Teollisuusneuvos Jorma Terentjeff nauttii nykyisestä elämänvaiheestaan: ”Olen löytänyt itsestäni taas pikkupojan”

Julkaistu:

Elektroniikkateollisuudesta matkailualalle siirtynyt teollisuusneuvos Jorma Terentjeff nauttii elämästä Iso-Syötteen maisemissa Pudasjärvellä.
Työ on aina ollut tärkeä osa teollisuusneuvos Jorma Terentjeffin elämää. Työn arvostuksen hän oppi jo pienviljelijäperheen poikana Oulaisissa. Kesät paiskittiin maatilan töitä, syksyllä oli aikaa hengähtää. Ensimmäisen kesälomansa hän piti 35-vuotiaana.

– Monien mielestä syksy on masentavaa, minusta ei, sehän on juhlan aikaa. Maatilalla loppuivat kesän työt, ja sai tehdä omia juttuja. Kun potut ja juurekset oli nostettu, alkoi oma vapaa-aika. Lapsuuden kokemusten takia syksy on edelleen mieluisaa aikaa, Terentjeff sanoo syksyisissä maisemissa Iso-Syötteellä.

70-vuotias teollisuusneuvos aikoo paiskia töitä niin kauan kuin terveys antaa myöten. Työuran kiihkeimmistä päivistä hän on kuitenkin oppinut, ettei työ saa hallita elämää.

Elektroniikkateollisuudesta matkailun pariin siirtynyt Terentjeff kuvailee nykyistä elämäntilannettaan seesteiseksi. Työ ja perhe-elämä ovat mukavasti tasapainossa.

– Saan voimaa siitä kun teen mielenkiintoisia töitä. Nyt on hyvä kombinaatio: perhe ja työ yhdessä. Matkustelen ja valokuvaan vapaa-aikana. Liiketuttujen lisäksi olen saanut valokuvaharrastuksen myötä ystäviä, jota eivät liity mitenkään bisneksiin. Se on virkistävää. Ei ole ollut missään vaiheessa ajatusta jäädä kotisohvalle loikoilemaan tekemättä mitään, hän huomauttaa.


Terentjeff on vaikuttanut uransa aikana johtavissa tehtävissä monissa tunnetuissa suomalaisyrityksissä: Salorassa, Salcompissa, Edacomissa, Aspocompissa ja Teknoventuressa. Hän on hankkinut huomattavan omaisuuden myytyään JOT Automation Groupin osakkeita vuonna 1995. Toimitusjohtajana hän paiski töitä yhtiön pörssiin viennin pääarkkitehtina ja toteuttajana.

Työuransa suurimmiksi saavutuksiksi Terentjeff listaa Kemijärvellä sijainneen Salcompin ja oululaisen piirilevyvalmistaja Aspocompin menestymiset vaikeiden vuosien jälkeen.

– Salcompin Kemijärven tehtaan saneeraus oli osoitus siitä, että erittäin vaikeasta tilanteestakin voi löytää ratkaisun ja avaimet merkittävään menestykseen. Meillä oli hyvä tiimi, osaamista ja vahva usko tekemiseen. Aspocompissa taas elinkaarensa loppupäähän laskettu bisnes muutettiin menestykseksi, Terentjeff kertaa.

Salcompin menestystarina on jatkunut vuosia eteenpäin, ja yhtiö on nyt maailman suurin kännykkälatureiden valmistaja. Kemijärvellä toimintaa ei enää ole, vaan yhtiön pääkonttori ja osa tuotekehitystoiminnoista sijaitsevat Salossa. Tuotanto sijaitsee kokonaisuudessaan Kiinassa, Brasiliassa ja Intiassa.

Yritysten menestyminen vaati johtajalta pitkiä työpäiviä ja matkustamista. Terentjeff tunnustaa, että toisinaan työ meni perheen edelle ja siitä hän on maksanut kovan hinnan.

– Vaikka olin palkkatyöläinen, tein töitä kuin yrittäjä. Vaimo on kertonut, miten vähän olin siihen aikaan kotona ja kotonakin tein töitä. Avioerohan siitä tuli. Kovalla työllä oli kova hinta henkilökohtaisella tasolla, hän huomauttaa.

Terentjeffin ajatuksiin ja tekemisiin on vaikuttanut suuresti myös esikoispojan yllättävä kuolema vuonna 2002. Menetys kosketti syvästi koko perhettä ja siitä toipumiseen meni vuosia.

Terentjeff ei koe silti työn tekemistä pahana tai rangaistavana asiana. Ensimmäisen avioliiton päättymisestä piti kuitenkin ottaa opiksi. Toisessa liitossa tehtiin alusta lähtien sopimus, joka takasi pariskunnalle yhteistä aikaa ja puolisolle omaa.

– Meillä oli sopimus, että lauantait olen lasten kanssa. Vaikka tulin yöllä ”juoppokoneella” kotiin ulkomailta perjantai-iltana, heräsin lauantaiaamuna hoitamaan lapsia. Tarja-vaimo sai mennä omiin menoihinsa, hän kertoo.


Terentjeffin perheen uusi aika alkoi lähes kaksikymmentä vuotta sitten Iso-Syötteen ostamisen myötä. Perheen omistukseen siirtyivät aluksi kaikki Syötteen alueen toiminnot, mutta hyvin pian yrityksiä piti ryhtyä karsimaan.

– Kaikki oli rempallaan. Iso-Syötteen ylähotelli oli homevaurioinen, 3–4 huonetta oli kokonaan homeessa. Talotekniikat piti uusia. Ensimmäisen vuoden aikana käytettiin paljon aikaa ja rahaa korjaustöihin. Varsin nopeasti todettiin, että pitää vähentää omistuksia, emme pysty kaikkeen.

Lopulta perheyhtiölle jäivät vain hiihtokeskuksen ydintoiminnot: välinevuokraamo, rinteet ja hissit. Ravintoloille, hotellille ja leirintäalueelle etsittiin uudet omistajat. Terentjeffin mielestä muutokset tekivät hyvää ja alueen kehittäminen saatiin vauhtiin alkuvaikeuksien jälkeen.

Tarja ja Jorma Terentjeffin lisäksi Syötteen toiminnassa ovat mukana lapset Heidi ja Mikko sekä Mikon puoliso Veinalotta Vesterinen. Perheyrityksen tuorein panostus on Kide-hotelli, joka avaa ovensa marraskuun alussa.

60 huoneiston hotelli Iso-Syötteen rinteiden alapuolella edustaa Terentjeffille uudenaikaista teknologiaan perustuvaa palvelukonseptia.

– Koko muu perhe vastusti hotellibisnekseen lähtemistä. Mutta kun etsin useita vuosia hotellitoimijaa alueelle eikä sellaista löytynyt, piti ryhtyä itse hommiin. Jos emme saa hotellia, emme pysy isojen hiihtokeskusten joukossa. Nyt perhe on innolla mukana uusissa hankkeissa, teollisuusneuvos hymähtää tyytyväisenä.

Kide-hotellin viereen on tavoitteena rakentaa lisää huoneistoja, jos ensimmäinen talvikausi sujuu suunnitelmien mukaan.

Terentjeff vaurastui JOT-kaupoilla 2000-luvun taitteessa. Hän on toiminut myös sijoittajana ja tullut tutuksi television Leijonan luola -ohjelman bisnesenkelinä. Televisio-ohjelman tekemistä hän pitää mielenkiintoisena kokemuksena, mutta samanlaiseen mediamyllytykseen hän ei enää lähtisi.

– Sain muutaman vuoden aikana melkein 3 000 sijoitusehdotusta. Välillä postia ja puheluita tuli niin paljon, etten uskaltanut vastata puhelimeen. Se oli raskasta, sillä sijoitusesityksen takana on aina aitoja suomalaisia yrittäjiä, hän muistelee.

Osakekaupoilla hankittu raha ei ole muuttanut viljelijäperheen pikkupoikaa, mutta se on vapauttanut tekemään vain mieluisia asioita.

– Raha merkitsee vapautta ja mahdollisuutta toteuttaa omia haaveita ja harrastuksia. Elämä on aika tyhjää, jos ei ole innostusta ja haaveita. Olen nauttinut siitä että olen löytänyt itsestäni taas pikkupojan ja pienen insinöörin, hän aprikoi.

Jorma Kalevi Terentjeff

Syntynyt vuonna 1949 Oulaisissa.

Vanhemmat siirtolaisia Karjalasta.

Valmistui Oulun yliopistosta sähkötekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 1974.

Työpaikkoja mm. Salora ja Salcomp, myöhemmin Edacom, Aspocomp ja sijoitusrahasto Teknoventure.

JOT Automationin toimitusjohtajaksi vuonna 1998, irtisanoutui marraskuussa 2000.

Hiihtokeskus Iso-Syötteen omistaja ja toimitusjohtaja.

Teollisuusneuvos 2001 ja Oulun yliopiston kunniatohtori 2017.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS: Alle 70 euron ”Canada Goose”-takkien sisältä on löytynyt kuvottavia yllätyksiä

  2. 2

   Hypon karut luvut: Helsingin keskustassa on alue, jossa jo yli 40 prosenttia asunnoista on tyhjillään

  3. 3

   Koko Suomi kärsii nyt yhden sopimuksen takia – katso itse: kummat työehdot sinä valitsisit?

  4. 4

   Sannan mukana kulkee aina 5 tärkeintä korttia – ”Jos jotain sattuisi”

  5. 5

   Kimi Räikkönen alkaa viedä suomalaista karaokea Eurooppaan

  6. 6

   Danske Bank: Alle 10-vuotiailla asiakkailla keskimäärin noin 700 euroa sijoituksia

  7. 7

   Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi valittu Markku Mantila

  8. 8

   Putki­remontti­firman huumorilla tehty vinkki­lista paljastui – ”Moraali veks”

  9. 9

   Haminalaisen laivurin vuosien piina Venäjällä: rikosepäily vesittyi – alus ruostuu silti Viipurissa

  10. 10

   Suomalainen yrittäjäkaksikko teki odottamattoman siirron – näin alkaa kalabisnes Norjaan!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Koko Suomi kärsii nyt yhden sopimuksen takia – katso itse: kummat työehdot sinä valitsisit?

  2. 2

   Hypon karut luvut: Helsingin keskustassa on alue, jossa jo yli 40 prosenttia asunnoista on tyhjillään

  3. 3

   Neljän hengen selvitys­ryhmä yrittää ratkaista Posti-umpi­solmun

  4. 4

   HS: Alle 70 euron ”Canada Goose”-takkien sisältä on löytynyt kuvottavia yllätyksiä

  5. 5

   Valtakunnan­sovittelija: Posti-neuvottelut jäissä, kunnes paketti­lajittelijoita koskeva riita ratkeaa

  6. 6

   Putki­remontti­firman huumorilla tehty vinkki­lista paljastui – ”Moraali veks”

  7. 7

   Yli miljoonan suomalaisen verotus kiristyy – katso tästä nostaako sinun kuntasi veroprosenttiaan

  8. 8

   Suomalainen yrittäjäkaksikko teki odottamattoman siirron – näin alkaa kalabisnes Norjaan!

  9. 9

   SAK:n Eloranta hiiltyi lakkokeskusteluun: Työnantaja haluaa romuttaa sopimusyhteiskunnan!

  10. 10

   Kimi Räikkönen alkaa viedä suomalaista karaokea Eurooppaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: PAU paljasti nyt todelliset korttinsa – meneillään on Suomen kallein järjestösota

  2. 2

   Koko Suomi kärsii nyt yhden sopimuksen takia – katso itse: kummat työehdot sinä valitsisit?

  3. 3

   Postissa työskentelevän Jukan palkasta on lähdössä kolmannes – kertoo nyt, kuinka lakon umpisolmu voisi aueta

  4. 4

   Yksi kuva kertoo: Näin kävi diesel- ja bensa-autojen hinnoille Suomessa – kannattaako dieseliä enää ostaa?

  5. 5

   Työriitaan ei ratkaisua: Postilakko jatkuu, tukilakot käyntiin – näin ne alkavat näkyä

  6. 6

   Lämpöpumppufirmat paljastavat – tässä ovat 10 suurinta potutuksen aihetta

  7. 7

   Näin lakot leviävät busseihin, lentokentille ja risteilylaivoille

  8. 8

   Totuus ruokalähetin ”4 000 eurosta kuussa” alkaa valjeta: Kaikki tämä pitää maksaa itse – ja moniko oikeasti pystyy tekemään tällaisen tuntimäärän?

  9. 9

   PAU sanoi ei sovintoesitykselle – lakot jatkuvat

  10. 10

   Hypon karut luvut: Helsingin keskustassa on alue, jossa jo yli 40 prosenttia asunnoista on tyhjillään

  11. Näytä lisää