Yrittäjät kiittävät kuntia korona­tiedottamisesta – joustoissa kuitenkin moittimista - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Yrittäjät kiittävät kuntia korona­tiedottamisesta – joustoissa kuitenkin moittimista

Jyrki Mäkynen arkistokuvassa.

Julkaistu: 19.5. 10:24

Järjestön mukaan kunnat ansaitsevat kiitoksen siitä, että ne ottivat nopeasti vastuun yksinyrittäjätuen jakamisesta koronakriisissä.

Yrittäjät eri puolilla Suomea kiittävät kuntia koronatiedottamisesta mutta moittivat kilpailutuksia ja joustoja, ilmenee Suomen Yrittäjien kyselystä.

– Yli puolet heistä kertoo, että kunta on informoinut yrityksiä koronakriisissä ja ollut valmis käymään keskusteluja järjestelyistä ja niiden aiheuttamista seurauksista. Tämä on hyvä kuulla ja kertoo tiiviistä yhteistyöstä, sanoo Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala kertoo, että kunnat ansaitsevat kiitoksen siitä, että ne ottivat nopeasti vastuun yksinyrittäjätuen jakamisesta koronakriisissä.

– Kokonaan uuden tukimuodon jakaminen ilman valmiita järjestelmiä oli haastava tehtävä, mutta onnistui muutaman viikon vaihteluvälillä, Kujala arvioi.

Hänen mukaansa jatkossa tuen jakamisessa on kiinnitettävä huomiota yrittäjien oikeudenmukaiseen kohteluun eri kunnissa. Päätösten perusteet eivät voi poiketa kuntakohtaisesti.

Pienhankintoja kriisistä eniten kärsineille yrityksille

Kuntien joustavuudessa olisi kuitenkin parantamisen varaa. Kyselyn mukaan vain viidennes yrityksistä kertoo kunnan antaneen maksuaikaa tai muuta joustoa yritykselle.

– Selvästikään kaikkialla ei ole vielä oivallettu yrittäjien ja kuntien kohtalonyhteyttä. Kuntien lähtönopeus kriisin hoitamisessa on myös vaihdellut, Mäkynen sanoo.

Kyselyn perusteella kunnilla olisi selkeästi parantamisen varaa myös siinä, että ne voisivat suunnata tai kilpailuttaa pienhankintoja niiden yritysten kesken, jotka kärsivät koronakriisistä eniten. Myös hankintoja voisi aikaistaa reippaasti nykyistä enemmän.

Yrittäjien kuntabarometri -kyselyn valtakunnalliset tulokset julkistetaan 9. kesäkuuta. Kyselyyn vastasi yli 10 000 yrittäjää eri puolilta Suomea. Koronakysymyksiin ehdittiin saada 4 268 vastausta.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?