Tamperelais­naisille riitaa vaatteista: Tyhjensi veden­keittimen emännän päähän – ”En kai minä kylmää vettä toisen päälle kaataisi!”

Julkaistu:

Oikeus katsoi, ettei pahoinpitely ollut törkeä. Uhri sai onnekseen suojeltuaan kasvonsa.
Kiista vaatekappaleiden omistussuhteista johti varsin poikkeukselliseen väkivallantekoon Tampereella viime vuoden elokuussa. Uhriksi joutuneelle noin 20-vuotiaalle naiselle jäi tapahtuneesta todennäköisesti ikuinen muisto.

Tapahtumat käynnistyivät, kun 34-vuotias nainen saapui aamupäivällä kutsumatta kylään kaksikymppisen naisen luo. Nuorempi nainen oli keittänyt aiemmin itselleen teevettä.

Entuudestaan toisensa tunteneille naisille syntyi kiistaa, 34-vuotiaan mukaan vaatteista. Vieras suuttui nuorelle emännälle ja päätti aiheuttaa tälle kipua kaatamalla tämän päälle kuumaa vettä. Hän kokeili vedenkeittimen kylkeä, mutta koska se oli turhan haalea, hän laittoi veden uudelleen kiehumaan.

– En kai minä kylmää vettä toisen päälle kaataisi, nainen kertoi oikeudessa.

Kun vesi oli kiehunut, nainen otti kannun käteensä ja kaatoi kiehuvan veden suoraan tuttavansa päälaelle. Vettä ei ollut keittimessä paljoa, ehkä parisen desiä.

Uhri ehti suojata käsillä kasvonsa, mutta kiehuva vesi aiheutti vakavia palovammoja pään lisäksi niskaan, hartioihin, yläselkään, oikeaan olkavarteen, oikeaan kyynärvarteen ja oikeaan jalkaan. Oikeudessa kävi ilmi, että lopullisista pysyvistä vammoista ei ole vielä täyttä varmuutta, mutta mahdollisesti naiselle joudutaan tekemään ainakin yksi ihosiirto.

34-vuotias jäi rikospaikalle tekonsa jälkeen. Uhri pelkäsi tekijää niin, ettei uskaltanut hälyttää apua. Ensiapuna hän lievitti vammojaan suihkussa kylmällä vedellä.

Tilanne laukesi vasta tuntien päästä, kun uhrin äiti saapui asuntoon omilla avaimillaan.

Syyttäjä vaati 34-vuotiaalle ainakin puolentoista vuoden vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä. Teko oli syyttäjän mielestä erityisen raaka ja julma sekä kokonaisuutena törkeä.

Pirkanmaan käräjäoikeus oli lievemmällä kannalla. Nainen tuomittiin vain perusmuotoisesta pahoinpitelystä. Aiemman rikoshistoriansa vuoksi naiselle tuomittu 9,5 kuukauden vankeusrangaistus on ehdoton.

Tekijä joutuu maksamaan uhrille 5 000 euroa kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta sekä 1 500 euroa henkisestä kärsimyksestä. Lisää korvattavaa tekijälle tuli 500 euroa ihoöljystä, 380 euroa lukkojen vaihtamisesta ja sata euroa asianomaiskuluista. Kun mukaan lasketaan 80 euron rikosuhrimaksu ja tekijälle maksettavaksi tuomittu yli 1 350 euroa uhrin oikeudenkäyntikuluista, kertyi korvattavaa yhteensä liki 9 000 euroa.

Nainen tuomittiin lisäksi huumausainerikoksesta. Tekopäivänä hänen hallustaan löytyi Subutex- ja Oxycodone-tabletteja.