Yrittäjä Haaparannalta myy suomalaisille ”huomattavia määriä” tupakanlehtiä askarteluun – Valvira: ”Laissa saattaa olla lehden mentävä reikä” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Yrittäjä Haaparannalta myy suomalaisille ”huomattavia määriä” tupakanlehtiä askarteluun – Valvira: ”Laissa saattaa olla lehden mentävä reikä”

Julkaistu: 20.5. 16:59

Kosteat ja käsittelemättömät tupakanlehdet eivät sellaisenaan sovi kulutukseen, eivätkä siten todennäköisesti täytä tupakkatuotteen määritelmää, Valvirasta arvioidaan.

Koronavirusepidemia ja sen mukanaan tuoma tarve sosiaaliseen eristäytymiseen on pakottanut suomalaiset keksimään sisätiloihin sopivia ajanviettotapoja.

Jos Haaparannalla, Ruotsissa toimivaa yrittäjää on uskominen, moni suomalainen on löytänyt askartelun riemun.

Tässä tapauksessa asian tekee hieman erikoiseksi se, että askartelutarvikkeina toimivat Ruotsista ostetut tupakanlehdet.

Toinen lehtiä Haaparannalla myyvän Rajantukku-kaupan yrittäjistä, Toivo Jokiniemi kertoo Taloussanomille, että hänen myymänsä lehdet on tarkoitettu ainoastaan askartelutarvikkeeksi.

– Määrää en kehtaa sanoa, mutta huomattavia määriä niitä menee Suomeen. Ihmiset ovat näköjään oppineet askartelemaan, ja palapelit taitavat olla kaupasta loppu. Ristikoitakaan ei jakseta täyttää loputtomiin.

Tupakanlehtiä myynnissä Rajantukussa.

Onko myynti kasvanut nimenomaan korona-aikana?

– Ruotsalaisetkin ovat ryhtyneet ostamaan näitä, kun eivät pääse rajan yli Suomen puolelle hakemaan ristikoita. Mehän lähetetään näitä eri puolille Suomea. On se (kysyntä) noussut, tai ainakin pysynyt samana.

– Näistä on askarreltu kaikenlaista. Lehdistä voi tehdä esimerkiksi tuoksukynttilän, jos haluaa, että kämppä haisee tupakalle.

Tuntuu aika erikoiselta ajatukselta, että kaikki näitä ostavat vain askartelisivat.

– Niin, kyllähän se hullulta tuntuu.

On kuitenkin ostajan oma asia, mitä hän lehdillä tekee, Jokiniemi kertoo. Jokaisen myyntipakkauksen mukana tulee lappu, jossa tupakanlehdistä kerrotaan olennaiset asiat: ne ovat käsittelemättömiä, kokonaisia tupakanlehtiä ja siten maataloustuotteita, eivät tupakkatuotteita.

Tupakanlehdistä askarreltuja esineitä Rajantukku-myymälässä.

Jos ostaja kuitenkin haluaa valmistaa lehdistä poltettavaa tupakkaa, hän on itse vastuussa tupakkaveron maksamisesta.

Onko näitä sitten mahdollista polttaa?

– Olin Tullin hallissa auto täynnä näitä, ja tullimies esitti ihan saman kysymyksen. Sanoin, että en ole perehtynyt asiaan. En myöskään itse polta niitä.

Jokiniemi kertoo, että hänen tupakanlehtiään on kyllä ihmetelty Tullissa muutamaankin otteeseen.

Hänen mukaansa tullimiehet ovat toistaiseksi tulleet siihen tulokseen, ettei niissä tai niiden viemisessä Suomeen ole mitään laitonta ainakaan niin kauan kuin lehdet ovat kokonaisia.

On maailmassa paljon muitakin asioita, joita voidaan käyttää muuhunkin kuin mihin ne on alunperin tarkoitettu, Jokiniemi toteaa. Esimerkiksi kukkaruukuissa voidaan kasvattaa paitsi orvokkeja, myös huumausaineiksi luokiteltuja kasveja.

– Autollakin voi ajaa rekkaa päin, mutta ei sitä autoa sitä tarkoitusta varten ole myyty.

Ei täytä määritelmää

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen kertoo, että laissa saattaa hyvinkin olla tuoreen tupakanlehden mentävä reikä.

– Voi periaatteessa olla näinkin. Kun puhutaan tuoreesta kasvista, niin silloin sitä ei voida välttämättä määritellä tupakkatuotteeksi.

Honkanen ei ota kantaa yksittäistapaukseen, vaan puhuu asiasta yleisellä tasolla.

Tupakkalaissa tupakkatuote määritetään kulutukseen sopivaksi, osittain tai kokonaan tupakasta koostuvaksi tuotteeksi, hän kertoo. Tuoreet, vielä kosteat tupakanlehdet eivät välttämättä täytä tätä määritelmää.

– Kysymyksenä on se, ovatko tupakanlehdet kulutukseen sopivia. Esimerkiksi kuivatut lehdet on katsottu kulutukseen sopiviksi tupakkatuotteiksi, Honkanen sanoo.

Honkanen muistuttaa myös, että markkinointikieltokin koskee ainoastaan tuotteita, jotka on määritelty tupakkatuotteiksi. Tällaisia tuotteita koskee myös etämyyntikielto.

– Se on sitten ihan tuotteesta kiinni, määritelläänkö se sellaiseksi.

Tullin tulliylitarkastaja Anna Kallio puolestaan toteaa, että tupakkatuotteita koskevat tietyt tuontirajoitukset. Kalliokaan ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen.

– Alle 18-vuotiaat eivät saa tuoda sellaisia maahan, eikä yksityishenkilö saa vastaanottaa elinkeinonharjoittajalta etäviestimen välityksellä tilattuja tupakkatuotteita postitse, tavarankuljetuksena tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta, Kallio sanoo.

– Jos tupakanlehdet katsotaan tupakkalain tupakkatuotteiksi, ei niitä saa yksityishenkilö tilata, hän korostaa.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?