Lappi ei houkuttele ulkomaalaisia pelkästään matkakohteena, vaan myös työpaikkana - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Lappilainen yrittäjä pohtii, saisiko Aurinkorannikolta työntekijöitä talveksi: ”Eihän siellä ole kovin lämminkään”

Joulunajan kaamos Inarijärvellä.

Joulunajan kaamos Inarijärvellä.

Julkaistu: 8.12.2019 7:40

Lappiin on saatu sesonkityövoimaa paremmin kuin viime vuonna, koska monet yrittäjät aloittivat rekrytoinnit aiemmin. Etenkin ravintola-alan työpaikkoja on kuitenkin yhä auki. Erähotellin omistaja toivoisi, että ulkomaille olisi parempia rekrytointikanavia.

Lappi on yhtä suurta työmaata tähän aikaan vuodesta. Talvisesonkia pyörittämään tarvitaan useita käsipareja.

Avoimien työpaikkojen perusteella sesonkiajan työvoimasta puuttuu etenkin kokkeja ja tarjoilijoita sekä siivoojia ja vastaanottovirkailijoita. Tarvetta on myös joulupukeille ja tontuille.

Yleisesti ottaen työvoimatilanne vaikuttaa kuitenkin olevan viime vuotta parempi. Silloin valiteltiin työvoimapulaa, mutta nyt yrityksistä kerrotaan, ettei reservin vahvuudesta puutu enää paljon.

– Tänä vuonna sesonkiajan työntekijät löytyivät viime vuotta helpommin, Rovaniemellä Joulupukin lomakylää pyörittävä Inga Pokka-Jääskö kertoo.

– Jopa kokkeja oli helpompi saada töihin. Ainoastaan tarjoilijoita piti etsiä vähän pidempään.

Sesonkityövoiman rekrytoinnin Pokka-Jääskö aloitti jo kesällä.

– Osan työntekijöistä otimme töihin jo lokakuussa, että he ehtivät oppia talon käytännöt ennen sesongin alkua.

Myös Inarijärven rannalla sijaitsevassa erähotelli Nellimissä ollaan työvoiman puolesta valmiita talvisesonkiin.

– Melkein kaikki sesonkiajan työntekijät ovat koossa, omistaja Mari Lappalainen kertoo.

Lappalaisen mukaan työvoiman saantia suurempi ongelma oikeastaan on ollut se, että jotkut sesonkityöntekijät ovat peruuttaneet tulonsa viime tingassa.

– Se on vähän ikävä ilmiö, kun joku saattaa edellisenä päivänä sanoa, ettei pääsekään tulemaan. Tällainen peruminen jättää pulaan niin työnantajan kuin työkaverit.

Nellimissä on töissä ihmisiä, jotka ovat tulleet esimerkiksi Hollannista ja Britanniasta. Mari Lappalainen toivoisi, että rekrytointikanavia ulkomaille olisi nykyistä enemmän.

– Eihän täällä Lapissa, tai Suomessa ylipäätään, tule riittämään työvoima. Kun matkailu Lappiin lisääntyy, se kasvattaa yrityksiä ja sitä mukaa kasvaa sitten työvoiman tarvekin, Lappalainen sanoo.

Hän kertoo miettineensä, olisiko esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolta mahdollista järjestää työntekijöitä Suomeen silloin, kun Aurinkorannikolla ei ole sesonkia.

– Eihän siellä talvella välttämättä ole sesonkia. Eihän siellä ole kovin lämminkään. Ja sitten siellä on ihan älyttömästi ravintoloita. Niinpä olen miettinyt, että miten sieltä saisi niitä ravintolatyöntekijöitä rekrytoitua Suomeen.

Lapin te-toimiston palvelujohtaja Kaija Kukkola arvelee, että yritykset ovat ehkä ottaneet opikseen viime vuonna koetusta työvoimapulasta.

– Kyllä se meillekin päin on näkynyt, että yritykset ovat olleet tänä vuonna ajoissa liikkeellä. Tilanne näyttäisi olevan hieman parempi kuin vuosi sitten.

– Sillä lienee väliä, milloin rekrytoinnin aloittaa. Käytännössä jo syyskuu alkaa olla myöhäistä aikaa tehdä rekrytointeja.

Joulupukin pajakylä Rovaniemellä.

Joulupukin pajakylä Rovaniemellä.

Kukkolan mukaan kokit ovat kuitenkin edelleen sellainen ammattiryhmä, josta on pulaa vuodesta toiseen. Hän pohtii, että yritysten pitäisi ehkä kerätä vain lisää rohkeutta ja lähteä rekrytoimaan sesonkiajan työvoimaa Suomen ulkopuolelta.

– Tähän ei välttämättä olla yrityksissä vielä riittävästi havahduttu.

Joulupukin lomakylässä ulkomaista sesonkityövoimaa on. Pokka-Jääskö kertoo, että työntekijöitä on saapunut ympäri Eurooppaa: Espanjasta, Ranskasta, Italiasta sekä Kreikasta ja Romaniasta.

Joulupukin lomakylä ei suoranaisesti ole suunnannut työpaikkailmoituksiaan ulkomaille. Pokka-Jääskön mukaan työntekijät ovat kuvailleet Lappia niin kiinnostavaksi paikaksi, että he ovat varta vasten lähteneet etsimään sieltä töitä.

– Lappi näkyy joka puolella Euroopassa. Meille tuli Romaniasta pariskunta, joka kertoi lähettäneensä kavereilleen kuvia Lapista. Kaverit ovat sitten olleet, että heidänkin pitää päästä Lappiin töihin, Pokka-Jääskö kertoo.

– Saattaahan se olla niin, että sellaiset ihmiset, jotka eivät kykene matkustamaan Lappiin turisteina, tulevat sitten Lappiin sesonkityöläisinä.

Tuoreimmat osastosta