Mersukuski ohitti pyöräilijän järjettömällä tavalla – Petri ikuisti hetken, jolloin ”läpsähti” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Mersukuski ohitti pyöräilijän järjettömällä tavalla – Petri ikuisti hetken, jolloin ”läpsähti”

Julkaistu: 18.6.2019 17:03

Petri Litmanen koki todellisen läheltä piti -tilanteen pyörälenkillään sunnuntaina.

Triathlonia tosissaan treenaava Petri Litmanen sai sunnuntaina Urjalassa ysitiellä pyöräillessään osuman ohi ajaneesta pakettiautosta.

Ysitie on leveä, suora ja hyväpintainen, joten se tarjoaa hyvät treenimahdollisuudet pyöräilijälle. Sunnuntaina Litmanen oli pyöräilemässä valtatiellä 63, Urjalan kohdalla Tampereen suuntaan.

Litmasen Facebookissa maanantaina julkaisemalla videolla näkee, kuinka ohi ajanut pakettiauto osuu häneen. Videolta näkee, kuinka Litmasen ohittanut BMW menee aivan keskiviivan vierellä, pysyen kuitenkin omalla kaistallaan ja jättäen autonsa ja pyöräilevän Litmasen väliin tilaa runsaasti.

BMW:n takana tuleva pakettiauto, Mercedes-Benz Vito, tekee ohituksen huomattavasti lähempää.

Videolta kuuluu kopsahdus, jonka jälkeen välitön Litmasen parahdus. Pakettiauto osui häneen.

– Osuma tuli yläselkään vasempaan lapaan, Litmanen sanoo.

Litmasen mukaan auton ja hänen väliin on täytynyt jäädä ohituksessa korkeintaan senttejä, jopa vain millimetrejä.

– Jos auton peili tulee korista ulos reilu 15 senttiä ja se osuu minua yläselkään, lavan kohdalle, niin polkimet, jalkani ja pyörän ohjaustanko on mennyt todella läheltä autoa, Litmanen laskee.

Litmaselle ei käynyt onneksi pahasti, hän selvisi säikähdyksellä.

– Tuli sellainen reilumman puoleinen miehekäs läpy selkään, ihan 80 kilometrin tuntinopeudesta, Litmanen naurahtaa.

– Pyöräilen itse 10 000 kilometriä vuodessa ajan autoa 40 000 kilometriä vuodessa – ja teen itsekin virheitä molemmilla liikkuessa. Nostan käden pystyyn omien virheideni merkiksi, mutta näiden hengelle vaarallisten juttujen esille tuomisessa motiivini on kiinnittää huomiota asenneilmapiiriin kaikkien tielläliikkujien perspektiivistä, eikä syyllistää yksittäisiä virheiden tekijöitä. Emmehän edes tiedä tutkimatta, mitä tilanteessa on tapahtunut, Litmanen sanoo.

– Toivoisin sekä autoilijana että pyöräilijänä, että näihin asioihin kiinnitettäisi edelleen huomiota, se vaatii epäkohtien esille nostamista ja tutkimista, Litmanen sanoo.

Litmanen korostaakin, että hän ei voi tietää, onko autoilijan teko tahallinen vai vahinko.

– Kuski on voinut nukahtaa rattiin, saada sairauskohtauksen, räplännyt kännykkää, en osaa sanoa, mitä ratin takana on tapahtunut.

Toisaalta, Litmanen toteaa, että osuma häneen on melko varmasti huomattu myös auton ohjaamossa. Autoilija ei jäänyt tarkistamaan, että kuinka pyöräilijälle kävi. Videolta ei näy edes auton jarruvalojen vilahdusta.

– Omalta puoleltani pyrin huolehtimaan, ettei minuun ainakaan törmättäisi vahingossa. Ajan mahdollisimman lähellä reunassa, minulla on takatutka hälyttämässä takaa tulevat, pukeudun kirkkaisiin väreihin ja pyörässä on aina voimakkaat varoitusvalot edessä ja takana, Litmanen kertoo.

Petri Litmanen treenaa triathlonia, hän tavoittelee kymmenen tunnin alituksia triathlonin täysillä matkoilla. Siitä tulee myös hänen Facebook-sivunsa nimi, Sub10IM, jossa hän videon maanantaina julkaisi.

Litmanen korostaa, että vuosia jatkunut keskustelu Suomessa on edesauttanut sitä, että polkupyörän päällä tiellä on turvallisempaa olla, asenteet ovat muuttuneet parempaan suuntaan – mutta työ on kesken.

– Minun yhden miehen otanta on kuitenkin sellainen, että joka kesä näitä sattuu, ehkä liian usein, Litmanen sanoo.

Litmanen ajaa polkupyörällä paljon myös ulkomailla. Esimerkiksi Kataloniaan verrattuna kulttuuriero edelleen Suomeen on olemassa.

– Meillä ei vielä kunnioiteta tarpeeksi heikompaa osapuolta. Esimerkiksi Kataloniassa autoilija menee pyöräilijöistä ohitse vasta sitten, kun on varmasti turvallista ohittaa. Esimerkiksi vuoristossa ylämäkeen ajettaessa se voi kestää hyvinkin pitkään, Litmanen sanoo.

Litmanen on jättänyt sunnuntain tapahtumat poliisin tutkittavaksi. Sisä-Suomen poliisista vahvistetaan, että poliisi tutkii tapausta liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

– Ilmoittaja on tavoittanut kuljettajan. Ratin takana on ollut ikääntynyt henkilö, joka on väittänyt osuneensa liikennemerkkiin, kertoo tutkinnanjohtaja Antti Uusipaikka.

Poliisi ei ole tavoittanut epäiltyä.

– Hän ei ole Suomessa asuva henkilö, siksi siinä saattaa kestää, Uusipaikka sanoo.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta