17 neliön opiskelijaboksista eduskunnan kuopukseksi ponkaissut Iiris Suomela, 24: ”Jonkin verran väljemmin voisi asua”

Julkaistu:

Taantumusta vastaan kampanjoinut tamperelainen Iiris Suomela (vihr) toivoo Suomeen naisvaltaista hallitusta.
Eduskunnan sukupuolijakauma muuttui vaalien seurauksena kertaheitolla tasa-arvoisemmaksi. Käänne ilahduttaa nuorimmaksi kansanedustajaksi noussutta tamperelaista Iiris Suomelaa.

– Jakauma ei ole aiemmin vastannut mitenkään äänestäjien jakaumaa. Etenkin nuoria naisia on ollut erittäin vähän, vappuna 25 vuotta täyttävä Suomela tietää.

Kampanjassaan Suomela korosti ympäristöä ja tasa-arvoa. Vaalislogan oli tiukka: ”Vastavoima taantumukselle”. 4 872 ääntä kertovat viestin purreen.

Vihreät menestyi myös kokonaisuudessa. Tai ainakin vihreät naiset: puolueen 20 kansanedustajasta vain kolme on miehiä!

– Meillä on huikea, moninainen, nuori ja naisvaltainen eduskuntaryhmä. Nousimme kaikenlaisten suomalaisten äänillä. Monet isovanhemmat ovat kertoneet äänestäneensä lastenlastensa ja kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Suomela on ylpeä tittelistään eduskunnan kuopuksena.

– Nyt on tärkeää saada ilmastolakossa olleiden nuorten ääntä esille. Meillä on vastuu siitä, että hallitusohjelma vastaa lakkolaisten toiveisiin.

Hallitusneuvottelut saattavat pitkittyä jopa kesäkuulle. Suomelan rooli saattaa neuvottelujen edetessä kasvaa, sillä hän pyrkii vihreiden varapuheenjohtajaksi kesäkuun puolivälin puoluekokouksessa Porissa.

Tavoitteikseen Suomela nostaa hiilineutraalin Suomen vuoteen 2030 mennessä, uuden translain, suostumukseen perustuvan raiskauslain – ja feministisen hallitusohjelman.

Tässä Suomela luottaa muun muassa tamperelaiseen valtuustokollegaansa, sdp:n Sanna Mariniin.

– Toivottavasti hallituksessa on enemmän naisia kuin miehiä, Suomela sanoo.

Keski-ikäistä miestoimittajaa moinen puhe voisi jopa huolestuttaa. Suomela vakuuttaa, ettei feminismi ole miehiltä pois.

– Yhtälailla me nuoret naiset olemme aiemmin katselleet keski-ikäisiä miesvaltaisia päättäjiä. Ei ole taustasta kiinni, kun rakennamme oikeudenmukaista Suomea.


Suomelalle kansanedustajuus on looginen jatko uraputkelle. Viime kuntavaaleissa Suomela nousi jo Tampereen kaupunginvaltuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi.

– Tähän pääsen aina joskus iltamyöhään istumaan, kun puheenjohtaja ja ensimmäinen varapuheenjohtaja ovat lähteneet kokouksista. Olen enemmän iltaihminen, Suomela sanoo nauraen.

Suomelan vastuutehtäviin on kuulunut myös kaksi vuotta vihreiden nuorten puheenjohtajana. Pestin päätyttyä vuodenvaihteessa Suomela on päässyt tekemään sosiologian graduaan. Aiheena on Helsingin Sanomien pääkirjoitusten vertailu koulusurmien ja Turun puukotuksen osalta.

Valmista ei ole vielä tullut. Onneksi graduohjaaja antaa aikaa.

– Sain häneltä onnitteluviestin, jossa hän kertoi ymmärtävänsä, jos mulla on nyt muita prioriteetteja.

Suomela on syntyjään hervantalainen. Hänen äitinsä asui 90-luvulla opiskelija-asunnossa – samoin kuin Suomela nyt itse.

Tuoreen kansanedustajan koti on vaatimaton useimpiin kollegoihin verrattuna. 17 neliön kämpässä Kalevan kaupunginosassa ei ole edes omaa keittiötä.

– Meillä on kerroskeittiö. Omat keittiötarvikkeet minulla sentään on.

Talo on samainen Domus, jossa muun muassa Juice Leskinen ja Mikko Alatalo aloittelivat musiikillista uraansa 70-luvun alkupuolella. Nyt Alatalo on väistynyt eduskunnasta, mutta tilalle nousi uusi domuslainen.

Toinen kysymys on, kuinka pitkään kansanedustaja 17 neliön kämpässä viihtyy.

– Jonkun verran väljemmin voisi asua, Suomela myöntää miettivänsä.

Tie politiikkaan avautui Suomelalle lapsuudenkodin kautta. Perhe oli isovanhempia myöten kiinnostunut yhteiskunnallisista kysymyksistä.

– Olin lapsesta saakka vakavasti otettava keskustelukumppani. Meillä piti perustella ja argumentoida näkemyksensä kunnolla.

Nokialla ohjelmistopuolella työskennelleen insinööri-isänsä liikkuvan työn vuoksi Suomela on asunut vuosia ulkomailla: Saksassa ja Englannissa. Lisäksi Suomela opiskeli Walesissa kansainvälisessä lukiossa.

Suomela on parisuhteessa, mutta ei avaudu yksityisasioistaan sen enempää.
  • Lue alta kaikkien uusien kansanedustajien esittelyt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt