Iäkäs hevonen hämmästyttää kumisen lelunsa kanssa Ylöjärvellä – saa lahjoja pikkulapsiltakin - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Iäkäs hevonen hämmästyttää kumisen lelunsa kanssa Ylöjärvellä – saa lahjoja pikkulapsiltakin

Kumipallo suussaan kirmaileva symppishevonen Hullumies ei voi ymmärtää, että se passitetaan jo eläkkeelle.

Irokeesikampauksen ottanut Hullumies antaa pallolleen kyytiä.­

22.12.2018 10:00

Tarinan mukaan hullu mies Huittisista söi enemmän kuin tienasi.

Satakuntalaisen ahmatin piti tehdä töitä kahden miehen edestä, jottei olisi joutunut perikatoon.

Hullun miehen Huittisissa syntyneellä eläinkaimalla on myös hyvä ruokahalu. Seppo Sarkolan ravitallin tähtihevonen ei ole kuitenkaan tuhlannut kaikkia tienestejään mässäilyyn.

Hullumies on tienannut kaviourilta lähes 300 000 euroa.

Moista summaa sulavakroppainen suomenhevonen ei ole saanut uppoamaan kauraämpäreihin ja heinäpaaleihin. Voittosummasta on jäänyt osa myös omistajien sukanvarteen.

Teivon ravikeskuksen tallinmäen kuuluisimman hevosen omistaa Talli Hullumies, jossa on 12 osakasta eri puolelta Suomea.

Seppo Sarkola valmensi Hullumiehen varsasta huipulle.­

Pitkään eivät omistajat enää hevosensa ravivoitoilla juhli. Hullumiehen kilpailuoikeus päättyy vuodenvaihteessa, jolloin se täyttää 16 vuotta.

Lämminveriset ravihevoset joutuvat ripustamaan kenkänsä naulaan kolme vuotta nuorempina.

Pallon pompottelun mestari

Hullumies ehtii juosta vielä kaksi jäähyväislähtöä. Se hyvästelee kotiyleisönsä Teivossa tämän viikon lauantaina ja koko ravikansan tapaninpäivänä Vermossa.

Jos Hullumieheltä kysyttäisiin, se olisi valmis jatkamaan kilpailemista vielä monta vuotta. Kymmenen kilpailukautta ja 150 starttia eivät näy lainkaan leikkisässä hevosessa.

Pallon kanssa tarhassa temmeltävän kansansuosikin töröhuulilta voi melkein lukea taivastelun: anteeksi, minäkö muka eläkeiässä?

Kun raviratojen portit sulkeutuvat joulun jälkeen Hullumieheltä, se voisi alkaa luoda uutta urheilijanuraa vaikkapa jalkapalloilijana.

Ori antaa hurjaa kyytiä kumiselle pallolleen. Vaikka lelu on suunniteltu hevostenleikkeihin, Hullumiehen käsittelyssä se tahtoo rikkoontua herkästi.

Hullumies ei päästä helposti lelustaan irti.­

Seppo Sarkolan puoliso Maj-Len Påfs laskee, että nykyinen pallo on joko neljäs tai viides.

– Hullumies retuuttaa palloa tasan niin pitkään kuin sitä vain pitää tarhassa, Påfs sanoo.

Kaikki tuntuvat tietävän ikähevosen intohimoleikit. Ne ovat silti aina ihmettelyn aihe.

Läkähtymis- tai loukkaantumisriskin takia leikkikalu ei voi olla Hullumiehen tarhassa kuin lyhyitä hetkiä.

Påfs saa houkuteltua oriin nahkakuulan kimpusta, koska tämä ei voi vastustaa porkkanoita. Pyöreä pallo vaihtuu Hullumiehen suussa ovelasti puikulamaiseen juurekseen.

Yksi asia eläköityvälle hevoselle on jo luvattu. Se saa kilpauran päättymisen jälkeen peuhata pallonsa kanssa niin paljon kuin lystää.

Joululahjakääröstä Hullumies ei aarrettaan vielä löydä vaan saa sen ikiomakseen läksiäislahjana muutamia päiviä myöhemmin.

Selibaatti ohi

Hullumies pysyy harrastuksensa avulla solakassa kunnossa eläkepäivinäänkin. Mutta odottaa sitä toisenlainenkin liikunta - isojen poikien jutut.

Ori pääsee pyörittämään tammoja.

Hullumiehelle syntyi siitospuuhien seurauksena 36 jälkeläistä vuosina 2010-2013. Niiden jälkeen se on joutunut olemaan peräti viisi vuotta selibaatissa.

Hoitaja Katri Mäki sanoo, että Hullumiehen lähtö Teivosta on haikea hetki.­

Sarkola kertoo, että Hullumies sai nuorempana jalkavammoja astutustouhuissa, minkä takia peli vihellettiin poikki.

Hullumiehen pojat eivät ole vielä löytäneet isänsä kavionjäljille. Tänä vuonna niistä on parhaiten menestynyt Hulluduunari.

Koska vilkkaan tähtihevosen paikkoja ei tarvitse enää kilpauran jälkeen varjella yhtä tarkasti, sen uskaltaa laskea taas tammojen selkään.

 Veteraanin päivät kuluvat jatkossa lokoisasti: leikkiä, syömistä ja seksiä.

Valmentajan mukaan omistajat eivät ole vielä päättäneet, missä Hullumies eläkepäiviään viettää. Teivon kilpatallissa sitä ei voi pitää oloneuvoksena.

– Ehkä hevonen muuttaa jonkun omistajansa kotitalliin tai jollekin oriasemalle siitokseen, Sarkola pohtii.

Veteraanin päivät kuluvat jatkossa lokoisasti: leikkiä, syömistä ja seksiä.

Oletko kateellinen?

– Kukapa mies ei olisi, Sarkola naurahtaa.

Hullumies on veikeä persoona, mutta myös oiva esimerkki sitä, kuinka hyvin hevosilla voivat asiat olla Suomessa.

Seppo Sarkola vitsailee olevansa kateellinen Hullumiehen eläkepäivistä.­

Teräshevosten ikäluokassa

Vuonna 2003 syntyneet suomenhevoset ovat harvinaisen sitkeää ikäluokkaa.

Pääsääntöisesti huippujen urat päättyvät ennen kilpailuoikeuden loppumista, mutta Hullumiehen ikätovereissa tilanne on toinen. Sen lisäksi kaksinkertainen ravikuningas Köppinen ja sotaratsut A.T. Visku ja Topper ovat paahtaneet täysillä vielä 15-vuotissyksynään.

Vermossa ravataan tapaninpäivänä veteraaneille ideoitu jäähyväiskisa, jonka nimi on Köppinen kiittää -lähtö.

”Vermon Sheriffi” loukkasi jokin aika sitten jalkansa eikä pysty osallistumaan nimikkojuoksuunsa. Joulukuun alun Porin voittostarttiin uransa päättänyt A.T. Visku on myös sivussa, mutta Hullumies ja Topper kilpailevat Vermossa.

Raviratsastuksessakin kunnostautuneen Topperin ura päättyy myös tapaninpäivänä Vermossa.­

Valmentajalla ei kiire eläkkeelle

Hullumies siirtyy juhlavasti eläkkeelle. Oritta koko kilpauran valmentanut Sarkola olisi voinut tehdä saman jo monta vuotta sitten, mutta 71-vuotias ammattivalmentaja ei ole malttanut.

– Niin kauan pysytään mukana kuin jalka aamulla nousee ja tallille jaksaa mielellään lähteä, Teivon perustamisesta vuodesta 1976 lähtien siellä kilpatallia pyörittänyt Sarkola sanoo.

Ravivalmentajien pioneereihin kuuluvan tamperelaisen valmennuksessa on vuosien saatossa ollut monia huippuravureita molemmista roduista.

Kaikki 19 ensimmäistä kilpailuaan ennen ulkomaille myyntiään voittanut Monster Of Speed ja suomenhevosässät Turo, Junkkari ja Simo Sukkela ovat ainakin 1900-luvun viimeisillä vuosikymmenillä raveja seuranneille hyvin tuttuja nimiä.

Hullumies on ollut Sarkolalle tärkein ravuri tällä vuosituhannella.

Valmentaja kertoo, ettei Hullumiehen suurien saappaiden täyttäjää tällä hetkellä tallista löydy.­

Vaikkei ori onnistunut voittamaan kaikkien ravi-ihmisten himoitsemaa ravikuninkuutta, eri ravipaikkojen rataennätyksiin erikoistunut tuulennopea hevonen on pitänyt valmentajansa nimen otsikoissa.

Porin kuninkuuskilpailussa vuonna 2014 ehti näyttää hyvältä. Hullumies lähti pitkälle ratkaisumatkalle johtoasemasta voitettuaan sitä ennen molemmat osamatkat.

Sarkolan suojatti kuitenkin uupui maratonilla hännille ja putosi kokonaistuloksissa kauas kärjestä.

Hullumiehen arvokkaimmat meriitit ovat olleet kuninkuuskilpailun osamatkavoittojen ohella Suur-Hollola -ajo ja Tähtisprintteri-kisan voitot.

Hullumies (5) ja Seppo Sarkola juhlivat Porin kuninkuuskilpailun kahdella ensimmäisellä osamatkalla.­

Faneja nappuloista vaareihin

Sarkola ja vuodesta 2010 lähtien luonnikasta Hullumiestä taidolla hoitanut Katri Mäki myöntävät, että lähestyvästä eron hetkestä tulee ikimuistoinen ja koskettava.

– Totta kai silloin tulee haikea mieli. Hullumies on antanut meille niin paljon hienoja hetkiä.

Huittisista maailmalle 3-vuotiaana lähtenyt pikakiitäjä ei ole pelkästään taustavoimiensa vaan Teivon, ellei peräti koko Tampereen seudun raviharrastajien sydämiin juossut suomenhevonen.

Myös sen pikkupojan, joka alkoi 2-vuotiaana fanittaa Hullumiestä ja lahjoitti tälle pari vuotta myöhemmin sinisen leikkipallon. .

Juttua muokattu klo 12.48: Tarkennettu A.T. Viskun uran päättymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?