Monet yksinyrittäjät uupuvat yli 50 tunnin työviikkoihin – ”Siinä ei yhden viikon loma auta mitään” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Monet yksinyrittäjät uupuvat yli 50 tunnin työviikkoihin – ”Siinä ei yhden viikon loma auta mitään”

Moni yksinyrittäjä painaa pitkää päivää, kunnes seinä tulee vastaan. Suomalaiset yksinyrittäjät uupuisivat työtaakkansa alle nykyistä harvemmin, jos heillä olisi paremmat taidot oman liiketoimintansa pyörittämiseen.

Moni yksinyrittäjä painaa pitkää päivää kovan paineen alla. Kuvituskuva.­

2.12.2019 12:25

Yrittäjille ei aina ole selvää, mikä on taloudellisesti kannattavaa tekemistä ja mikä taas kannattamatonta rönsyä, josta pitäisi osata luopua. Näin sanoo tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskuksesta.

Siitä tuotteesta tai palvelusta, jota yrittäjä eniten haluaisi tehdä, ei välttämättä jää mitään viivan alle. Huonosti kannattavasta toiminnasta luopuminen ei silti aina ole helppoa, sillä itsensä työllistäjistä moni suhtautuu työhönsä intohimoisesti.

– Tämä on varmasti kivulias asia, Simunaniemi sanoo STT:lle.

Hän on ollut tekemässä tuoretta tutkimusta, jossa selvitettiin suomalaisten mikroyrittäjien työhyvinvointia ja etsittiin keinoja parantaa yrittäjien työssä jaksamista.

Mikroyrityksillä tarkoitetaan alle kymmenen työntekijän yrityksiä, joiden liikevaihto on enintään kaksi miljoonaa euroa. Mikroyrittäjiä on Suomessa noin 340 000. Heistä suurin osa on yksinyrittäjiä.

Innostus työstä voi kannatella pitkään

Simunaniemen mukaan yrittäjien ammattiosaaminen on yleensä hyvällä tasolla, mutta yritystoimintaan liittyvät taidot voivat olla heikommat.

Yrittäjä voi nähdä pakollisena pahana esimerkiksi laskutuksen miettimisen tai liiketoiminnan kehittämisen. Riskinä on, että nämä asiat alkavat kuormittaa yrittäjää. Ylimääräistä stressiä voi aiheuttaa tienestien jääminen pieniksi.

Suomen Yrittäjien kahden vuoden takaisessa kyselyssä kolmasosa yksinyrittäjistä kertoi tekevänsä keskimäärin yli 50 tuntia töitä viikossa. 2–9 työntekijän yritysten vetäjistä lähes joka toinen urakoi yli 50 tunnin työviikkoa.

Simunaniemen mukaan monilla mikroyrittäjillä on suuri uupumisen riski ison työmäärän vuoksi. Silti innostus ja työn imu voi kannatella yrittäjää pitkäänkin yli omien voimavarojen.

– Tietyn ajan ihminen sellaista jaksaa. Seinä saattaa tulla yllättävänkin voimakkaalla rysäyksellä vastaan.

Yrittäjäkin saa pitää vapaata

Simunaniemen mielestä olisi tärkeää, että palautumisen hetkiä mahtuisi jokaiseen viikkoon ja mieluiten jokaiseen työpäivään.

– Jos 51 viikkoa vuodessa painaa töitä yli rajojensa, siinä ei yhden viikon loma auta mitään.

Yrittäjillä voi myös olla aiheettomia pelkoja. Kivijalkakaupan yrittäjä saattaa ajatella, ettei voi sulkea putiikkiaan kahdeksi viikoksi keskikesällä.

– Kun he ovat kuitenkin kokeilleet, niin he ovat huomanneet, että eivät ne asiakkaat mihinkään karkaa. Asiakkaat ymmärtävät sen ihan hyvin.

– Joskus kyse on turhastakin pelosta, että pitäisi olla aina saavutettavissa. Ikään kuin yrittäjällä ei olisi oikeutta pitää vapaa-aikaa.

Mikroyrittäjät tarvitsevat usein tuekseen verkoston tai ihmisen, joka auttaa heitä liiketoiminnassa. Simunaniemi kannustaa kysymään apua esimerkiksi kuntien yritysneuvojilta.

Paras vaihtoehto olisi, että yrittäjällä olisi tukiverkostoja. Jos toinen yrittäjä kertoo käyneensä itsekin syvällä ja muistuttaa pitämään lomaa, voi viesti mennä paremmin perille kuin työterveyshoitajan kertomana.

– Vertaistuesta on valtavasti apua, Simunaniemi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?