Konserttia odottaneille Annikille ja Antille raju pettymys: Taksi ei noutanut palvelutalosta – ”Voi perhana, että harmitti” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Konserttia odottaneille Annikille ja Antille raju pettymys: Taksi ei noutanut palvelutalosta – ”Voi perhana, että harmitti”

Annikki ja Antti odottivat pyörätuoleissaan taksia harmonikkakonserttiin. Kyyti ei koskaan tullut. Kiitokset lähtevät ”Pernerille”.

Antti Koivisto ja Annikki Luokkala odottivat pääsevänsä juhlakonserttiin. Toisin kävi, sillä tilattu taksi jätti saapumatta.

4.4.2019 14:06

Kaikki oli valmiina. 88-vuotiaat Annikki Luokkala ja Antti Koivisto olivat lähdössä palvelutalosta Ikaalisten harmonikkamiesten ja viulupelimannien 50-vuotiskonserttiin.

Sunnuntai-iltapäivän tapahtumaa olikin odotettu. Molemmilla oli päällä uutta puseroa, ja Luokkalan tukkakin oli varta vasten laitettu.

Pääsyliput polttelivat taskussa. Jännityksen vuoksi yö oli nukuttu huonosti.

Luokkala ja Koivisto istuivat Toivolansaarikodin edustalla pyörätuoleissaan ajoissa. Taksi oli tilattu paikalle vartin yli kahdeksi, 45 minuuttia ennen konsertin alkua.

Taksi ei koskaan tullut.

– Ajattele, 15 euroa oli maksettu lipuista, ja kaiken piti olla kunnossa. Paitakin maksoi 46 euroa. Voi perhana, että harmitti. Kyllä tuli perkeleitä, Koivisto muistaa odotusta, joka päättyi pettymykseen.

– Ja me kun yritimme, että olisimme niin kuin muutkin ihmiset. Olin niin pahalla päällä, Luokkala huokaa.

Pettynyt oli myös konserttimatkaa valmistellut lähihoitaja Hanna Yrjölä. Kun taksia ei kuulunut, hän yritti kaikkensa järjestääkseen kyydin.

Kun taksia ei alkanut näkyä, lähihoitaja Hanna Yrjölä yritti järjestää sellaisen. Yritys ei onnistunut.

Kun puheluihin ei vastattu, hän ajoi omalla autollaan parin kilometrin päähän taksitolpalle etsimään vapaata invataksia. Mikään ei auttanut.

Mitäs nyt yhdestä missatusta taksista, voi joku ajatella. Yrjölää moinen asenne ei lämmitä.

– Kaikkien on vaikea ymmärtää, millaisesta prosessista on kyse. Pitää aamusta alkaen järjestää syömiset, juomiset, lääkitykset, vaatetukset, että kaikki onnistuu, Yrjölä korostaa.

– Tällaiset tapahtumat ovat niin suuria asioita meidän asukkaidemme arjessa. Heillä pitää olla muutakin elämää kuin olla täällä.

Eikä kerta ollut ensimmäinen. Lokakuussa näkemättä jäi Timo Koivusalon ohjaama Olavi Virta -elokuva. Syy oli sama: taksi ei tullut.

Ikaalisten kunnan ylläpitämässä Toivolansaarikodissa henkilökunta pitää huolta vanhusten hyvinvoinnista parhaan kykynsä mukaan. Virikeohjaaja Antero Kolu kertoo, että hoitajat panostavat jopa omia rahojaan ja vapaa-aikaansa vanhusten vuoksi.

– Jos tällaisia takaiskuja saa koko sormilleen, sitä miettii, kauanko henkilökunta jaksaa panostaa, Kolu sanoo.

– Pitääkö meidän lopettaa käynnit talon ulkopuolella? Vai maksaa kaikki kovalla rahalla, Yrjölä kysyy.

”Kuljettajilla on valinnanvapaus”

Toivolansaarikodin asukkaiden harmitus liittyy hallituksen kohuttuun taksiuudistukseen. Ongelma koskee kunnan myöntämiä asiointi- ja virkistysmatkoja eli vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita.

Kyse ei siis ole niin sanotuista Kela-takseista vaan invakyydeistä. Ikaalisissa palvelua pyörittävän Tuomi Logistiikka Oy:n toimitusjohtaja Erkki Harju pahoittelee asiakkaille aiheutunutta harmia, mutta korostaa, että syy löytyy muualta.

Emme pysty määräämään yhtään autoa. Kuljettajilla on valinnanvapaus valita omat kyytinsä, Harju kertoo taksiuudistuksen vaikutuksista.

Takseilla ei siis ole enää asemapaikka- eikä ajovuorovelvoitteita. Eli vaikka tilauksen tekee, ei yhdenkään taksin ole pakko tulla asiakasta palvelemaan, sillä päivystystä ei enää ole.

– Jos päivystyksestä aletaan maksamaan, kustannukset nousevat, Harju ennakoi.

Ikaalisten harmonikkamiesten ja viulupelimannien 50-vuotis-juhlakonsertti jäi Annikki Luokkalalta ja Antti Koivistolta näkemättä, sillä taksi ei saapunut noutamaan heitä.

Jos kyse olisi ollut normaalista taksista, kyyti olisi todennäköisemmin tullut. Mutta syrjäisemmillä seuduilla ei invatakseja etenkään pyhäpäivänä juuri liiku.

– Mieluummin kuskit odottavat kyytiä isossa kaupungissa taksitolpalla.

Luokkala ja Koivisto toivovat paluuta entiseen järjestelmään. Silloin taksi jäi odottamaan, jos asiakkaan piti käydä vaikka apteekissa.

– Kyllä kyydit pelas ennen. Ne vartos aina, kun johonkin lähdettiin. Eikä ne ikinä jättänyt, Koivisto muistaa.

Nykyisin menomatka on tilattava vähintään tuntia ennen.

– On tää perhanan huonoa touhua. Jos äkkiä pitäis lähteä, niin mitenkäs menet, Koivisto ihmettelee.

– Se Perneri saa lähteä. Täysin turha nainen, Luokkala tuhahtaa menneessä hallituksessa liikenneministerinä toimineesta Anne Berneristä.

Taksikuskeja kohtaan Toivolansaarikodissa riittää ymmärrystä.

– Ne hakee leivän, mistä sen saavat, lähihoitaja Yrjölä sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?