Esko Ylisen Halpa-Halli laajeni hurjasti ja suututti kilpailijat – sitten viinaan retkahtanut nuori liike­mies teki täys­käännöksen, joka yllätti kaikki

Esko Ylisen kaupassa ei myydä olutta, tupakkaa eikä muutakaan syntistä.


13.10.2019 9:37

Kun alahärmäläinen Esko Ylinen, 71, vuonna 1966 pakkasi Mosse Skandinaviaansa kaksi vanerilaukullista vaatteita ja lähti kulkukaupoille, kukaan ei olisi voinut aavistaa, millainen kauppias yksinyrittäjä Ylisestä vielä kehkeytyisi.

Kokkolassa pääpaikkaansa pitävä Ylisen perheyhtiö Halpa-Halli Oy työllistää nykyään 1 400 henkilöä ja sillä on eri puolilla maata 35 kivijalkamyymälää sekä verkkokauppa ja logistiikkakeskus.

Ylinen kertoo pitkän kauppiasuransa vaiheista Hippo Taatilan kirjoittamassa Halpa-Hallin 50-vuotishistoriikissa Talo, jonka Esko rakensi.

– Kirjan nimestä pitää sanoa, että en minä mitään yksin rakentanut, vaan varmaan Jumala on ollut sen takana ja valtavan hyvä henkilökunta, joka mulle annettiin. Yhdessä se on rakennettu ja työntekijöiden kanssa on soudettu samassa veneessä, Esko Ylinen tuumasi kirjansa julkistamistilaisuudessa.

Raha oli tiukassa, ja kahdeksanlapsisen maanviljelijäperheen oli hankittava elantoa koko väen voimin. Katraan viides lapsi Eskokin lähti jo 11-vuotiaana hattu kourassa työnhakuun ja pääsi isolle minkkitarhalle paskaa rapaamaan 95 pennin tuntipalkalla.

Kun ikää tuli lisää ja armeijat oli käyty, Ylisen veljekset ryhtyivät yksi kerrallaan yrittäjiksi.

Ensin isoveli Heikki perusti 20-vuotiaana Alahärmään Ylisen neulomon. Pentti-veli taas ryhtyi kiertokauppiaana myymään neulomon valmistamia vaatteita lähiseudun asukkaille. Pentti koulutti myös Eskosta kiertokauppiaan.

– Kun ovelta ovelle meni ja pääsi asiakkaan kanssa kasvotusten, vähitellen oppi, mitä tavaraa minkäkinlaisessa talossa menee ja kuinka paljon.

Ujous ja rimakauhu karisivat pikku hiljaa niin, että pian Esko hankki henkilökohtaisen kiertokauppaluvan ja lähti valloittamaan maakuntia omalla Mossellaan. Välillä hän ajeli Lappiinkin asti kaupoille.

Halpa-Hallin ensimmäinen kauppa sijaitsi Kokkolan Rantakatu 21:ssä.

Kesällä 1967 veljekset Pentti ja Heikki päättivät vuokrata Pietarsaaresta pienen kiinteistön ja perustaa siihen Halpa-Halli-nimisen putiikin, jossa alettiin myydä Ylisen neulomon vaatteita ja kemikaliotuotteita.

Myös Esko kokeili omaa kivijalkakauppaa Ylihärmässä. Oppirahat maksettuaan hän sai kuningasajatuksen, joka johti nykyisen Halpa-Halli-ketjun syntymiseen.

– Haaveilin kaupasta, josta saisi vähällä rahalla paljon tavaraa. Että tarvitsisi vain sisälle kävellä, ja siellä olisi ihan kaikki, mitä vaan ihmisellä mieleen juolahtaisi, eikä maksaisi paljon, hän muistelee.

Idea osoittautui lähes lottovoitoksi, samoin ajankohta, vuosi 1969.

– Se oli hyvä aika aloittaa, sillä kaikkien kaapit olivat tyhjänä, eikä ihmisillä ollut ylimääräistä rahaa. Sellaiset ajat ovat aina olleet meille parhaita, Ylinen myhäilee.

Kevään 1972 mainontaa.

Muotinäytös ensimmäisessä Halpa-Hallissa.

Kilpailijat luonnollisesti närkästyivät, kun Halpa-Halli teki suomalaista vähittäiskauppahistoriaa ja hylkäsi ohjehintakäytännön.

Laajenemistahti oli hurjaa, ja kun 1970-luku läheni loppuaan, myymälöitä oli jo yhdeksän. Ensimmäinen keskusvarastokin rakennettiin Kokkolaan.

Vuonna 1977 Ylinen oli 30-vuotias, viinanhuuruisia vuosia elänyt, menestyvä liikemies, jonka avioliitto oli ajautunut karille.

– Siihen aikaan tyyli oli sellainen, että kun teollisuuden ja tukkujen kanssa oltiin tekemisissä, kauppoja ei tehty ennen kuin oli istuttu iltaa yhdessä. Viikonloppuna otin alkoholia ihan reippaamman kautta. En muista, tuliko koskaan mentyä juovuksissa töihin, mutta kovissa krapuloissa oltiin monina aamuina, hän muistelee.

Sitten Ylinen löysi Herran ja tuli uskoon. Kauppakin sai uuden suunnan.

Tilanne oli melkoinen yllätys henkilökunnalle, tavarantoimittajille ja yhteistyökumppaneille. Ensi töikseen Esko kiersikin myymälöissä pyytämässä työntekijöiltä anteeksi huonoa käytöstään, johon oli kuulunut muun muassa huutaminen.

Korkki meni kiinni, eikä kirosanojakaan enää singonnut suusta. Kauppias alkoi palkata alaisikseen uskonsisariaan ja –veljiään.

Kaustisen Halpa-Halli 1980-luvulla.

Esko Ylinen poseerasi Halpa-Hallin edessä vuonna 2000.

Raittiusaate ja arvot näkyvät myös kaupan valikoimassa.

– Jeesus on vaikuttanut niin, että tietyt tuotteet on luonnostaan karsittu pois, kauppaneuvos Esko Ylinen tiivistää.

– Onhan tämä turvallinen ostopaikka, kun olutta ja tupakkaa ei myydä, eikä meillä ole niitä pelikoneitakaan. On paljon ihmisiä, jotka kärsivät niistä.

Ylinen ei myönnä koskaan laskeneensa, miten paljon on menettänyt rahaa, kun tupakat ja oluet puuttuvat kaupan hyllyltä.

– Kun meille tarjottiin ostettavaksi yhtä markettia, sain kuulla, että tupakan ja kaljan osuus myynnistä oli siellä 16 prosenttia. Kyllä se silloin vähän leukaa loksautti, että niinkö pahaksi on asia mennyt.

Kansanterveystyöstään Ylisen perhe on saanut paljon kiitosta ja jopa palkintoja. Kohujakin on syntynyt, esimerkiksi vuonna 2014, kun Halpa-Halli kieltäytyi ottamasta myyntiin Tom of Finland -postimerkkejä.

Yhdestä periaatteestaan Ylinen on kuitenkin joutunut tinkimään, vaikka se olikin hänelle kova paikka – nimittäin sunnuntaiaukiolosta.

Myymälät pysyivät kiinni sunnuntaisin vielä senkin jälkeen, kun viimeinenkin vähittäiskauppojen aukioloa koskeva laki kumottiin vuoden 2016 alussa. Kilpailijat ottivat uudistuksesta kaiken irti, mutta Halpa-Halli jäi yksinäisenä seisomaan muutoksen tuulta vastaan. Ketjulle ennustettiin ahtaita aikoja, jos ovet pysyvät kiinni sunnuntaisin.

Lopulta kävi niin, että vuoden 2018 joulukuussa aatonaatto osui sunnuntaille, ja näytti siltä, että ketju menettää monta miljoonaa euroa ja ison osan asiakkaistaan lopullisesti, jos ovet pysyvät kiinni.

Esko ja Janne Ylinen luotsaavat Halpa-Halli Oy:tä.

Nykyinen Kokkolan Halpa-Halli.

Eskon poika, toimitusjohtaja Janne Ylinen jakaa isänsä kanssa samat arvot ja myös hän kannatti kuusipäiväistä työviikkoa, kunnes joutui soittamaan Kuusamossa lomailleelle isälleen kriittisen puhelun.

Seurasi ovien paukkumista, käytävien kajahtelua ja härmäläisen veren kuohumista, mutta lopulta annettiin periksi.

Myrsky laantui kolmantena päivänä, ja lopulta isä ja poika yhdessä päättelivät, ettei sunnuntaiaukiolo ole syntikysymys.

– Muutama äänekkäämpi asiakas haukkui meitä takinkääntäjiksi ja jumalattomiksi, mutta nimenomaan äidit ja perheet kiittivät meitä vuolaasti, Janne Ylinen kertoo.

Muista periaatteista Esko Ylinen ei aio tinkiä niin kauan kuin elonpäiviä riittää. Hän on edelleen mukana yhtiön menossa päivittäin.

– Joka aamu koitan tulla, kun täällä on niin hyvä ruoka. Vähän liiankin paljon tahdon sekaantua asioihin, mutta olen minä jo pikkuisen alkanut opetella luottamaan nuorempiin. Pitäisi osata olla hiljaa ja kävellä vain tyytyväisenä, hän nauraa.

Halpa-Hallin historiaa

1986 Esko Ylinen osti veljeltään Pentti Yliseltä alkuperäisen Pietarsaaren Halpa-Halli-myymälän.

1980-luvulla Halpa-Halli aloitti oman maahantuonnin.

1980-luvun lopussa valikoimaan tulivat tuore-elintarvikkeet.

1991 myös Pentti Ylisen Vaasan, Vöyrin, Porin, Seinäjoen, Närpiön ja Kauhajoen Halpa-Hallit siirtyivät yrityskaupalla Esko Yliselle.

2010 Perheyrityksen omistus siirtyi nuoremmalle sukupolvelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?