Raisa Räisäsen katoaminen: Poliisi etsii useita Tampereella asuneita ulkomaalaisia – ”Olisi paljon helpompaa jos voisimme etsintäkuuluttaa” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Raisa Räisäsen katoaminen: Poliisi etsii useita Tampereella asuneita ulkomaalaisia – ”Olisi paljon helpompaa jos voisimme etsintäkuuluttaa”

16-vuotias Raisa Räisänen katosi Tampereella lähes 20 vuotta sitten.

Raisa Räisänen katosi jäljettömiin Tampereella lokakuussa 1999.­

27.3.2019 10:42

Tampereen poliisi jatkaa yhä toistaiseksi tuloksetonta Raisa Räisäsen katoamistapauksen tutkintaa.

Poliisi etsii nyt muutamia, Räisäsen katoamisvuonna 1999 Multisillassa asuneita ulkomaalaisia henkilöitä. Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen kertoo, ettei poliisilla ole tiedossaan etsittyjen henkilöllisyyksiä.

Ensimmäisenä asiasta kertoi Iltalehti.

– Poliisi on yrittänyt tavoittaa heitä lähinnä viime vuonna ja vihjeitä tuli myös edellisenä vuonna. Aktiivisesti heitä ei kuitenkaan etsitä, koska meillä ei ole siihen lähtökohtia. Olisi paljon helpompaa jos henkilöllisyys olisi tiedossa, niin voisimme etsintäkuuluttaa, Tuominen sanoo.

Ulkomaalaisten miesten etsintä perustuu poliisin vuonna 2015 saamaan vihjeeseen. Eläkkeellä oleva taksimies kertoi tuolloin poliisille, että Raisan näköinen tyttö nousi taksiin lokakuussa 1999. Tytön seurassa oli ulkomaalaiselta vaikuttanut mies.

– Taksiin noustessaan tyttö oli peloissaan. Hän sanoi, että “mitenkähän minulle käy”, Tuominen kertoi vuonna 2016.

Taksi vei tytön ja miehen Multiojankatu 28:aan Tampereen Multisiltaan. Tuominen kertoo Ilta-Sanomille, että vuonna 1999 osoitteessa asuneiden henkilöiden selvittäminen ei riitä, sillä poliisin etsimät henkilöt eivät luultavasti asuneet osoitteessa virallisesti.

– Silloin Suomessa ei muutenkaan ollut kauheasti ulkomaalaisia. Lisäksi alueena on koko Multisilta, ei pelkästään Multiojankatu, Tuominen sanoo.

On mahdollista, että poliisin etsimien henkilöiden henkilöllisyys voisi tulla vielä ilmi jotakin muuta kautta, esimerkiksi niin, että heitä satutaan epäilemään jostain muusta rikoksesta ja asia selviää kuulusteluissa. Poliisi saa Räisäsen katoamisesta yleisövihjeitä yhä kuukausittain.

– Näistäkin on tullut vihjeitä, joissa tiedetään etunimi mutta ei juuri muuta. Valitettavasti suurin osa vihjeistä ei johda suoraan mihinkään, mutta niistä voi olla hyötyä vielä jälkeenpäin. Kaikki vihjeet tallennetaan vastaisuuden varalle, Tuominen sanoo.

16-vuotias Raisa Räisänen katosi jäljettömiin Tampereen keskustasta lokakuussa 1999. Viimeisin varma havainto on tehty noin kello 22.50, jolloin Räisäsen ja ystävän tiet erkaantuivat Sokoksen edessä. Tuomisen mukaan havainto perustuu muun muassa ystävän ja tämän poikaystävän kertomaan sekä teletietoihin.

Poliisi epäilee Räisäsen joutuneen henkirikoksen uhriksi, mutta tytön ruumista ei ole etsinnöistä huolimatta löydetty. Räisästä on yritetty löytää niin maastosta kuin vesistöistäkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?