12 sanaa, jotka paljastavat aidon tamperelaisen – älä koskaan tee tätä virhettä tervehtiessä - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

12 sanaa, jotka paljastavat aidon tamperelaisen – älä koskaan tee tätä virhettä tervehtiessä

Julkaistu: 16.5.2019 17:14

Eri puolilla Suomea puhutaan erilaisia murteita. Tiedätkö sinä, mitä sanoja Tampereella pitää käyttää.

Tamperelainen puheenparsi on helposti erottuva ja tunnistettava, jos sitä on kerran kuullut. Tampereen murretta ovat ympäri Suomea levittäneet sellaiset tunnetut hahmot kuin Timo ”Juti” Jutila ja Kummelin Matti Näsä. Kenties heidän vaikutuksestaan murretta matkitaan runsaasti ympäri Suomea – ja puhutaan vähän sinne päin.

Tampereella on nimittäin tärkeää, että käyttää oikeaa ilmaisua. Oikea peritamperelainen ei esimerkiksi koskaan puhu nyssestä. Se on onnikka. Siis se kulkuväline, joka muualla maassa tunnetaan paikallisbussina.

Tampereella ei myöskään tervehditä kohdattaessa sanalla moi. Ei koskaan. Oikea tamperelainen morjestaa ja käyttää terhakkaasti r-kirjaimella ryyditettyjä sanoja, kuten moro ja morjens.

Tässä on sitten vaaranpaikka, jossa turhan innokas turisti voi nolata itsensä täydellisesti. Joskus on nimittäin käynyt niin, että ulkopaikkakuntalainen on tamperelaisen tavattuaan tervehtinyt sanomalla se om moro. Näin ei pidä koskaan tehdä. Se om moro tai lyhyemmin som moro on tarkoitettu vain ja ainoastaan erotessa käytettäväksi.

Hannu Hyttisen vuonna 1999 tekemä murresanakirja Musa taskussa pulteriairalla on kattava perusopus tampereenkielisistä sanoista ja sanonnoista. Tässä pieni lista siinä esitellyistä sanoista käännöksineen. Yllä olevalla videolla esitellään puolestaan kuuluisaa tamperelaista nähtävyyttä, Pispalan haulitornia. Hyttisen kirja neuvoo, miten voit kysyä tietä sen luo.

– Tiäräksää missom Pispalah haulitorni?

1. eisevväliä=kyllä

2. kyä=myöntävä vastaussana

3. kölvi=pikkupoika

4. paskysye=ota tiedustelemalla selvää

5. pipa=kudottu joka sään lakki, pipolakki

6. pööki=mieshenkilön aseteltu kampaus

7. onnikka=omnibussi, suuria kansanjoukkoja paikasta toiseen vievä kulkuväline

8. rario=sähköllä toimiva kaukokuuntelulaite

9. räysä=jokin muu päähine kuin pipa

10. rotvalli=kadun reunakiveys

11. tapola=mustanmakkaran yleisnimi

12. holipompeli=värjätty alkoholijuoma

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?