Tonttivuokran korotus 11-kertaiseksi koettelee tamperelaisen kerrostalon asukkaita – ”Joudunko vastedes jättämään päivän puuroannoksen syömättä?” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Tonttivuokran korotus 11-kertaiseksi koettelee tamperelaisen kerrostalon asukkaita – ”Joudunko vastedes jättämään päivän puuroannoksen syömättä?”

Uuden maanvuokrasopimuksen myötä tontin vuokrahinta on yli 11-kertainen aiempaan verrattuna. Tilanteesta tekee erikoisen myös se, että saman kerrostaloalueen muissa taloyhtiöissä tonttivuokran korotukset ovat olleet paljon maltillisempia.

Tamperelaisen kerrostaloalueen taloyhtiöiden tonttivuokriin on luvassa roima korotus. Kiinanmuuriksi kutsuttu kerrostaloalue näkyy kuvan vasemmassa laidassa.

8.12.2018 7:20 | Päivitetty 8.12.2018 16:02

Kalevan kaupunginosassa Tampereella on iso yhtenäinen kerrostaloalue, jota paikalliset kutsuvat Kiinanmuuriksi.

Kiinanmuurin muodostaa viisi eri taloyhtiötä, joiden välille on parhaillaan syntymässä kinkkinen tilanne. Tai kuten asukkaat sanovat: taloyhtiöiden välillä on käynnissä räikeä eriarvoistuminen.

Kyse on tonttivuokrista, joita Tampereen kaupunki on nostamassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Kiinanmuuriin kuuluvista taloyhtiöistä kahden maanvuokrasopimus on pian päättymässä. Uudessa sopimuksessa tontin vuokrahinta on yli 11-kertainen aiempaan verrattuna.

Asukkaiden närkästys ei kuitenkaan johdu ainoastaan uuteen sopimukseen liittyvästä tontinvuokran huimasta noususta. Parin viime vuoden aikana kaupunki nimittäin on korottanut kolmen vanhemman taloyhtiön tonttivuokria ja nousu on ollut enimmillään 8-kertainen.

Osin tästä siis kumpuaa puhe eriarvoistumisesta taloyhtiöiden välillä.

Ryöstömeiningin makua

Kiinanmuurin ensimmäisen talon tonttivuokraa korotettiin vuonna 2016 niin, että se nousi 44 000 eurosta 98 000 euroon vuodessa.

Uudemmista taloista toisen vuokra nousee nyt 11 975 eurosta 131 747 euroon, toisen taas 10 500 eurosta 119 660 euroon.

Asukkaita kummastuttaa, että pelkästään parin vuoden sisällä tonttien arvo voi nousta samassa pihapiirissä näinkin paljon.

– Tuntuu ihan ryöstömeiningiltä, toisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mervi Sulasmaa toteaa.

Sulasmaa kertoo itse asuvansa kolmiossa. Vastike saattaa kallistua 125 eurolla kuukaudessa, kun tonttivuokran korotus tulee voimaan ensi kesänä.

– Olen eläkkeellä, joten kyllä korotus kieltämättä riipaisee. Sitä mietin, että joudunko vastedes jättämään päivän puuroannoksen väliin, Sulasmaa pohtii.

Sulasmaan mukaan Kiinanmuurin taloyhtiöissä asuu eläkeläisten lisäksi myös lapsiperheitä ja vuokralla olevia opiskelijoita. Hän pohtii, nähdäänkö kerrostaloalueella poismuuttoaalto, kun vastikkeet alkavat nousta.

Aamulehden haastattelussa taloyhtiöiden isännöitsijä Kaija Lento puolestaan aprikoi, miten ostajat mahtavat reagoida erisuuruisiin hoitovastikkeisiin.

– Jos näissä taloissa on kaksio myynnissä ja viereisissä taloissa on kaksio myynnissä, niin kukaan ei osta näistä taloista asuntoa, kun hoitovastikkeet nousevat pilviin.

Raitiotien vaikutus

Kiinanmuurin kerrostaloalue sijaitsee Sammonkadun varrella, jolle rakennetaan tällä hetkellä kiskoja Tampereen raitiovaunuliikennettä varten. Kaupunki onkin perustellut taloyhtiöiden tonttivuokran 11-kertaista korotusta raitiotien aiheuttamalla asuntojen arvonnousulla.

Mervi Sulasmaan on vaikea välttyä ajatukselta, että tonttivuokran korotuksia käytettäisiin osittain myös raitiotien rakennuskustannusten kattamiseen.

– Taloyhtiöiden asukkaat ikään kuin joutuvat maksamaan tuplasti raitiotiestä. Ensin verojen kautta ja sitten epäsuorasti tonttivuokran korotuksen kautta.

Tonttivuokrien yllättävät korotukset johtuvat usein siitä, että maanvuokrasopimukset ovat kestoltaan varsin pitkiä. Esimerkiksi Kiinanmuurin taloyhtiöiden kohdalla aika on ollut 50–60 vuotta.

Tässä ajassa ehtii tapahtua paljon. Vuokrien pysyminen 50 vuoden takaisella tasolla on epätodennäköistä myös siitäkin syystä, että asuintonttien maan hinta seuraa lähtökohtaisesti asuntojen hintojen kehitystä.

Artikkeliin tehty oikaisu 8.12.2018 kello 16.02. Artikkelin viidennessä kappaleessa mainittujen kolmen vanhemman taloyhtiön tonttivuokrien nousu on ollut enimmillään 8-kertainen. Alun perin nousun kerrottiin olleen kaksin- tai kolminkertainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?