Kunta uhkaa vaaleanpunaisen talon omistajaa 5000 euron sakolla – pari kuukautta aikaa vaihtaa värisävy oikeanlaiseksi - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Kunta uhkaa vaaleanpunaisen talon omistajaa 5000 euron sakolla – pari kuukautta aikaa vaihtaa värisävy oikeanlaiseksi

Vesilahden kunta vaatii omistajaa maalaamaan pinkin talon uudestaan – tai maksettavaksi tulee 5000 euron uhkasakko.

Julkaistu: 17.5.2019 14:21

40- ja 50-luvun jälleenrakennuskauden taloihin vaaleanpunainen ei sovi, linjaa aluearkkitehti.

Pirkanmaan Vesilahdella sijaitsevan vanhan omakotitalon omistaja teki kalliin virheen. Hän maalasi tai maalautti puutalonsa väärän väriseksi.

Keskikokoisen talon maalaaminen on normaalisti usean tuhannen euron satsaus. Nyt Vesilahden kunta vaatii omistajaa maalaamaan talon uudestaan – tai maksettavaksi tulee 5000 euron uhkasakko.

Asiaa on käsitelty Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunnassa jo kolmisen vuotta. Rakennustarkastaja teki aluksi kielteisen toimenpidelupapäätöksen talon maalaamisesta vaaleanpunaiseksi, eikä lautakunta lämmennyt omistajan oikaisuvaatimukselle.

Kun yhteisymmärrystä ei löytynyt, omistaja valitti ratkaisusta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka yhtyi kunnan kantaan. Kesäkuussa 2018 kunta kehotti omistajaa maalaamaan talon uudestaan asemakaava-alueen rakentamisohjeen ja kunnan antaman ohjeistuksen mukaisesti. Aikaa annettiin syyskuun 2018 loppuun saakka.

Vesilahdentien varrella seisovan talon väri ei kesällä muuttunut. Seuraavaksi kunta päätti uhata omistajaa pakkokeinoilla. Rakentajalle annettiin mahdollisuus antaa selvitys tammikuun 2019 loppuun mennessä, mutta edelleenkään talon väri ei muuttunut eikä mitään vastaustakaan kuulunut.

Niinpä kunta päätti viime viikolla käynnistää hallintopakkomenettelyn. Lautakunta velvoittaa nyt omistajaa maalaamaan asuinrakennuksen jollakin aluearkkitehdin hyväksymällä värisävyllä heinäkuun loppuun mennessä. Aikaa on siis vain runsaat kaksi kuukautta.

Jos omistaja lyö tehtävän laimin, kunta velvoittaa häntä maksamaan 5000 euron uhkasakon. Pelkkä lautakunnan nyt tekemä päätös tietää omistajalla 220 euron laskua uhkasakon asettamisesta.

Talo on valmistunut sotien jälkeisellä jälleenrakennuskaudella. Kunta edellyttääkin omistajaa käyttämään yhtä viidestä aikakaudelle hyväksytystä värikoodista (Y 396, Y 400, X 455, X 469, J 496). Sävyt ovat vaaleita ja viittaavat beigeen, vihreään ja harmaaseen.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Lempäälän-Vesilahden Sanomat.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?