Ihme­pelastuminen Tampereella: Sai 16 iskua puukosta, soitti tajunnan rajamailla hätä­puhelun

Julkaistu:

Kaverusten riita lähti tv:n katselusta. Asunnosta lähtenyt puukottaja yllättyi, kun poliisi kertoi uhrin selvinneen elossa.
33-vuotiaan miehen henki oli äärimmäisen täpärällä Tampereen Korkinmäessä heinäkuussa 2018. Kuten Turun hovioikeus tuoreessa ratkaisussaan toteaa, mies jäi ”henkiin vain onnekkaiden yhteensattumien vuoksi”.

Kerrostaloasunnossa lauantaista iltapäivää viettäneiden miesten tunnelmat olivat kireät. Television katselusta alkanut riita kärjistyi lopulta fyysiseen yhteenottoon, jossa 33-vuotias jäi aseettomana alakynteen.

Mora-puukolla varustautunut 27-vuotias Tomi Christian Vähäsöyrinki iski hovioikeuden mukaan kaveriaan ympäri kehoa yhteensä ainakin 16 kertaa. Samalla hovioikeus korotti Vähäsöyringin Pirkanmaan käräjillä tapon yrityksestä saaman neljän vuoden vankeustuomion kuuteen vuoteen.

– Vähäsöyringin syyksi luettu tapon yritys oli ollut lajissaankin poikkeuksellisen vahingollinen ja vaarallinen, hovioikeus perusteli rangaistuksen korottamista.

Mainituilla ”onnekkailla yhteensattumilla” oli vaikutusta myös Vähäsöyringin elämään. Jos uhri olisi menehtynyt, olisi rangaistus ollut ainakin selvästi pidempi, sillä minimituomio taposta on kahdeksan vuotta vankeutta.

Oikeudessa kävi ilmi, että kyseiset sattumat yllättivät Vähäsöyringin itsensäkin. Kun poliisi otti epäillyn puukottajan kiinni, tämä vaikutti hämmästyneeltä kuultuaan 33-vuotiaan olleen vielä elossa.

Sekä Vähäsöyrinki että uhri kertoivat oikeudessa yhtenevästi tapahtumista ennen veritekoa. Television katsomisesta syntyneen riidan seurauksena uhri heitti television ulos asunnon parvekkeelta, minkä jälkeen Vähäsöyrinki vetäytyi omaan huoneeseensa juomaan alkoholia ja kuuntelemaan musiikkia.

Uhri jäi puolestaan olohuoneen sohvalle katsomaan Silverstonen F1-kisojen aika-ajoja. Vähän myöhemmin Vähäsöyrinki haki autostaan työvuorolistan ja puukon. Aseen hakemista Vähäsöyrinki perusteli vihamieliseksi muuttuneella ilmapiirillä.

Käytyään parvekkeella tupakalla Vähäsöyrinki huomasi 33-vuotiaan ottaneen hänen askistaan muutaman savukkeen. Vastineeksi Vähäsöyrinki päätti hakea jääkaapista muutaman 33-vuotiaan oluen. 33-vuotias kimpaantui ja tarttui Vähäsöyrinkiä parrasta kiinni.

Tämän jälkeisistä tapahtumista osapuolten näkemykset ovat erilaiset. Vähäsöyringin mukaan hän joutui käyttämään puukkoa, koska 33-vuotias työnsi hänet seinää vasten ja piti kaulasta kiinni. Vähäsöyrinki kertoi iskeneensä 33-vuotiasta puukolla ”silmittömästi”, kunnes tämä antoi periksi.

Molemmissa oikeusasteissa Vähäsöyringin kertomusta pidettiin epäuskottavana.

33-vuotiaan mukaan puukottamista edelsi vain keskinäinen töniminen. Kun 33-vuotias ymmärsi Vähäsöyringin puukottavan, hän käski tätä lopettamaan, mutta iskuja tuli vain lisää.

Lattialle kaaduttuaan 33-vuotias pyysi kertomansa mukaan Vähäsöyrinkiä hälyttämään apua, mutta tämä vain käveli ovesta ulos. 33-vuotiaalla oli jo vaikeuksia hengittää eikä hän kyennyt liikkumaan.

– On ilmeistä, että (33-vuotias) olisi menehtynyt pian Vähäsöyringin asunnosta poistumisen jälkeen, ellei puhelin olisi sattunut olemaan lattialle kaatuneen (33-vuotiaan) käden ulottuvilla, ellei hän olisi pysynyt tarpeeksi kauan tajuissaan ohjatakseen avun oikeaan paikkaan ja ellei tekopaikka olisi sijainnut suhteellisen lähellä sairaalaa, hovioikeus korosti uhrin onnekkuutta.

– (33-vuotias) ei ollut kyennyt liikkumaan ja hän oli menettänyt tajuntansa ennen kuin apu oli ehtinyt hänen luokseen.

Henki säilyi, mutta 33-vuotiaan vammat olivat hengenvaaralliset, ja hän kärsii niistä todennäköisesti loppuelämänsä. Vaarallisimmat vammat uhri sai etenkin keskushermoston ja erityisesti niskan ja kaulan alueelle kohdistuneista pistoista.

Ilman hoitoa uhri olisi kuollut nopeasti, sillä pistot ulottuivat muun muassa keuhkoihin ja merkittäviin verisuoniin. Uhri oli vakavassa hengenvaarassa vielä saadessaan yliopistosairaalatasoista hoitoa.

Esitutkinnassa Vähäsöyrinki kertoi lähteneensä asunnosta, ”koska ei ole pystynyt katsomaan sitä verilöllöä”. Hänet tavoitettiin samana iltana Pyhäjärveltä pakettiauton ratista 1,88 promillen humalassa.

Puukotuksen seurauksena 33-vuotias sai pienempien vammojen lisäksi muun muassa selkäydinvamman ja nikamurtuman. Käräjäoikeus määräsi Vähäsöyringin maksamaan uhrilleen korvauksia tilapäisestä haitasta yhteensä hieman yli 30 000 euroa, mutta hovioikeus korotti korvaussumman 44 850 euroon.

Lisäksi Vähäsöyringin on maksettava 33-vuotiaalle kärsimyksestä 6 000 euroa ja pysyvästä kosmeettisesta haitasta 7 000 euroa. Ansionmenetyksestä Vähäsöyringin on maksettava uhrilleen runsaat 20 000 euroa. Kun mukaan lasketaan muun muassa sairaanhoitokulut, aineelliset vahingot ja oikeudenkäyntikulut, nousee Vähäsöyringin lasku yhteensä runsaaseen 89 000 euroon.