Kiinan määräys iski suomalaisfirmoihin – toimitusjohtajalta synkkä lausunto tilanteesta: ”Mitään ei ole enää tehtävissä” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Kiinan määräys iski suomalaisfirmoihin – toimitusjohtajalta synkkä lausunto tilanteesta: ”Mitään ei ole enää tehtävissä”

Kiinalaisten matkailijoiden Lapin-matkojen peruutukset vaikuttavat paitsi matkatoimistoihin myös muihin matkailualan palveluntarjoajiin. Alhaalla oikealla Kielo Travelsin toimitusjohtaja Na Ma.

Kiinalaisten matkailijoiden Lapin-matkojen peruutukset vaikuttavat paitsi matkatoimistoihin myös muihin matkailualan palveluntarjoajiin. Alhaalla oikealla Kielo Travelsin toimitusjohtaja Na Ma.

Julkaistu: 28.1. 18:22

Koronaviruksen takia asetettu matkustuskielto sattui kiinalaisten matkailijoiden osalta keskelle kiireisintä sesonkia.

Suomalaisille matkailualan yrittäjille Kiinan asettama ryhmämatkustuskielto ei olisi voinut alkaa huonompaan aikaan.

Käynnissä on kiireisin lomasesonki, sillä helmikuu yksinään tuo Rovaniemen seudulle jopa 10 000 kiinalaista matkailijaa. Peruutukset tuntuvat vääjäämättä suomalaisten matkailualan yrittäjien lompakoissa.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen arvioi Ilta-Sanomille aiemmin, että jopa tuhat kiinalaista on peruuttanut matkojaan pohjoiseen.

– Tilanne vaikuttaa valtavasti liiketoimintaan tällä hetkellä, sillä matkustuskiellon päättymispäivä ei ole tiedossa. Emme osaa sen takia arvioida, miten suureksi vaikutukset kasvavat, kiinalaisille matkailupalveluja tarjoavan Kielo Travelsin toimitusjohtaja Na Ma kertoo.

Kielo Travelsin toimitusjohtaja Na Ma.

Kielo Travelsin toimitusjohtaja Na Ma.

Hänen mukaansa ”lukuisia” kiinalaisia ryhmiä on peruuttanut Kielo Travelsilta ostettuja matkoja.

– Tässä vaiheessa on luvassa suoraa tappiota, sillä mitään ei ole enää tehtävissä. Olemme tehneet melkein vuoden töitä näitä ryhmiä varten.

Ma muistuttaa, että peruutukset vaikuttavat lisäksi Kielo Travelsin palveluntuottajiin ja yhteistyökumppaneihin. Näihin lukeutuvat esimerkiksi koirasafarit, hotellit ja ravintolat, joihin tehdyt varaukset täytyy nyt peruuttaa.

– Onneksi markkinamme eivät ole ainoastaan Kiinassa, siltä kannalta olemme onnekkaita, hän huokaa.

Myös rovaniemeläisen matkatoimiston Nordic Unique Travelsin toimitusjohtaja Zhaoyu Jin kertoo peruutuksia lähes sadelleen sisään viime päivinä.

– Niitä on tullut todella paljon. Tähän mennessä olemme menettäneet noin sata vierailijaa, mutta peruutuksia tulee jatkuvasti lisää.

Jinin johtama yritys on ollut toiminnassa vasta kolme vuotta. Uudelle yritykselle tilanne oli huono yllätys, sillä matkatoimiston asiakkaista on kiinalaisia noin 30 prosenttia.

Kuvituskuva

– Tavallisesti kiinalaisia matkailijoita on paljon koko helmikuun ajan. Luonnollisesti on huono juttu, että heistä kaikki eivät nyt tule, Jin tuumaa.

– Toivottavasti tilanne päättyy pian, mutta en oikein jaksa uskoa siihen.

Kiinalaiset kuluttavat neljä kertaa enemmän

Kaikista Suomessa yöpyvistä ulkomaalaisista kiinalaisia on vain hieman yli viisi prosenttia. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi kuitenkin huomauttaa, että kiinalaiset kuluttavat muista maista saapuvia matkailijoita merkittävästi enemmän.

Kuvituskuva

– He käyttävät neljä kertaa niin paljon rahaa kuin ulkomaalainen matkailija käyttää Suomessa keskimäärin. Sillä tavalla on kyseessä hyvin merkittävä matkailijaryhmä.

Kiinalaisten turistiryhmien poisjäänti näkyy Lapin matkailukohteiden ohella etenkin Helsingissä.

– Tällä hetkellä on mahdotonta arvioida millainen vaikutus matkustuskiellolla tulee olemaan Suomen matkailualalle. Kaikki riippuu siitä, miten kauan kielto kestää, mutta totta kai sillä tulee olemaan negatiivisia vaikutuksia Suomeen, Lappi sanoo.

Terveysviranomainen mittasi maanantaina matkustajan kuumetta Kiinassa Changshan lentokentällä.

Terveysviranomainen mittasi maanantaina matkustajan kuumetta Kiinassa Changshan lentokentällä.

Tuoreimmat osastosta