Hallituksen hylkäämä etä­myynti­oikeus ei yllättänyt pien­panimoita: ”Meillä ei voida tehdä sitä, mikä onnistuu kaikkialla Euroopassa” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Hallituksen hylkäämä etä­myynti­oikeus ei yllättänyt pien­panimoita: ”Meillä ei voida tehdä sitä, mikä onnistuu kaikkialla Euroopassa”

Julkaistu: 4.7. 14:22

Pessimisti ei pety, eikä aina pienpanimoyrittäjäkään, Taloussanomien haastatteluissa selviää.

Valtioneuvoston päätös hylätä pienpanimoille kaavailtu etämyyntioikeus on Taloussanomien lauantaina haastattelemien alan yrittäjien mukaan entuudestaan matalien odotusten mukainen.

– En missään vaiheessa uskonutkaan tämän menevän läpi, joten en ole pettynytkään, pienpanimoyrittäjä Ville Leino Olarin Panimosta sanoo.

Toukokuusta asti suunniteltu koronatukitoimi kariutui hallituslähteiden mukaan puolueiden välisiin vaikeuksiin löytää yhteistä linjaa ja perustella yksinomaan pienpanimoihin rajoittuvaa oikeutta eduskunnalle.

Oulun Maistilan pienpanimoyrittäjä Joni Harju toteaa, etteivät alan yrittäjät ole odottaneet hallitukselta järkeviä alkoholipoliittisia päätöksiä enää vuosikausiin.

– Ei kai kukaan tämän hankkeen läpimenoon uskonut. Olisi toki ollut hienoa, jos olisimme voineet myydä ovelta ovelle samalla tavalla kuin kaikki muutkin eurooppalaiset pienpanimot. Onhan se vähän outoa, että voimme lain mukaan lähettää olutta täältä Oulusta Berliiniin, mutta emme Helsinkiin, Harju toteaa.

Leino arvelee päätöksen johtuvan valtioneuvoston halusta suojella Alkoa ja isojen panimoiden pyrkimyksestä turvata omat markkinaosuutensa. Hanketta vastusti Leinon mukaan muun muassa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto.

– Kyllähän nämä kaksi tekijää takasivat alusta alkaen lähtökohdan, ettei tällainen hanke voisi onnistua.

Harjun ja Leinon mukaan tukitoimea olisi ollut toteutuessaankin vaikea toimeenpanna kustannustehokkaasti. Nykylainsäädännössä pienpanimot eivät voi järjestää keskenään esimerkiksi yhteisiä kuljetuksia tai verkkokauppoja, jos haluavat nauttia riippumattomuuden takaamista valmisteverovähennyksistä.

–  Itsenäisten kuljetusten järjestäminen muutamien pullojen toimituksia varten olisi saattanut muodostua meillä suuremmaksi menoeräksi kuin tulonlähteeksi, Leino sanoo.

Paloaseman Panimon pääpanijaksi itseään luonnehtiva nummelainen Allu Montin kertoo toivoneensa tukitoimea, koska ravintoloiden mentyä maaliskuussa kiinni varastoon jäi huomattava määrä pullotettua olutta.

– Onhan tämä ihme hommaa. Tätä päätöstä ei vain uskalleta tehdä. Tässä on kyse siitä, että pelätään muutosta. Meillä ei voida tehdä sitä, mikä onnistuu kaikkialla Euroopassa, Montin sanoo.

– En ole yllättynyt, mutta pettynyt olen.

Lisää pienpanimo-oluita Alkoon?

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki ehdotti perjantaina Twitterissä, että vallitsevissa oloissa pienpanimoiden liiketoimintaa voisi helpottaa lisäämällä pienpanimo-oluiden osuutta Alkon valikoimassa sekä selvittämällä Alkon kotiinkuljetusmahdollisuuksia Ruotsin mallin mukaan.

Ruotsin Alkoa vastaava Systembolaget alkoi kuljettaa alkoholijuomia koko maassa viime vuoden heinäkuussa.

Olarilaisen Leinon mukaan ehdotus ei ole sinänsä huono, mutta edellyttäisi Alkolta joustavuutta.

– Alko on koko valtion tavoin helvetin kankea organisaatio. Lisäksi Alko ottaa melko kovat katteet ja hinnat nousevat hyllyissä koviksi.

Harjun mukaan ehdotus voisi auttaa Alkon kanssa yhteistyötä tekeviä pienpanimoita.

– Meidän tuotteitamme ei tällä hetkellä myydä Alkossa ollenkaan, joten emme monien muiden pienpanimoiden tavoin kuuluisi hyötyjiin. Jokainen uusi myyntikanava on tietysti tervetullut. Suomessa tämä ala on kuitenkin melkein rikollista toimintaa. Ihan hyvähän se olisi, jos tässä jossain vaiheessa nähtäisiin dekriminalisointia.

Leinon mukaan paras tapa kohentaa pienpanimoiden liiketoimintaa on viranomaisraportointiin liittyvän byrokratian järkeistäminen. Olarin Panimon seitsenhenkisestä työyhteisöstä yhden tulee raportoida toiminnasta ja tuotteista täyspäiväisesti Valviralle, Tullille, verottajalle ja Palpalle.

–  Se on aika rajua, että meillä menee 60 000 euroa vuodessa pelkästään tähän raportointiin. Tätä voisi helpottaa niin, että pienpanimoiden tulisi raportoida vaikka vain yhdelle viranomaistaholle, Leino sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?