa. Weegman on toiminut muun muassa tiskijukkana Bruman järjestämissä juhlissa jo 90-luvulta alkaen.

Suurimman rikoshyödyn keräsi Valpoort, joka toimi kuljetusten järjestelijänä. Oikeus määräsi Valpoortin yksin korvaamaan valtiolle 54 600 euroa. Yhteisvastuullisesti Bruman kanssa Valpoortin on korvattava rikoshyötyä 131 200 euron verran. Weegmanin on korvattava saamaansa rikoshyötyä yksin 26 000 euron edestä.

Deligeorgakisin saama rikoshyöty oli tuomion mukaan 1222 euroa. Syyttäjä vaati, että Deligeorgakis korvaisi valtiolle palkkiona rikoksistaan saamansa ja käyttämänsä kokaiinin arvon eli runsaat 24 000 euroa. Oikeus katsoi kuitenkin, että rikoshyötyyn liittyvä menettämisseuraamus on turvaamistoimi eikä rangaistusseuraamus. Niinpä perusteita käytetyn kokaiinin arvon korvaamiselle ei oikeuden mukaan ole.

Vain yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta tuomitun Laineen ei katsottu saaneen lainkaan rikoshyötyä. Laine toimi kuriirina Helsingin ja Tampereen välillä viimeiseksi jääneellä keikalla. Poliisi teki etsinnän Laineen autoon Messukylän rampilla.

Syyttäjän mukaan Bandidos-kerhoon kuuluva Laine oli viemässä kokaiinierää lähellä sijaitseviin Bandidos MC:n kerhotiloihin. Tästä oikeus ei kuitenkaan saanut riittävää näyttöä. Laine itse väitti olleensa matkalla parkkipaikalle, joka sijaitsee Messukylän kirkon tuntumassa, 700–800 metrin päässä pysäytyspaikasta.

– Paikka oli valikoitunut, koska sinne pääsee nopeasti moottoritieltä eikä siellä ole kameroita, Laine kertoi oikeudessa.

Laineen kertoman mukaan Deligeorgakis oli tavannut Laineen kasvotusten muutamaa päivää aikaisemmin ja pyytänyt tätä viemään jollekin rahaa Helsinkiin. Rahapaketti oli ilmestyi Laineen auton hansikaslokeroon, kun hän oli magneettikuvauksessa. Helsingissä ”eräs henkilö” otti paketin hansikaslokerosta ja laittoi tilalle toisen paketin. Bandidos-kerhoon kuuluva Laine väitti, ettei ollut koskenut kumpaankaan pakettiin.

Valpoort ja Bruma palautetaan Hollantiin kärsimään rangaistustaan.

Valtiolle nyt ratkaistu kokaiinivyyhdin haara maksoi pelkkinä vastaajien oikeudenkäyntikuluina noin 143 000 euroa. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?