Valtuutetut vaativat Oriveden kaupunkia linjaamaan, että kaupungin asukkaat edustavat kahta sukupuolta - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Valtuutetut vaativat Oriveden kaupunkia linjaamaan, että kaupungin asukkaat edustavat kahta sukupuolta

Orivesi on kuvitteellisen Mämmilän esikuva.

Joukko valtuutettuja haluaa Oriveden kaupungin linjaavan, että paikkakunnalla asuu vain kahden sukupuolen edustajia. Kuvassa myös koira. Valtuustoaloite ei ota kantaa muihin luontokappaleisiin.

14.2.2019 9:36

Viisi eri puolueita edustavaa Oriveden kaupunginvaltuutettua aistii kaupungissa olevan käynnissä ”suorastaan vahingollinen ja vaarallinen aivopesu”.

Aloitteessaan ”Terveiden sukupuoliroolien tukemisesta Oriveden kaupungin toiminnassa” valtuutetut korostavat, että Oriveden asukkaat edustavat tasan kahta sukupuolta, tyttöjä ja poikia.

Valtuutetut ovat huolissaan, saavatko oriveteläiset tytöt olla tyttöjä ja orivetiset pojat poikia eli kasvaako Oriveden tytöistä naisia ja pojista miehiä.

Tänä vuonna 150 vuotta täyttävä Pirkanmaalla sijaitseva Orivesi tunnetaan Tarmo Koiviston Mämmilä-sarjakuvan kuvitteellisen Mämmilän esikuvana. Sana ori tarkoittaa kastroimatonta uroshevosta.

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on perussuomalainen valtuutettu. Niinpä aluksi kerrotaan perussuomalaisten olevan huolissaan lisääntyvästä sukupuolineutraaliuden ja ”sukupuoli on kokemus” -ajattelun lisääntymisestä Oriveden kaupungissa.

Aloitteen tunnetuin allekirjoittaja on Jussi Viljanen, joka on Oriveden kokoomuslainen äänikuningas, pitkäaikainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja nykyinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Allekirjoittajien mukaan kuntalaisilta saadun palautteen perusteella on ”syytä epäillä, että myös kouluissa on ainakin ajoittain kerrottu lapsille ja nuorille sukupuolineutraalisuutta ja kokemukseen perustuvaa sukupuolisuutta tukevia väittämiä”.

Siksi he haluavat linjauksen, mikä on oikein, ja selvityksiä, onko toimittu väärin.

Oriveden kaupungin pitäisi linjata eli ohjeistaa koko henkilökuntansa ja luottamushenkilönsä huomioimaan päätöksenteossa, ”että sukupuolia on kaksi, ja että tervettä sukupuolikehitystä pitää tukea eikä sekoittaa”.

Kaupungin pitäisi pyytää kouluilta ja tarhoilta selvitys käytössä olevasta sukupuoliin liittyvästä oppimateriaalista.

Esi- ja perusopetuksen viranhaltijoilta halutaan saada selvitys siitä, mitä tarkoittavat opetuksen tasa-arvosuunnitelmassa mainitut ”sukupuolittuneisuuden vähentäminen” ja ”sukupuolten moninaisuus”, ja edelleen, ovatko nämä termit käytössä Orivedellä pidettävillä oppitunneilla, joissa on läsnä lapsia ja nuoria.

Mikäli selvityksissä tulisi ilmi, että lapsille opetetaan aloitteen tekijöiden mielestä tieteellisesti kiistanalaisia käsitteitä, kuten ”sukupuoli on kokemus” tai ”sukupuolia on enemmän kuin kaksi”, tulee tuon kaltainen opetus ”viipymättä lopettaa tai siitä on annettava selkeä tiedote vanhemmille”.

Orivesi tunnetaan Tarmo Koiviston klassisen Mämmilä-sarjakuvan kuvitteellisen Mämmilän esikuvana.

Aloitteen mukaan ”epätieteelliseen ja ideologiaan perustuvan oppimateriaalin käyttö on verrattavissa uskonnonopetukseen ja siitä tulee olla mahdollisuus kieltäytyä vakaumuksellisista syistä”.

Aloitteessa viitataan tutkimustietoon, että 80 % muunsukupuolisuutta tai transkokemuksia omaavista lapsista kasvaa näistä kokemuksista ulos aikuisuuteen mennessä. Siksi tätä ”pääsääntöisesti virheellistä kokemusta ei pidä korostaa, vaan lasta pitää kasvattaa normaalisti.”

Muunlainen ”hämmentyneiden” lasten kasvatus on aloitteen tekijöiden mielestä ”suorastaan vahingollista ja vaarallista aivopesua”.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jussi Viljanen, teillä on pelko, että Orivedellä on käynnissä aivopesu?

– Sanotaan näin, että allekirjoitin siltä pohjalta, että herää keskustelua, koska tietyt tahot kuten Seta ovat jatkuvasti äänessä tämän asian tiimoilta.

Toivotte Oriveden kaupungilta linjausta ja selvityksiä kouluissa ja tarhoissa?

– Koen tämän ongelmaksi laajemminkin. Ei erityisesti Orivedellä, mutta olisi hyvä nostaa keskustelua. Mistään transfobiasta ei ole kysymys.

Haluatte, että Orivesi voisi toimia soihdunkantajana Suomen kuntien joukossa?

– Kyllä!

Kirjoitatte, että ”epätieteelliseen ja ideologiaan perustuvan oppimateriaalin käyttö on verrattavissa uskonnonopetukseen, ja siitä tulee siksi olla mahdollisuus kieltäytyä vakaumuksellisista syistä”. Teillä on aika negatiivinen käsitys uskonnonopetuksesta?

– Ei, tämä nimenomainen kohta on sellainen, jota en henkilökohtaisesti allekirjoita.

Olette allekirjoittanut.

– Kyllä, mutta tämä on tulkinnanvarainen kohta.

Onko uskonto teille tärkeä asia?

– On, koska uskon itsekin Jumalaan.

Pidätte Raamattua epätieteellisenä?

– En pidä. Rinnastan siihen, että jos on oikeus kieltäytyä uskonnonopetuksesta, pitää olla oikeus olla irti tämäntyyppisestä opetuksesta.

Mutta onko Raamatunkin teksti epätieteellistä?

– Ei. Näin ajatellen en ole tuon kohdan takana, mutta muuten aloitteen henki on oikea.

Eli aloitteen asia on tärkeämpi asia kuin Raamatun tieteellisyyden korostaminen?

– Nimenomaan.

Eli teille on tärkeämpi asia, että tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia kuin että Raamattu pitää paikkaansa?

– Hehehähähä. Hienosti ajateltu.

Niin totesitte?

– Toivottavasti et kirjoita oman tulkintasi mukaan.

Orivesi tunnetaan Mämmilänä, onko vaara, että teette itsenne naurunalaiseksi?

– Ei, mikä tässä tekee naurunalaiseksi?

Kun tämä kohdistuu Oriveteen?

– Emme voi tehdä aloitetta laajemmin kuin Orivedellä.

Toteatte, että 80 % (sukupuolestaan epävarmoista) eheytyy. Entä se 20 %?

– Niin, se on juuri niin. Seta haluaa nostaa keskustelua tämän 20 % ehdoilla. Se on tätä nykypäivän keskustelukulttuuria.

Eikö heitä pidä huomioida ollenkaan?

– Totta kai, mutta kuinka moni todellisuudessa, niin sanottu muunsukupuolinen oikeastaan... Tässä on kyse siitä, voiko sukupuolen määritellä kokemuksena. Siitä on kysymys. Noista 20 prosentista on varmasti valtaosa niitä, jotka kokevat olevansa transsukupuolisia.

Mikä tässä on se ongelma?

– Ei minulla ole mitään ongelmaa.

Olette tehneet aloitteen, vaikka teillä ei ole ongelmaa?

– Ongelma on oikeastaan se yleinen keskustelu. Terve sukupuolirooli on sitä, että tyttö voi olla mitä vaan tyttönä olemisen sisällä, ja poika voi olla mitä vaan poikana olemisen sisällä, ja he voivat olla mieltyneitä mihin vaan, mutta tytöt ovat tyttöjä ja pojat ovat poikia.

– Setan mielestä näin ei saa sanoa. Aloitteen tarkoitus ei ole sortaa ketään, vaan kiinnittää huomiota siihen, mitä lapsillemme opetetaan tasa-arvon nimissä.

Onko olemassa sellaisia, jota eivät ole kumpiakaan?

– Varmasti on, mutta ei niin paljon kuin annetaan ymmärtää.

Montako voisi olla Orivedellä?

– Sitä en osaa täysin arvioida.

Haluatte Oriveden linjaavan, että sukupuolia on kaksi, vaikka edellä totesitte, että voi olla myös muunsukupuolisia?

– Siis käytännössä sukupuolia on kaksi.

Sanoitte, että Orivedellä saattaa olla myös muunsukupuolisia.

– Voi hyvänen aika.

Ettekö sanonut?

– En.

Sanoitte, että määrä on hyvin vähäinen.

– Mielestäni en sanonut, mutta kuulinko sitten väärin, mitä sanoit?

Siksi juuri esitin jatkokysymyksen, että mahtaako heitä löytyä Orivedeltä.

– Joo.

Olette nyt tehnyt aloitteen, jossa haluatte Oriveden linjaavan, että sukupuolia on vain kaksi.

– Jos rautalangasta pitää vääntää, niin väitetään, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi, mutta minä näen, että sukupuolia on kaksi.

OK. Ja teillä on syytä epäillä, että Oriveden päiväkodeissa annetaan opetusta sukupuolten moninaisuudesta?

– Ei, vaan sitä tässä selvitetään.

Selvitetään, vaikka ei ole aihetta epäillä?

– Tämä on hyvä nostaa esille laajemmassa kontekstissa.

Oriveden kaupunki on jo kommentoinut maanantaina tehtyä valtuustoaloitetta kotisivuillaan. Se huomauttaa, että varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toimintaa ohjaavat Orivedellä tasa-arvolaki, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lainsäädäntö sekä varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet, ja että kasvatuksessa ja opetuksessa noudatetaan Opetushallituksen ohjeistuksia sukupuolten tasa-arvon edistämisestä.

Oriveden hallintosäännön mukaan valtuutetuilla on aloiteoikeus, ja aloitteen jatkovalmistelusta päättää kaupunginhallitus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?