Sara Blakely teki mullistavan alusvaatekeksinnön ja on nyt miljardööri – idea lähti valkoisista housuista

Julkaistu:

Sara Blakely loi menestyvän alusvaatebisneksen ideasta, joka lähti omasta tarpeesta. Miksi-kysymys on yrittäjälle tärkein, hän sanoi Nordic Business Forumissa torstaina.
Sara Blakely, 48 ei tiennyt, millaiset alushousut hän laittaisi valkoisten housujen alle, jotta ne eivät erottuisi housujen läpi. Niinpä hän keksi leikata sukkahousuista lahkeet pois.

Ne olivat muuten mainiot, mutta ne rullautuivat ylös.

Tästä ideasta lähti liikkeelle alusvaatebrändi Spanx, ja Blakelysta tuli sen myötä miljardööri. Parikymmentä vuotta vanha Spanx tunnetaan etenkin muotoilevista alusvaatteista.

Blakely esiintyi Nordic Business Forumissa Helsingissä torstaina.

Alun perin Blakely halusi opiskella juristiksi, mutta ei läpäissyt pääsykokeita. Hän päätyi myymään fakseja ovelta ovelle vuosikausia.

Lähes joka päivä vartijat heittivät hänet ulos jostain rakennuksesta tai käyntikortit revittiin hänen kasvojensa edessä.

Sitten tuli huono päivä ja Blakely alkoi miettiä, ettei tämä voi olla hänen elämäänsä.

– Kirjoitin paperille vahvuuteni ja heikkouteni, ja lähes ainoa vahvuuteni oli myynti. Pidän todella siitä, että tarjoan ihmisille sitä mitä he tarvitsevat tai mitä he eivät vielä tiedä tarvitsevansa, mutta joita ilman he eivät voi elää.

Silloin hän päätti, että hän haluaa keksiä tuotteen, jota hän myy miljardeille ihmisille.

– Lähetin pyynnön universumille ja sanoin, ole kiltti, lähetä minulle idea.

Blakelylla oli aluksi vaikeuksia löytää esimerkiksi valmistajaa tuotteilleen, ja lisäksi Blakely esitti kysymyksiä asioista, joita pidettiin alalla itsestäänselvinä.

Erikokoisten tuotteiden mallintamiseen käytettiin mallinukkeja, mikä Blakelyn mielestä oli järjetöntä, koska tällöin ei saatu palautetta siitä, miltä tuotteet tuntuvat päällä.

Blakely laskee edukseen myös oman tietämättömyytensä. Hänen tuotteensa pääsi tavarataloketju Neiman Marcusiin siten, että hän tarttui puhelimeen ja soitti.

Hän selitti tavaratalon edustajalle, että hän on keksinyt jotain sellaista, mitä ilman tavaratalon asiakkaat eivät voi olla ja kysyi vartin audienssia.

– Sain tilauksen, ja kaikki kysyivät, miten oikein pääsin Neimanille. Sanoin heille, että soitin. Kysyin, miten te itse toimitte ja he vastasivat käyvänsä messuilla. En edes tiennyt, että on messuja, Blakely sanoi.

Blakely pitää parhaimpana keinona edistää bisneksiä sitä, että tapaa ihmisiä kasvotusten ja toiseksi parhaana keinona soittamista.

Hän lähestyi rohkeasti myös tv-julkkis Oprah Winfreytä lähettämällä tuotteensa hänelle pienen viestin kera. Tämä johti siihen, että Winfrey ihastui tuotteeseen ja halusi tehdä Blakelysta juttua.

Spanx ei käyttänyt dollareita mainostamiseen, vaan Blakely luotti suusta suuhun -menetelmään. Hän arvioi omaksuneensa ”influencer-kulttuurin” jo ennen kuin siitä alettiin puhua.

”Älä myy tuotetta, myy ongelma, jonka ratkaiset”

Blakely korostaa, että yrittäjälle on tärkeintä opetella kysymään miksi. Lapsille se on luontaista, mutta aikuiset lopettavat miksi-kysymysten kysymisen.

– Emme halua näyttää sitä, että emme ymmärrä jotain. Näemme sen heikkoutena.

Kun on myymässä jotain tuotetta, ihmiset haluavat tietää, miksi se pitäisi ostaa.

– Sanon aina, että älä myy tuotetta, vaan myy ongelma, jonka tuotteesi ratkaisee.

Heikkouden osoittaminen ja epäonnistumisten jakaminen on Blakelyn mukaan tärkeää. Tästä opista hän kiittää isäänsä, joka patisti häntä ja hänen veljeään kertomaan joka viikko, missä asioissa he olivat epäonnistuneet.

– Jos sanoimme, ettemme missään, hän oli pettynyt. En ymmärtänyt sitä silloin, mutta hän määritteli uudelleen epäonnistumisen.

Nykyisin Blakely kertoo säännöllisesti epäonnistumisistaan työpaikallaan ja kannustaa muitakin siihen.

– Sen vuoksi kaikille on helpompaa tehdä virheitä.

Blakelylla olisi miljardöörinä mahdollisuus jättäytyä oloneuvokseksi, mutta hän jatkaa edelleen bisneksessä ja lahjoittaa omaisuuttaan hyväntekeväisyyteen.

– Raha ei ole koskaan ollut minulle syy tehdä tätä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omaishoitaja-Merjan, 58, mitta tuli täyteen ja siitä alkoi kansanliike – ”Mitä jos sovittaisiin, että nyt loppui omaishoito”

  2. 2

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  3. 3

   Nokian Renkailta yllättävä tulosvaroitus pörssin sulkeutumisen jälkeen

  4. 4

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  5. 5

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  6. 6

   Aarre, 74, herää joka aamu viideltä vaihtamaan vaimon virtsapussin – Marjon ura liike-elämässä katkesi yhteen kohtaukseen

  7. 7

   Omaishoidolle luvatut rahat valuvat muualle – monessa kunnassa hoitajat eivät ole nähneet senttiäkään luvatuista miljoonista

  8. 8

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  9. 9

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  10. 10

   Kaarnakuoriainen toi yllättävää potkua bisnekseen: metsäkonevalmistaja Ponssen tulos kasvoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  2. 2

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  3. 3

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  4. 4

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  5. 5

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  6. 6

   Postin työtaistelusta tulossa poikkeuksellisen rankka – PAU:n Nieminen: ”Olemme viimeksi uhanneet näin laajoilla lakkotoimilla 1960-luvulla”

  7. 7

   Posti vastasi lakkoilmoitukseen – suomii PAU:ta rajusti: ”Olemme historiamme vakavimmassa tilanteessa”

  8. 8

   Ahti otti takkiin ensin Nokian, sitten Soneran ja lopulta Talvivaaran osakkeissa: ”Jos olisin pitänyt Nokian, olisin nyt miljonääri”

  9. 9

   Kommentti: Guggenheimin kaataminen oli ”status quon tyranniaa” – muutoin Nallen madonluvut eivät yllätä

  10. 10

   Ratkaisiko Kerava suomalaisen terveydenhuollon pahimman umpisolmun? ”Eihän tehtaanjohtajakaan mene linjastolle säätämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen luuli löytäneensä itselleen unelmien kodin järvenrannalta Kainuusta – järkyttävä totuus paljastui, kun viranomainen huomasi oudon fontin pöytäkirjassa

  2. 2

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  3. 3

   IS kysyi tavallisilta suomalaisilta, paljonko he saivat perintöä – eläkkeellä oleva Matti, 67, tempaisi esiin kovan luvun

  4. 4

   Näin säästät ruokalaskussa satasia kuukaudessa – suurperheiden äidit paljastavat parhaat kikkansa

  5. 5

   Köyhän lapsuuden kokenut Seppo, 64, asuu nyt miljonäärinä Aurinkorannikolla – ”Ensimmäiseksi pitää lopettaa lottoaminen”

  6. 6

   Suvin perheen Tjäreborgin luksus­loma meni solmuun vain kolme päivää ennen lähtöä – puhelu hotellille paljasti varauksen karun kohtalon

  7. 7

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  8. 8

   Haluatko säilyttää elintasosi eläkkeellä? Näin paljon sinun pitäisi säästää joka kuukausi

  9. 9

   Paljonko maitopurkki maksaa? Testaa, tunnetko tuttujen elintarvikkeiden hinnat!

  10. 10

   Kommentti: Möläytin kyläpaikassa jotain, mitä ei olisi pitänyt – raha-asiat ovat monimutkaisempia kuin itse olettaa

  11. Näytä lisää