Uhkaako kassakriisi? Yrittäjä – toimi näin! - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Uhkaako kassakriisi? Yrittäjä – toimi näin!

Yrittäjän kannattaa olla ensin yhteydessä omaan pankkiin ja seuraavaksi Finnveraan, Suomen Yrittäjistä neuvotaan.

Finnveran mahdollisuudet auttaa yrityksiä tuplattiin koronakriisin takia.

17.3.2020 16:47

Monet pienten ja suurempienkin yritysten yrittäjät ovat nyt hädissään siitä, miten oman bisneksen käy, kun koronaviruksen torjumiseksi ihmisiä on kehotettu välttämään lähikontakteja.

Joitakin uhkaa jo akuutti kassakriisi. Eilen hallitus lupasi muun muassa lisätä Finnveran mahdollisuuksia tarjota rahoitusta yrityksille.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kertoo, että Finnvera on monille suuremmillekin yrityksille ollut vieras.

– Minulle soitti vastikään kohtalaisen kokoista yritystä pyörittävä urakoitsija, joka tarvitsee tavaroita ulkomailta ja tekee alihankintaa. Tavarat ovat maailmalla ja hän on maksanut ne. Hän ei ollut tietoinen Finnverasta eikä ole ollut sinne yhteydessä.

Jos yrityksellä on nyt kassaa uhkaava tilanne, Kuismanen kehottaa ottamaan aivan ensimmäiseksi yhteyttä omaan pankkiin.

– Jos siellä on ongelmia, sen jälkeen yhteyttä Finnveraan. Oma pankki-Finnvera-yhdistelmä on nopein ja tehokkain tapa edetä. Sen jälkeen pitää alkaa selvittää erilaisia maksujärjestelyasioita esimerkiksi ely-keskusten tai verottajan kanssa. Akuutin kassakriisin yhteydessä aina ensimmäiseksi yhteys omaan pankkiin.

Monet pankit ovat jo ilmoittaneet ottavansa yrittäjien hankalat tilanteet huomioon esimerkiksi tarjoamalla pidennyksiä luottojen takaisinmaksuaikoihin.

Kuismasen mukaan yrittäjien joukossa on nyt suurta epätietoisuutta siitä, voiko yrityksen pitää edelleen auki.

– Totta kai saa pitää auki ja pitääkin pitää, että ei tule niin paljon taloudellista katastrofia yrittäjille eikä työntekijöille. Yrittäjät voivat pitää yrityksensä normaalin elinkeinotoiminnan takaamiseksi auki. Se on eri asia kuin kokoontuminen. Sitä pitäisi korostaa, koska luonnollisesti tällaisessa tilanteessa ylireagointi ottaa niskalenkin.

Kuismasen mukaan yksi esiin noussut ongelma on se, että liiketilojen vuokrat juoksevat yrittäjällä entiseen malliin.

– Isot pääomasijoittajat eivät ole valmiita hölläämään missään vuokraehdoissa.

Tällaista apua Finnverasta saa:

  • Finnveran mukaan yksinkertaisin ratkaisu enintään 150 000 euron rahoitukselle on pankkilaina, jolle Finnvera antaa 80 prosentin takauksen. Enintään 100 000 euron alkutakauksen voi saada enintään 3 vuotta toiminut yritys ja enintään 150 000 euron pk-takauksen tätä pidempään toiminut yritys.

  • Finnvera suosittelee ottamaan yhteyttä ensin omaan pankkiin. Jos rahoituksen tarve on suurempi kuin 100 000–150 000 euroa, hakemus kannattaa tehdä suoraan myös Finnveraan.

  • Jos tarvitsee lyhennysvapaata Finnveran takaamaan lainaan, kannattaa olla yhteydessä suoraan pankkiin, joka hakee Finnveralta suostumuksen lyhennysohjelman muutokseen.

  • Jos lainaa on suoraan Finnverasta, voi hakea lyhennysvapaata Finnveran sähköisen asioinnin kautta. Finnvera voi yhdellä hakemuksella myöntää kuuden kuukauden lyhennysvapaan.

  • Finnveralla ei ole erillistä suhdannelainaa. Alle 150 000 euron rahoitustarpeisiin ensisijainen on alku- tai pk-takaus ja tätä suuremmille Finnvera-laina.

  • Alkutakauksen ja pk-takauksen myöntämisessä keskimääräinen käsittelyaika Finnverassa on 2 päivää.

  • Lyhennysvapaita pankki voi myöntää Finnveran takaamiin lainoihin 6 kuukautta automaattisesti. Finnveran lainojen lyhennysvapaiden käsittelyaika on muutamia päiviä.

Jotta Finnveralta voi saada rahoitusta kriisin takia, yrityksellä pitää olla kannattavan toiminnan edellytykset kriisin jälkeen.

Finnvera voi palvella tapauskohtaisesti myös keskisuuria yrityksiä, mutta suuryrityksille se ei käyttöpääomarahoitusta tarjoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?