Tukea vai ei? Katso jättilista aloista, joiden yrityksille aukeni kustannustuki - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Tukea vai ei? Katso jättilista aloista, joiden yrityksille aukeni kustannustuki

Koronakriisistä kärsineiden yritysten kustannustuki aukeni tänään. Tukea haetaan Valtiokonttorista.

Koronakriisistä kärsineiden yritysten kustannustukea voi hakea Valtionkonttorista.

7.7.2020 20:53

Tänään tiistaina aukeni lukuisien yritysten kaipaama kustannustuki koronapandemian aiheuttamien vaurioiden kattamiseen. Asetuksen perusteella tuen piirissä on 365 toimialaa. Kaikkiaan listattuja toimialoja on lähes 800.

Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista.

Katso jutun perässä lista, jolla on tukea saavat ja sen ulkopuolelle jäävät toimialat.

Tukea voivat saada yritykset, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on ”vaikeasti sopeutettavia kustannuksia”. Tukeen vaikuttavat yrityksen kiinteät kustannukset sekä palkkakustannukset tukikaudelta 1.4.–31.5.

Tukea on haettava viimeistään 31. elokuuta.

Myös liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistykset ovat tuen piirissä.

Hallitus on varannut uuteen lakiasetukseen perustuvaa kustannustukea yrityksille, joiden liikevaihto putosi koronakriisin seurauksena vähintään 30 prosenttia.

Lisäksi yrityksen koko toimialan myynnin tulisi olla pudonnut vähintään 10 prosenttia, jotta tukea voidaan jakaa. Tukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita suoria tukia koronakriisin aikana. Aiemmat tuet vähennetään kuitenkin kustannustuesta.

– Olemme varautuneet suuriin hakijamääriin. Hakijoiden määriä emme valitettavasti pysty tässä vaiheessa arvioimaan, Valtiokonttorin tukihankkeesta vastaava viestintäpäällikkö Janetta Santalo sanoi.

Hallitus on varannut kustannustukeen 300 miljoonaa euroa.

Yrittäjien mukaan tuen hakuprosessia voi vaikeuttaa ehto koko toimialan liikevaihdon laskusta. Pääekonomisti Mika Kuismasen mukaan monien yritysten liikevaihto on laskenut rajusti, vaikka näin ei olisikaan käynyt toimialalla yleisesti.

– Ehto toimialakohtaisesta liikevaihdon pudotuksesta on osittain keinotekoinen, ja se tulee aiheuttamaan ongelmia hakuprosessissa, Kuismanen arvioi tiedotteessa kesäkuussa.

Tarkat toimialarajaukset saattavat olla hankalia. Raaka-aine-, tuote- ja valmistusprosesseihin perustuva toimialaluokittelu voi olla yksittäisen yrityksen pää- ja sivutoimialojen luokituksen suhteen hankalasti määriteltävissä ja rajata sen ulkopuolelle.

Valtiokonttori saa tiedon yrityksen toimialasta verohallinnolta. Tieto yrityksen päätoimialasta tulee sähköiseen hakemukseen suoraan verottajalta.

– Laki on tältä osin selkeä, mutta voi toki aiheuttaa harmistusta.

Jos yrityksen toimiala ei kuulu asetuksen mukaan tuen piiriin, mahdollisuus tukeen on yhä olemassa. Yritykselle voidaan myöntää kustannustukea ”yrityksen osoittamista erityisen painavista, covid-19 pandemiaan liittyvistä syistä”.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?