Tämä legendaarinen sauna joutui Tampereen kokaiinikaupan keskipisteeksi – kanta-asiakkaat kavahtavat: ”Tämähän on kuin elokuvasta” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Tämä legendaarinen sauna joutui Tampereen kokaiinikaupan keskipisteeksi – kanta-asiakkaat kavahtavat: ”Tämähän on kuin elokuvasta”

Kokaiinirinki käytti Kaupinojan saunaa huumeiden välitykseen.

Kaupinojan saunan ja avantouintipaikan idylli järkkyi hetkeksi, kun poliisin esitutkinta paljasti, ettei se ollutkaan pelkästään tamperelaisten rentoutumiskeidas.­

4.1.2019 15:24

Tammikuinen talvipäivä Näsijärven rannalla on kaunis.

Auringonlasku on värjännyt taivaan vaaleanpunaiseksi, ja reilun 10 asteen pakkanen paukkuu kirpeästi.

Päivä on ihanteellinen saunomiselle ja avantouinnille.

Tampereella, legendaarisella Kaupinojan saunalla riittääkin kuhinaa. Heti ovien avauduttua paikalle saapuu kouluikäisiä lapsia, nuoria miehiä ja naisia, varttuneempaa väkeä, ulkomaisia turisteja, liigakiekkoilijoita...

Yli 70 000 vuosittaista kävijää arvostaa alueen kaunista luontoa, seesteistä tunnelmaa, Näsijärven viileää vettä ja saunan 800-kiloisen kiukaan kuumia löylyjä.

Kaupinojan sauna on monelle tamperelaisille erityinen paikka. Siellä saa rauhoittua ja unohtaa arjen huolet sekä murheet – oli sitten tavallinen tallaaja tai Tapparan tähtipuolustaja.

Viime päivien aikana Kaupinojan saunalla ei kuitenkaan ole ollut yhtä seesteinen tunnelma kuin tavallisesti.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkoi maanantaina kokaiinioikeudenkäynti, joka jatkuu ainakin 8. tammikuuta asti.

Vastaajia on 22, joista tunnetuin on NHL-seura Philadelphia Flyersissa pelaava Jori Lehterä. Lehterä on saanut syytteen huumausainerikoksesta, jonka hän on kiistänyt.

Päätekijöiksi epäiltyjä syytetään törkeistä huumausainerikoksista, ja syyttäjä vaatii heille 8–10 vuotta vankeutta.

Näsijärven rannalla sijaitseva Kaupinojan sauna on suosittu virkistäytymispaikka tamperelaisten keskuudessa.­

Kaupinojan sauna nousi huomion keskipisteeksi, kun esitutkinnan ja syyttäjän mukaan saunaa, sen parkkialuetta ja lokerikkoja on käytetty huumeiden välittämiseen.

– Mitä mieltä tuosta nyt voi olla? Ei tämä mikään huumekauppa ole. Meillä ei ole täällä mitään ongelmia, mutta säälin niitä, joilla on, yksi iäkäs saunoja tuhahtaa kiukkuisesti, kun häneltä kysytään mielipidettä kokaiinivyyhtiin.

Aihe vaikuttaa olevan saunojien keskuudessa epämiellyttävä, eikä toimittajan kysymyksiin haluta vastata omalla nimellä, jos ollenkaan.

Sille on ehkä syynsä. Kaupinojan sauna on ollut rauhallisuuden ja tamperelaisuuden tyyssija, mutta viime päivät ovat muuttaneet sen huumeiden välityspaikaksi, mikä taas on tuonut paikalle mediaa.

Tämä on ollut monelle Kaupinojan saunan vakikävijälle suuri yllätys ja jopa pieni järkytys.

– Olen käynyt täällä noin viiden vuoden ajan 4–5 kertaa viikossa. Ikinä en ole huomannut mitään sellaista, mistä voisi päätellä, että täällä välitetään kokaiinia. Eihän tuollaista voisi edes keksiä, paikan vakisaunoja Ilkka kertoo.

– Tämähän on kuin elokuvasta. Niistä olen nähnyt, miten huumeita pannaan pienissä pussukoissa piiloon, joista joku käy ne hakemassa, vieressä oleva nainen lisää.

Pienimuotoisen sivujuonteen voisi Kaupinojan saunan tapahtumista Hollywood-elokuvaan saadakin.

Näitä pukuhuoneessa sijaitsevia lokerikkoja käytettiin huumeiden säilyttämiseen ja välittämiseen.­

Kaupinojan saunassa lokerikot ovat kaikkien pääsylipun ostaneiden saunojien käytössä. Etuovessa kuitenkin lukee isolla varoitustekstillä, että lokerikkoihin ei tule jättää arvotavaroita.

Varoitukselle on syynsä, sillä miesten pukuhuoneessa olevat pienet ja metalliset lokerikot eivät vaikuta olevan kaikista murtovarmimpia.

Siitä huolimatta lopputalvella ja keväällä 2018 noihin lokerikkoihin toimitettiin syyttäjien mukaan kokaiinia 500 grammaa, joista joku ne haki ja toimitti eteenpäin.

Vakiintuneen oikeuskäytännön perusteella syyttäjät arvioivat, että kyseisenlaisen kokaiinin hinta olisi noin 80 euroa grammalta, jolloin lokerikoissa olisi ollut kokaiinia 40 000 euron arvosta.

– Onhan siinä kekseliäisyyttä ollut mukana. Tällaiseen paikkaan tuo tuollaisien summien arvosta kokaiinia, Niko nauraa.

Hän on osa kaveriporukkaa, joka saapuu saunomaan Kaupinojalle aina silloin tällöin. Nuorten tamperelaismiesten joukko pitää koko tapahtumaa mielenkiintoisena ja huumeiden välitystapaa ovelana.

– Varmaan moni miettii nyt homman tultua julki, onko huomannut aiemmin jotain aiheeseen liittyvää. Ainakin se on tuonut tänne eloa, mutta kaikki eivät siitä ehkä pidä.

Yksi tällainen on yli 20 vuotta Kaupinojalla käynyt Ari, joka odottaa jo Kaupinojan saunan paluuta arkeen. Siihen eivät kuulu kokaiini, toimittajat tai rikollisuus vaan Näsijärven rauha ja 800-kiloisen kiukaan antamat hyvät löylyt.

– Se on kuitenkin hyvä, että rikolliset saatiin kiinni. Ei tuollainen tänne kuulu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?