Yrittäjä hiiltyi kauppakeskuksen vuokralinjaan: ”Me emme tähän jää, vaikka selviäisimme hengissä”

Kauppakeskuksen ruotsalaisomistaja ei tule vuokrissa vastaan, vaikka ravintolat on määrätty suljettaviksi.

Koronan tyhjentämiä ravintoloita Kaaressa 25. maaliskuuta.

31.3.2020 19:30

Vääntö vuokrista kiihtyy yhä vakavampaan talousahdinkoon joutuvien kauppakeskusyrittäjien ja vuokranantajien välillä. Taloussanomat uutisoi tiistaina espoolaisesta Sellosta, jonka omistajien viesti suututti yrittäjiä.

Myös Helsingin Kannelmäen Kaaren kauppakeskuksessa yrittäjältä on palanut pinna. Vuokranantajan asenne herättää kapinamielialaa.

Maanantaina Ilmarinen, tänään tiistaina Varma ilmoittivat, että ne vapauttavat ravintolat vuokrista huhti-toukokuuksi.

Kaaren omistaa ruotsalainen kiinteistösijoitusrahasto Niam. Se painottaa yhteistyötä ja yhteisiä ratkaisuja, mutta joustoa on vähän.

Niamista ilmoitettiin tiistaina, ettei vuokria anneta anteeksi tai niihin ei ole tulossa yleistä alennusta edes ravintoloitsijoille siltä ajalta, jolla hallitus on määrännyt ravintolat kiinni ulosmyyntiä lukuun ottamatta.

Osa liikkeistä on suljettu. Ravintoloista ainoastaan Fafa's, Hesburger, Subway, Espresso House ja Kotipizza myyvät noutoruokaa.

– Vuokrat pysyvät sataprosenttisesti samoina, vaikka myynti hipoo nollaa. Lyhytnäköistä ja ahnetta toimintaa. Me emme ainakaan tähän kauppakeskukseen jää – vaikka selviäisimme tästä suosta hengissä, eräs yrittäjä sanoo.

– Olemme linjanneet että nämä kaksi kuukautta, mikä on kieltoaika, vuokralaisten ei tarvitse maksaa vuokria. Jälkeenpäin kyllä takautuvasti kun tilanne selviää, johtaja Markku Strömberg Niamista sanoo.

– Meidänkin pitää maksaa omat kulumme ja sitoumuksemme, joita olemme tehneet kiinteistön ylläpidossa ja rahoituspuolella. Tunnistamme kyllä, että tilanne on kaikilla osapuolilla hankala ja yritämme löytää ratkaisuja tästä yli.

Yhtiö on ilmoittanut yrittäjille linjauksestaan kirjallisesti sanamuodoin, jotka työ- ja elinkeinoministeriön virkamies torppaa ykskantaan.

– Työ- ja elinkeinoministeriö on linjannut, että teidän tulisi ensisijaisesti olla yhteydessä alla esitettyihin tahoihin kohdatessanne haasteita liiketoiminnassa tai maksukyvyssä koronaviruspandemian johdosta, Niamin yrittäjille lähettämässä kirjeessä mainitaan.

– Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole linjannut mitään tällaista. Ministeriö on ohjeistanut yrittäjiä ja yrityksiä siinä, mistä he voivat hakea rahoitusta koronaviruksen aiheuttamiin ongelmatilanteisiin, Temin talousjohtaja Mika Niemelä oikaisee.

– Tässä tilanteessa yrittäjät ja yritykset tarvitset kaiken mahdollisen tuen, myös vuokranantajien. Lukuisat vuokranantajatahot ovatkin jo toimineet hienosti ja myöntäneet yrittäjien vuokriin helpotuksia, hän sanoo.

Niamin mukaan vasta siinä tapauksessa, että yrittäjä on käyttänyt hyväkseen kaikki muut tukimahdollisuudet (pankkilainat, Finnvera, Business Finland, ELY-keskukset, Teollisuussijoitus, verottaja ja työeläkevakuutusyhtiö), eivätkä nämä auta pitämään yritystä maksukykyisenä, se voi tarjota lisää maksuaikaa vuokrille.

Lisäaikaa voi saada huhti- ja toukokuun vuokrien, pääoma- ja hoitovuokran ja markkinointimaksun osalta niin, että vuokrat maksetaan tasaerin seuraavan vuoden aikana alkaen elokuusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?