Northvolt rakentaa valtavan sähköakkutehtaan Pohjois-Ruotsiin - Yrittäjä - Ilta-Sanomat

Ruotsiin rakennetaan valtava akkutehdas – suomalaisyrittäjät kiinnostuivat: ”Meillä on järeää kalustoa, joka sopisi sinne”

Ruotsalainen rannikkokaupunki innostaa suomalaisia yrittäjiä mukaan Northvoltin hankkeeseen. Tavoitteena on käynnistää Skellefteåssa maailman puhtain sähköakkutehdas.

Schmidbauerin Suomen maajohtaja Timo Kelloniemi ei ajellut Espoosta Raaheen turhaan. Skellefteån akkutehdas tarjoaa mahdollisuuden.

25.9.2019 9:27

Saksalaisen nostoyrityksen, Schmidbauerin, Suomen maajohtaja Timo Kelloniemi ei ajanut turhaan Espoosta Raaheen tiistaina. Tunnin kestäneen infotilaisuuden päätteeksi hän sai sovittua treffit Skellefteån kaupungin elinkeinojohtajan Bengt Ivanssonin kanssa.

Ruotsalainen Northvolt rakentaa jättimäistä akkutehdasta pohjoisruotsalaiseen rannikkokaupunkiin. Kelloniemeä urakassa kiinnostavat erityisesti kaikki laivaamiseen liittyvät asiat.

– Itse rakentaminenkin kiinnostaa, sillä meillä on järeää kalustoa, joka sopisi sinne. Meidän nostureitamme on selluprojektissa Etelä-Amerikassa asti, joten ei ole mikään juttu viedä koneita ja henkilöstöä Ruotsiin, hän arvelee.

Isojen koneiden lisäksi yritys on valmis viemään Pohjanlahden yli omat työntekijät.

– Meillä on niin isot koneet, ettei kuljettajia ole helposti saatavilla. Pyrimme käyttämään suomalaista työvoimaa, sillä kommunikoinnin pitää pelata sujuvasti, Kelloniemi sanoo.

Henkilöstöpalveluita tarjoava Jari Riihijärvi uskoo, että pohjoisessa on hyvät työmarkkinat tulevina vuosina.

Henkilöstöpalveluita välittävän Jot-Rent Oy:n toimitusjohtaja Jari Riihijärvi ei voi peitellä innostustaan pohjoisen hankkeiden takia. Pyhäjoen ydinvoimala, alueen kaivoshankkeet ja siihen vielä Skellefteån akkutehdas tuovat tuhansia uusia työpaikkoja Pohjois-Ruotsiin ja -Suomeen.

– Tässä on nyt iso kuvio, joka laajenee koko ajan. Valmistaudumme suuriin hankkeisiin ja vilkkaaseen työvoiman rekrytointiin. Näen tässä hyviä mahdollisuuksia ja aion mennä paikan päälle katsomaan miltä siellä näyttää, Riihijärvi intoilee.

Toimitusjohtajan mukaan Raahen alueelle yritetään houkutella uutta väkeä mahdollisimman paljon. Töitä on tarjolla erityisesti metalli- ja rakennusalan osaajille.

– Kun haetaan työvoimaa Suomen puolen hankkeisiin, samalla voi etsiä porukkaa myös Ruotsin puolelle, hän suunnittelee.

Havainnekuva Skellefteåån rakennettavasta sähköakkutehtaasta.

Skellefteån elinkeinojohtaja kertoi Raahen tilaisuuteen tulleille yrittäjille kaupungin tulevaisuudennäkymistä ja akkutehtaan rakentamisen vaikutuksista. 55 jalkapallokentän kokoinen tehdas työllistää yli 2 500 uutta työntekijää.

– Lisäksi jokainen tehtaan työpaikka merkitsee kolmea työpaikkaa muualla. Northvoltin mukaan puolet työntekijöistä saadaan pohjoisesta ja puolet ulkomailta, Ivansson kertoi.

Akkutehdas on Ivanssonin mukaan suuri mahdollisuus kaupungille, sillä tyhjät asunnot ja liiketilat täyttyvät, kiinteistöjen ja tonttien hinnat nousevat.

– Skellefteå on puhkeamassa kukkaan. 73 000 asukkaan kaupunki kiinnostaa yrityksiä. Tavoitteena on nostaa asukasmäärä 80 000:een vuoteen 2030 mennessä.

Akkujen tuotantoon Skellefteåssa on tarkoitus päästä vuonna 2021. Ensi vaiheessa kapasiteetti on 16 gigawattituntia, mikä riittää 200 000–300 000 henkilöautolle. Northvoltin perustajat ovat entisiä Teslan työntekijöitä, joiden tavoitteena on valmistaa pohjoisessa maailman vihreimpiä akkuja.

– Tehtaan sijoituspaikan ratkaisivat Skellefteån hyvä sijainti sekä halpa ja puhdas energia. Tämä on pohjoiselle iso mahdollisuus, Ivansson kuvaili tilannetta suomalaisyrittäjille.

Skellefteån elinkeinojohtaja Bengt Ivansson kävi kertomassa valtavasta akkutehdashankkeesta suomalaisyrittäjille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?