Reijo Angeria selvisi suolistosyövästä ja pani omaisuutensa myyntiin – ”Ei mennyt talo eivätkä yritykset” - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Reijo Angeria selvisi suolistosyövästä ja pani omaisuutensa myyntiin – ”Ei mennyt talo eivätkä yritykset”

Reijo Angerian omistama putiikkihotelli Mustaparta on sisustettu merimieshenkisesti.

Reijo Angerian omistama putiikkihotelli Mustaparta on sisustettu merimieshenkisesti.

Julkaistu: 1.12. 7:28

Torniolaisyrittäjä Reijo Angeria pani omaisuutensa myyntiin selvittyään suolistosyövästä kymmenkunta vuotta sitten. Kaupaksi menivät vain moottoripyörät, joten hän jatkoi yrittäjän uraansa.

Torniolainen matkailu- ja ravintola-alan yrittäjä Reijo Angeria sahaa sujuvasti kolmen paikkakunnan väliä. 58-vuotiaan miehen pitävät kiireisinä yritykset Ylläksellä, Torniossa ja Pirkanmaalla.

Vaikka yritysrypäs on laajentunut Ylläksen latukahvilasta hotelleihin ja ravintoloihin, tapahtumiin ja musiikkiin, Angeria on oppinut kantapään kautta ottamaan entistä rennommin.

– 47-vuotiaana iski suolistosyöpä. Olin ihan varma, että tämä oli nyt tässä. Halailin kotipihan puut Tornion Hellälässä jäähyväisiksi ennen kuin lähdin hoitoihin Oulun yliopistollisen sairaalaan, Angeria kertaa vaikeita aikoja.

Syöpähoidot kuitenkin tehosivat, ja mies alkoi miettiä elämää eteenpäin. Ensin hän pani koko omaisuutensa myyntiin, yrityksiä, taloa ja irtaimistoa myöten.

– Sain myytyä vain kaksi moottoripyörää. Ei mennyt talo eivätkä yritykset. Ei auttanut kuin kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Tarkoitus oli saattaa taloustieteen yliopisto-opinnot loppuun, mutta en edes aukaissut kirjoja. Avasin sen sijaan läppärin ja aloitin työt, hän hymähtää.

Grand Hotel toimi maahanmuuttokriisin aikaan järjestelykeskuksena.

Grand Hotel toimi maahanmuuttokriisin aikaan järjestelykeskuksena.

Torniolaisyrittäjän mukaan sairastuminen ja siitä toipuminen kuitenkin vaikuttivat ajatusmaailmaan ja työn tekemiseen.

– Arvot muuttuivat, vaikka raha ei ole koskaan ollut minulle päämäärä muutenkaan. Se on ollut työn seuraus. Olen aina tehnyt kaikkea mikä tuntuu mukavalta. Paljon on tullut ja paljon sitä on mennytkin, Angeria aprikoi.

Yrittäminen on ollut Ylitornion Kaulinrannasta maailmalle ponnistaneelle miehelle aina tärkeää. Esimerkin ovat antaneet pientä maatalousyritystä pyörittänyt äiti ja kuorma-autoilijaisä.

– Pitää saada aikaan muutakin kuin jalanjälkiä Mitä tekisin, jos en yrittäisi? Istuisin ehkä baarissa kaljoittelemassa, hän veikkaa leikillään.

Angerian yritystoiminnassa ovat aina kulkeneet käsi kädessä musiikki ja matkailu. Kun Ylläkseltä puuttui elävää musiikkia, Reijo alkoi hankkia Gasthausiinsa esiintyjiä. Tarvittaessa hän hyppäsi esiintymislavalle itsekin.

– Aloitin soittamisen 12-vuotiaana, kun sain trumpetin. Sen jälkeen soittaminen ja laulaminen on kuulunut aina elämään, monien yhtyeiden kokoonpanossa esiintynyt mies tunnustaa.

Angerian yritysryppääseen kuuluu nyt Torniossa kaksi hotellia ja kuusi ravintolaa. Ylläksellä toimii Toweri-ravintola, ja maaliskuusta 2019 lähtien mukaan liittyi hotelli ja ravintola Ellivuoresta.

Tampereen keskustaan avataan kahvila helmikuussa 2020. Yritystoiminnassa ovat mukana Anne-puoliso sekä lapset Jenny ja Jonne.

– Pari vuotta sitten menin Sastamalaan kehittämään keskusvaraamon toimintaa ja yhteismarkkinointia Ylläksen mallin mukaan. Avautui mahdollisuus yrittämiseen siellä, ja ostin ravintola- ja hotellitoiminnan 2019 maaliskuussa. Toiminta kehittyy siellä valtavaa vauhtia, koska se sijaitsee lähellä kasvukeskuksia, Angeria selvittää.

Yritystoiminnan laajentaminen ei ole enää torniolaisyrittäjän suunnitelmissa. Tavoitteena on saavuttaa nykyisillä yrityksillä 10 miljoonan liikevaihto vuoteen 2022 mennessä.

Angerian kruununjalokivenä loistaa Tornioon avattu Grand Hotel. Komea rakennus keskellä Torniota toimi vielä muutama vuosi sitten järjestelykeskuksena.

Hotellin ravintolapöydät ovat vanhoja höyläpenkkejä.

Hotellin ravintolapöydät ovat vanhoja höyläpenkkejä.

Alunperin venäläisten ennen ensimmäistä maailmansotaa rakentama suuri tiilikasarmi on toiminut myös venäläisten sotilaiden vankilana, suojeluskuntatalona, saksalaisten kenttäsairaalana ja torniolaisten lasten kouluna. Angerialle hotellin avaaminen oli yksi unelmien täyttymys.

– Avasin Hotelli Mustaparran tuossa toisella puolen katua ja olisin halunnut laajentaa sitä, kun Tornio alkoi täyttyä matkaajista maahanmuuttokriisin aikana. Takapihalla oli jo käynnistetty hanke sitä varten, mutta eihän siitä mitään tullut. Kun järjestelykeskus lopetti ja rakennus tyhjeni, kyselin sitä kaupungilta. Siellä innostuttiin välittömästi, Angeria kertaa idean alkuaikoja.

Hotellitoiminta on rajan pinnassa kannattavaa ja keskimääräinen käyttöaste on ollut Mustaparran avaamisesta lähtien 90 prosenttia. Nyt hotellien asiakkaita ovat enimmäkseen liikematkustajat.

Angerian perheyritys osti rakennuksen Museoviraston valvonnassa rakennusoikeuden hinnalla. Verottaja yritti periä kiinteistöveroa 9,5 miljoonan euron arvon perusteella, mutta oikaisuvaatimuksen jälkeen summaa saatiin pienennettyä.

Grand Hotel avattiin keväällä 2019. Angeria on erityisen tyytyväinen talon remonttiin ja sisustukseen. Ravintolasalissa ovat käytössä vanhat höyläpenkit pöytinä ja katoissa kimaltelevat kymmenet vanhat kattokruunut.

– Tiesin alusta lähtien miltä täällä pitää näyttää. Halusin käyttää vanhoja kalusteita ja tavaroita, jotka tuovat tänne entisaikojen henkeä, hän sanoo avaran rakennuksen upeissa tiloissa kävellessään.

Yrittämisen peruspilareina Angeria pitää nöyrää mieltä ja rehellisyyttä. Hänen mukaansa yrittäjyys on ihan oma ihmisrotunsa, siinä ei voi turvautua kuin itseensä.

– Nöyrä pitää olla, mutta ei nöyristelijä. Mitään kukkoilua en suvaitse, enkä vouhottamista. Enemmän tekoja kuin puheita, hän painottaa.

Entinen kuvaamataidon luokka on nyt loihakka presidentin sviitti.

Entinen kuvaamataidon luokka on nyt loihakka presidentin sviitti.

Syntynyt vuonna 1961 Ylitorniolla.

Ensimmäinen yritys oli Gasthaus Ylläs, joka avattiin 5.12.1992.

Torniossa toimivat Grand Hotel, Hotelli Mustaparta sekä kuusi ravintolaa.

Ylläksellä Toweri-ravintola ja Sastamalassa Hotelli Ellivuori. Tampereelle avautuu kahvila helmikuussa 2020.

Mukana monissa musiikkikokoonpanoissa.

Lisää aiheesta