Jonne Aaron, Matti Nykänen ja Kimi Räikkönen kohtasivat Tampereen yössä ja pistivät pystyyn kosteat jatkot – tilanne eskaloitui ja pian puhelimessa oli Axl Rose - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Jonne Aaron, Matti Nykänen ja Kimi Räikkönen kohtasivat Tampereen yössä ja pistivät pystyyn kosteat jatkot – tilanne eskaloitui ja pian puhelimessa oli Axl Rose

Jonne Aaronin mieleen on syöpynyt eräs baari-ilta, jonka päätteeksi hän päätyi jatkoille Matti Nykäsen ja Kimi Räikkösen kanssa. Osansa iltaan antoi myös Guns N’ Roses -tähti Axl Rose.

Jonne Aaron, Matti Nykänen ja Kimi Räikkönen soittivat vuonna 2008 Axl Roselle.

19.4.2019 7:55

Yhdysvaltalainen Guns N’ Roses oli yksi 1990-luvun taitteen ja sen alkupuolen suosituimmista bändeistä maailmassa – ellei jopa suosituin. Raskaaseen rockiin keskittyvä GNR nosti artistitaivaalle uusia megatähtiä laulusolisti Axl Rosen, kitaristi Slashin ja basisti Duff McKaganin johdolla.

Vuosikymmenen edetessä bändi hajosi, mutta legenda jäi elämään, erityisesti superdiiva Axl Rosen ympärillä. Rosesta puhuttiin, että hän oli esimerkiksi keikkajärjestelyissä vaatimustasoltaan jopa itseään Madonnaa hurjempi – ja vaikeampi.

Jos vaikkapa Rosen hotellihuoneeseen oli viety kuusi pikkupyyhettä pyydetyn seitsemän sijaan, myrsky saattoi nousta. Puhumattakaan, että Rosea olisi ollut helppo houkutella haastatteluihin. Se oli miltei mahdotonta.

Viime vuosikymmenellä Rose kiersi GNR:n kanssa lavoja uudella kokoonpanolla ja valmisteli samalla ikuisuusprojektiksi kutsuttua Chinese Democracy -albumia, johon hän oli ideoinut biisejä jo 1990-luvulta lähtien. Elettiin aikaa, jolloin kiukkupäistä ja oikukasta Rosea ei usein saanut kiinni edes oma manageri. Tähden egoilu haki vertaistaan.

Tosin jotkut harvat olivat jopa siitä erikoisessa asemassa, että heille Rose soitteli aktiivisesti oma-aloitteisesti. Yksi heistä oli suomalainen formulatähti Kimi Räikkönen, joka voitti maailmamestaruuden Ferrarilla vuonna 2007. Juuri tuolta vuodelta löytyy yksi värikäs ja mielenkiintoinen tarina, joka nivoo yhteen paitsi Rosen ja Räikkösen myös mäkihyppylegenda Matti Nykäsen ja suomalaisen rokkibändi Negativen solistitähden Jonne Aaronin.

Perin suomalaisella tavalla.

Jonne Aaron ei unohda hevillä iltaa, joka yhdisti hänet Matti Nykäseen, Kimi Räikköseen ja Axl Roseen.

Kaikki alkoi siitä, kun Aaron oli eräänä iltana viettämässä tuottajakaverinsa Antti Suomalaisen kanssa iltaa Tampereen yössä. Tutusta keskustan baarista poistuessaan Aaron näki kadulla sattumalta Nykäsen, joka niin ikään oli nauttinut vettä väkevämpää.

– Menin tietysti moikkaamaan Mattia. Kysyin, että jumankauta Matti, mikä meininki? Matti intoutui siinä halailemaan ja sanoi, että odottaa juuri taksia, jota Kimi lähti järjestämään, Aaron, 35, kertoo IS:lle.

– Pian Kimi sitten kurvasi taksilla paikalle, ja tuli siihen juttelemaan. Olimme porukalla maistissa ja mietiskelimme, että mitä sitä voisi seuraavaksi tehdä. Hetken päästä sain idean, että menisimme jatkoille studiollemme. Ja sinne myös läksimme.

Matkalla Aaron kurvasi kotinsa kautta ja haki sieltä mukaansa kassillisen kirkassävyisiä ”virvokkeita”. Studion lämpöön päästyään Aaron, Räikkönen ja Nykänen alkoivat tarinoida veljellisesti niitä näitä.

Kimi Räikkösellä oli hyvät välit Guns N’ Rosesin nokkamiehen kanssa.

Porukka oli hiprakassa, mutta kuitenkin yhä tolkuissaan. Puhetta riitti muun muassa urheilusta, eikä vähiten Räikkösen urasta. Myös musiikista, olihan Nykänen tunnettu keikkailija ja Aaron globaalisti suositun Negativen keulahahmo. Negative oli vielä tuossa vaiheessa voimissaan yhtä lailla Suomessa kuin maailmalla.

– Kun tuottajani pyysi Mattia ja Kimiä raapustamaan nimmarin yhden levyn kanteen, syntyi samalla puhetta sankaruuksista. Kimi oli kiinnostunut siitä, keitä rokkitähtiä itse arvostin, Aaron sanoo.

– Kerroin, että Queenin Freddie Mercury oli todella kova kaveri, ja tietysti Nirvanan Kurt Cobain. Lisäsin vielä, että yksi kaikkien aikojen kovimmista oli Gunnareiden Axl Rose. Siinä vaiheessa Kimi säpsähti.

Matti Nykänen pölähti kadulla baari-iltaa viettänyttä Jonne Aaronia vastaan.

Räikkönen oli huudahtanut perään, että oliko Aaron tosiaan puhunut Axl Rosesta. Samassa Räikkönen oli Aaronin mukaan tokaissut, että ”nyt kyllä soitetaan Aksulle”. Rosella oli tapana soitella Räikköselle usein ennen F1-kisoja. Rockin megastara on niistä ajoista lähtien kuulunut suomalaisen rattitaiturin faneihin.

– Yhtäkkiä Kimi alkoi puhua puhelimeensa englanniksi ja kysellä kuulumisia. Sitten hetken päästä hän löi kännykkänsä käteeni ja sanoi, että puhu sä nyt sille jotain. Olin aivan ällikällä lyöty, enkä aluksi tiennyt mitä sanoa, Aaron kertoo.

– Mä myös luulin, että Kimi vedättää. Katsoin Kimiä pitkään epäilevästi. Tilanne kuitenkin muuttui nopeasti, kun ääni toisessa päässä kuulosti tutunoloiselta ja Kimin luurissa luki Rosen nimi. Kimi otti multa välissä vielä puhelimen ja kertoi Roselle, että olin suosittu suomalainen rokkitähti. Ei aikaakaan, kun otin kitarani ja aloin soittaa kaiuttimen välityksellä Gunnareita Roselle. Se oli aikamoista, hän jatkaa nauraen.

Tämän jälkeen Aaron kertoo jutelleensa Rosen kanssa vielä 10–15 minuuttia puhelimessa.

– Rosea on aina pidetty haastavana tyyppinä, ja varmasti ne kaikenlaiset tarinat ovat totta. Siinä jutellessamme Rose vaikutti kuitenkin saakelin mukavalta tyypiltä. Ei lainkaan ylimieliseltä tai vastaavalta. Oikein rento sälli, Aaron selvittää.

Axl Rose keikkaili Hämeenlinnassa kesällä 2017.

Gunnareiden Chinese Democracy ilmestyi lopulta 2008. Runsaat pari vuotta sitten Rose, Slash ja McKagan sopivat takavuosien riitansa, ja pian sen jälkeen megabändi lähti paluukiertueelle, joka vieraili kesällä 2017 Hämeenlinnassa ja kesällä 2018 Tallinnassa. Rose on edelleen yksi maailman tunnetuimmista rokkistaroista.

– Gunnarit on musiikillisesti nyt kenties kovempi kuin koskaan, kuluvalla vuosikymmenelle soolouraansa keskittynyt Aaron näkee.

– Ne jatkot Kimin ja Masan kanssa jäivät ikuisesti mieleeni. Ja se puhelu Roselle oli uskomaton ja hauska kokemus.

Aaronilta ilmestyy toukokuussa uusi, kauan odotettu sooloalbumi. Sille oli päätymässä myös kappale, jonka hän taannoin teki Nykäselle. Maailman kaikkien aikojen menestynein mäkimies menehtyi sairauskohtaukseen helmikuussa 2019.

– Matin kohtalo on koskettanut todella syvältä. Matti oli upea ihminen, jonka kanssa aika ei koskaan käynyt pitkäksi. Ei sellaisia sankareita enää oikein edes synnyt, Aaron sanoo.

– En levyttänyt sitä Matille tehtyä biisiä, koska se ei tuntunut vielä oikealta. Ehkä sen aika tulee myöhemmin.

Juttua muokattu 09:51: korjattu Chinese Democracyn julkaisuvuosi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?