Tamperelaisen Mikan karvas pettymys: ”euron juusto” maksoikin 1,10 € – McDonald’s aloitti kaikessa hiljaisuudessa hintakokeilun

Syynä hintakokeilulle on kustannusten kallistuminen. Raaka-aineet ja kustannukset aiheuttavat painetta nostaa hintaa.

7.4.2019 22:34

Tamperelainen Mika Hirvonen, 21, on pöyristynyt, järkyttynyt, miltei maansa myynyt. Mäkkärin euron juusto maksoikin 1,10 euroa.

”Tuntuu, kuin elämältäni olisi kadonnut tarkoitus”, kirjoitti nuori mies sähköpostissaan, jossa lähetti Ilta-Sanomille kuitin ostoksestaan. Vinkki Ilta-Sanomille lähti melko pian hampurilaistuokion jälkeen.

Hirvonen siis meni kahdeksan jälkeen sunnuntai-iltana Lielahden McDonald’siin Tampereella. Kun hän astui pikaruokalaan sisään, kaikki oli vielä siinä vaiheessa hyvin. Hirvonen eli siinä hyvässä uskossa ja tottumuksessa, että euron juusto on euron juusto – niin kuin on totuttu ajattelemaan ja jota McDonald’s on mainostanut jo joitain vuosia.

Itsepalveluautomaatilla Hirvonen teki ostoksensa rutinoituneesti sen kummemmin hintoja ajattelematta, vaikka välissä olikin ollut taukoa ”Mäkkärissä” käynnistä.

– Lopuksi katsoin hintaa, että kaksi euron juustoa maksaakin 2,20, että mitä ***ttiä tämä nyt meinaa, Hirvonen sanoo nyt puhelimessa.

Hirvosen kahdenkymmenen sentin pettymys ei ole vielä täysin laantunut, kun puimme asiaa puhelimessa.

– Ei nyt tule hetkeen niitä ostettua, että kyllähän toi on ihan törkeetä ryöstöä, 10 senttiä lisää euron juustosta, Hirvonen päivittelee.

Hirvoselta meni maku euron juustosta – ja oikeastaan koko elämästä. Pettymys on valtava, mutta tosin vielä tuore. Ja tietenkin Hirvonen tilaamansa hampurilaiset söi, kerta oli niistä ”ylihintaa” maksanutkin. Ja olihan mukana sentään sentään mozzarellatikut ja soodavesi.

Myös yhteisöpalvelu Jodelissa on herännyt keskustelua euron juuston hinnasta.

Lielahden McDonald’s ei ole ainoa ketjun pikaruokala, jossa euron juustoon on kaikessa hiljaisuudessa tullut 10 senttiä lisää hintaa. Kyse on ketjun hintakokeilusta, jossa on mukana 16 ravintolaa ympäri Suomea.

McDonald’s Finlandin viestintäjohtaja Heli Ryhänen vahvistaa, että kyseinen kokeilu on käynnissä ja se alkoi huhtikuun alussa.

– Muutamissa ravintolassa kokeillaan 1,10 hintaa juustohampurilaiselle.

Syynä kokeilulle on kustannusten kallistuminen.

– Juustohampurilaisen hintahan on ollut pitkän aikaan sama ja siinä tuotteessa on katepaineita, Ryhänen sanoo.

– Kustannukset ovat nousseet, raaka-aineiden hinnat ovat nousseet. Ei siinä sen ihmeellisempää.

Nyt sunnuntai-illasta Ryhänen ei ole työpöytänsä ääressä eikä äkkiseltään muista, mihin asti kokeilu kestää. Työpöydän äärestä maanantaina hän osaisi kertoa tarkemmin.

– Nyt vaan on kaksi eri hintaa ja testataan uutta hintaa. Katsotaan, mitä testi tuo tullessaan, Ryhänen sanoo.

Ryhänen muistuttaa, että ketjun ravintoloissa on muutenkin hinnoitteluvapaus, ja hinnat voivat muuttua.

– Jos asiakkaalle hinta on yllätys, niin totta kai se selitetään asiakkaalle, niin kuin nyt tässäkin tapauksessa, jos asiakas on sitä kysynyt.

– Toivottavasti näin on käynyt.

– Tässä kohtaa on ohjeistettu, että jos asiakas kysyy tätä hintaa, niin kerrotaan, että nyt on kyseessä testi.

Juustohampurilaisen hinta ja ajoittaiset paineet nostaa sitä ovat menneet kansan tunteisiin aiemminkin. Esimerkiksi jo vuonna 2007 adressit.com:iin tehtiin tulenkatkuinen keräys, jossa vaadittiin juustohampurilaisen hinnan laskua. Adressissa luki muun muassa näin: ”McDonalds boikottiin kunnes juustohampurilasen hinta laskee takaisin euroon!” Adressi keräsi 379 allekirjoitusta.

Myös seuraavana vuonna samalle sivulle laadittiin uusi adressi hinnan laskemisesta. Se sai vain 44 allekirjoitusta.

Seuraavana vuonna ilakoitiinkin Suomi24-foorumissa, kuinka euron juusto on tullut takaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?