KI: Ruotsissa palvelu­yritysten myynti romahtanut - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

KI: Ruotsissa palvelu­yritysten myynti romahtanut

Kyltissä vakuutetaan, että baari on auki. Kuva on otettu Tukholmassa 26. maaliskuuta 2020.

Julkaistu: 19.5. 12:57

Muidenkin yritysten liikevaihto on painunut.

Ruotsissa palvelualat ovat kärsineet pahiten koronakriisistä. Maan suhdannelaitoksen Konjunkturinstitutetin (KI) kyselyssä noin joka kymmenes palveluyrityksistä kertoo liikevaihtonsa vajonneen yli 75 prosenttia.

Palvelualoista pahiten on kärsinyt hotelli- ja ravintola-ala. Sen toimintaan myös Ruotsissa ovat vaikuttaneet rajoitukset, joilla on pyritty estämään koronaviruksen leviäminen. Puolet alan yrityksistä ilmoittaa myynnin vähentyneen yli 75 prosenttia kahden viime viikon aikana.

Hotelleista ja ravintoloista 40 prosenttia pelkää ajautumista selvitystilaan ja vajaa kymmenes pitää sen pitää riskiä korkeana.

Liikevaihtotappiot ovat vaikuttaneet kaikkien muidenkin alojen yrityksiin. Kaikki kyselyyn vastanneet yli 5 500 yritystä kertoi myynnin jääneen kahden viime viikon aikana normaalia pienemmäksi.

Lähes 15 prosenttia tehdasteollisuuden yrityksistä ilmoittaa myynnin painuneen alle puoleen tavallisesta ja melkein kolmasosa arvioi, että liiketoiminnan lopettamisen vaara on olemassa.

Tänään julkistettu kysely on ensimmäinen KI:n ylimääräisistä suhdannekyselyistä, joiden pontimena on koronapandemian myötä kasvanut tiedontarve.

KI lähettää suhdannebarometriinsa kuuluville 5 500 yritykselle touko-kesäkuussa joka toinen viikko kyselyn niiden kahden edellisen viikon liikevaihdosta ja arvioista liiketoiminnan lopettamisriskistä.

Ylimääräisten kyselyiden tulokset eivät ole osa Ruotsin virallista tilastoa eikä niitä julkaista KI:n tilastotietokannassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?