Kello viiteen jatkuva yökerhoelämä palasi – ravintoloitsija paljastaa, kuinka liian täysi tanssilattia tyhjennetään vauhdilla - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Kello viiteen jatkuva yökerhoelämä palasi – ravintoloitsija paljastaa, kuinka liian täysi tanssilattia tyhjennetään vauhdilla

Yökerhot joutuvat myös nykyrajoituksissa huolehtimaan asiakkaiden turvaväleistä tanssilattiaa myöten.

Julkaistu: 13.7. 18:12

Helsingin Apollon ja Lahden Armaan tanssilattioilla jorailua lopeteltiin viiden tienoilla maanantaiaamuna.

Maaliskuusta asti jäissä ollut yökerhoelämä palasi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä välittömästi koronarajoituksia edeltäviin aukioloaikoihin ainakin kahdessa Etelä-Suomen ravintolassa.

Ravintolat omistavan Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio kertoo Taloussanomille, että Helsingin Apollossa ja Lahden Armaassa sunnuntai-iltana alkanut juhlinta jatkui alkoholilain sallimaan aamuviiteen.

– Rajoituksethan poistuivat 13. päivä eli jo viime yönä. Ihmiset ottivat asian hyvin positiivisesti, Raunio sanoo.

Helsingin Milliklubin ravintolapäällikkö Juha Teperi kertoo yökerhon avaavan tänään ovensa ensimmäistä kertaa koronasulun jälkeen.

– Ihan nollastahan tässä pitää ryhtyä taas rakentamaan, mutta uskon tilanteen pikku hiljaa normalisoituvan, Teperi sanoo.

Kokonaan normaalioloihin kotimainen yöelämä ei heinäkuussa kuitenkaan palaudu. Ravintolat saavat päästää ihmisiä sisään vain oman penkkimääränsä verran ja joutuvat valvomaan tiloissaan turvavälien, käsienpesumahdollisuuksien ja koronaohjeistusten toteutumista.

Mutta miten riittävistä turvaväleistä voidaan huolehtia tanssilattialla neljältä yöllä?

– Ilmoitamme asiakkaille turvaväleistä näkyvästi ja myös muistutamme niistä. Loppuvastuu on tietysti täysi-ikäisillä juhlijoilla itsellään. Turvavälien noudattaminen ei ole tiloissamme kuitenkaan mahdotonta, koska penkkejä vastaava asiakasmäärä estää ravintoloiden täyttymisen, Raunio sanoo.

Raunion mukaan turvavälit laiminlyövä käytös tanssilattialla johtaa NPG:n omistamissa ravintoloissa huomautukseen. Toisin kuin esimerkiksi seksuaalisen häirinnän kohdalla ovimies ei kuitenkaan lennätä huonokäytöksistä tanssijaa vielä ensimmäisestä valituksesta pihalle.

– Sanotaan näin, että en ole kuitenkaan vielä kuullut asiakkaiden valittaneen turvavälejä tottelemattomista tanssijoista.

– Tanssilattia on auki, sillä eihän tanssimista ole kategorisesti kiellettykään. Turvallisuuskysymyksissä ohjeistukset ja kehotukset ovat avainsanoja, huomauttaa Milliklubin Teperi.

Espoon Kannunkulman ravintoloitsija Esko Karikoski kertoo yökerhon DJ:n takaavan tanssilattian turvallisuuden muun muassa kappalevalinnoilla. Tarvittaessa tilanteeseen puuttuvat ovimiehet.

– Yleensä asiakkaat jorailevat tietysti tutuissa piireissä ja ovat muutenkin samassa pöytäseurueessa. Jos sieltä lähtee jokin suosikkibiisi ja vilskettä alkaa olla huolestuttavan paljon, DJ soittaa tanssilattiaa tyhjentävän kappaleen. Muita keinoja tässä ei tule mieleen, Karikoski sanoo.

Vaikea lähtötilanne

Karikosken mukaan heinäkuussa yökerhot aloittavat toimintansa vaikeasta lähtötilanteesta. Kesäkuussa voimaan jääneet aukiolorajoitukset asettivat alan yritykset eriarvoiseen asemaan suhteessa muihin ravintoloihin.

– Valtaosa yökerhoista joutui pitämään keskustaa myöten oviaan kiinni vielä koko kesäkuun ja avaa oviaan vasta nyt. Aukiolorajoitukset olisi pitänyt kesäkuun puolivälissä jättää vielä iltakymmeneen tai purkaa kokonaan. Kolmeksi viikoksi yhteen rajattu anniskeluaika kostautui vain yökerhoille ja ne olivat valtava pettymys alan yrittäjille, Karikoski sanoo.

Raunio on samoilla linjoilla.

– Kyllä näillä aikarajoituksilla kalasteltiin mielestäni hyvin pitkälti poliittisia irtopisteitä, ja siitä on jäänyt paha maku suuhun. Kukaan asiantuntija ei ole osannut kertoa minulle, miten kello kahden sulkemisvaatimus vaikutti epidemian ehkäisyyn. Täytyy ymmärtää, että yksityistä elinkeinoa rajoittaessa perusteiden tulee olla hyvin painavia.

Raunion mukaan yökerhoyrittäjien tilannetta helpottavat liiketoiminnassa rajoituksia edeltänyt vilkas alkuvuosi sekä kesälomalaisten vähentynyt matkailu. Lomalaisilla on käytössään enemmän aikaa, josta on rajoitusten puitteissa helpompi kilpailla.

– Uskon toimintamme lähtevän käyntiin hyvin, vaikka yksityistilaisuuspuoli onkin edelleen iso kysymysmerkki. Se on tietysti aika suuri osa liiketoimintaamme, Raunio sanoo.

Kannunkulman Karikosken mukaan yökerhoilla on painava motiivi noudattaa viranomaisten turvallisuusohjeita, koska koronaepidemian toinen aalto olisi alan yrityksille valtava takaisku. Raunion mukaan uudet aukiolorajoitukset muodostaisivat yökerhoille kestämättömän tilanteen ilman ensimmäistä aaltoa huomattavasti suurempia valtionavustuksia.

– Meidän yrittäjien taskutkin ovat rajalliset. Olemme joutuneet ottamaan tässä käytännössä 2 miljoonaa uutta lainaa, ja se pitää maksaa takaisin. Emme me kestä sellaista ilman kunnollisia valtiontukia, Raunio sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?