Uutuuskirja: Ahvenanmaan miljonääri kertoo, miten rikastuminen muutti elämää – ”En pysty pitämään lukua naisista, jotka tarjoavat itseään”

Julkaistu:

Ålandsbankenin suuromistaja Anders Wiklöf, 73, kertoo uutuuskirjassa elämäntarinansa. Hän avautuu myös lapsettomuudestaan ja siitä, miten vauraus on muuttanut ihmisten suhtautumista häneen.
Anders Wiklöf, 73, nousi vaatimattomista oloista yhdeksi Suomen rikkaimmista ihmisistä. Wiklöf tunnetaan nykyisin muun muassa Ålandsbankenin suuromistajana ja taidekeräilijänä. Hänen omistamaansa Wiklöf Holdingiin kuuluu esimerkiksi hotelleja, kauppoja ja logistiikkaa.

Tuoreessa kirjassa Muurarin pojasta miljonääriksi – Anders Wiklöfin tarina hän avaa muun muassa sitä, miten elämä on muuttunut vaurastumisen jälkeen.

Hän kertoo saavansa lähes joka päivä kirjeitä ja sähköposteja huonompiosaisilta. Mukana on esimerkiksi kerjäyskirjeitä ja bisnesehdotuksia.

– Monet kirjeet ovat ystävällisiä ja hienoja, lisäksi uskomattoman moni haluaa tarjota minulle lounaan. On se vähän kummallista, ollessani nuori ja köyhä eikä lounaaseen ollut varaa, kukaan ei halunnut sellaista tarjota. Nyt kun minulla on varaa syödä niin monta lounasta kuin haluan, ihmiset jonottavat voidakseen tarjota, Wiklöf sanoo kirjassa.

Wiklöfin mukaan sama pätee ”rakkaudenkipeisiin daameihin”.

– Kun olin nuori ja köyhä, ei naisten kanssa niin yksinkertaista aina ollut. Nykyisin en pysty enää pitämään lukua kaikista naisista, jotka tarjoavat itseään ja kaipaavat seuraani, vaikka olen ehdottomasti ollut parikymppisenä paljon kauniimpi ja houkuttelevampi.

 

Ollessani nuori ja köyhä eikä lounaaseen ollut varaa, kukaan ei halunnut sellaista tarjota.

Wiklöfin mukaan monet yhteydenottajat tuntuvat ajattelevan, että hän on viimeinen oljenkorsi.

– Verotussyistä en voi auttaa suurilla summilla, sillä minun olisi pystyttävä kontrolloimaan, että vastaanottaja ilmoittaa lahjasta verottajalle, mutta siihen minulla ei ole mahdollisuutta. Joskus autan pienellä summalla ja se tuntuu hyvältä.


Rikastumiseen on hänen mukaansa liittynyt myös uhkailua ja turvattomuuden tunnetta.

– Tuntemattomat ihmiset seuraavat liikkeitäni ja vahtivat kotiani. Kaikki tapahtuu kätketysti, vain silloin tällöin huomaa, että tapahtuu jotakin kummallista, jota ei pysty selittämään. Outoja ihmisiä lähellä ilman syytä. En tiedä, mistä tässä on kysymys, kuka minua vainoaa.

Hän ymmärtää osittain sen, että hän itse on tällaisen kohteena. Läheisten takia se tuntuu kuitenkin erityisen pahalta.

– Jos tämä on hinta, joka on maksettava siitä, että olen yrittänyt ansaita vähän rahaa ja tehnyt bisnestä, oliko kaikki sen arvoista? Onko oikein, että läheisteni on elettävä pelossa bisnesteni vuoksi? Minun on kysyttävä tätä itseltäni ja se tuntuu valtavan epäoikeudenmukaiselta.

”Olisin varmasti ollut hieno isä”

Wiklöf kertoo kirjassa lyhyesti myös siitä, että hänellä ja hänen vaimollaan Ritalla ei ole omia lapsia. Osin tästä syystä hänellä ei ole tietoa, mitä konsernille tapahtuu hänen kuolemansa jälkeen.

– Se ei todellakaan ole minun ongelmani, vaan muiden.

Lapsettomuus ei ole ollut pariskunnalle Wiklöfin mukaan suuri asia, vaan tärkeintä on ollut yli 40-vuotinen onnellinen avioliitto. Hän arvelee, että häntä ei vain ollut tarkoitettu isäksi. Wiklöf uskoo, että hän olisi ollut ylihuolehtivainen isä, mikä taas olisi voinut tietää huonoa bisneksille.

– Olisin varmasti ollut hieno isä, mutta joillekin asioille ei voi mitään. Lapsettomuutemme ei ollut tietoinen valinta, niin vain kävi. Ei se ole ollut meille mikään ongelma. Kysyessäni Ritalta asiasta, hän vastaa, ettei hän lapseton ole. Hänellä on jo yksi suuri lapsi, joka vaatii kaiken ajan, ei hän ehtisi enää toista hoitaa.

Koska lapsia ei ole, monet ovat kehottaneet Wiklöfiä perustamaan säätiön, mutta hän itse epäilee ajatusta. Hänen mukaansa monissa säätiössä tapahtuu huolestuttavan paljon väärinkäytöksiä.

– Kun huolehditaan omista rahoista, ollaan terveellisen varovaisia ja säästäväisiä. Kun samat ihmiset asetetaan johtoasemiin hallitsemaan muiden rahoja, aletaan soveltaa aivan toisia sääntöjä. Rahoja levitellään häikäilemättä oikealla ja vasemmalle.

Ei halunnut Linnan juhliin

Wiklöfin mukaan hän ei ole muuttunut rahojen takia erilaiseksi, vaikka monet niin luulevat. Hän sanoo, että Ahvenanmaalla tiedetään hänen olevan sama duunaripoika kuin ennenkin.

– Pysyn aina muurarin poikana. Sen vuoksi olen vastannut kieltävästi presidentti Halosen kutsuun 6. joulukuuta Helsingissä järjestettäviin itsenäisyyspäivän juhliin. Mitä minä linnassa tekisin? Ne juhlat eivät ole minua varten.

Wiklöf kertoi Taloussanomissa lauantaina julkaistussa haastattelussa, että hän ei voi ymmärtää joidenkin rikkaiden näkemyksiä tuoreessa Huipputuloiset-kirjassa. Hänen mukaansa ihmisiin ei voi suhtautua eri tavalla sen perusteella, tienaako joku tuhat euroa vai satatuhatta.

– Toki voi sanoa, että joku vain juo olutta baarissa pitkin päivää. Okei, ei ole hyvä toimia niin. Mutta ensin pitää ajatella, miksi hän tekee niin. Ehkä hänellä on ollut suuria ongelmia jo kasvaessaan? hän sanoi haastattelussa.
Wiklöfin mukaan hyvinvointivaltiosta on pidettävä huolta, jotta luokkaerot eivät kasvaisi. Hänelle on tärkeää, että omasta menestyksestään antaa jotakin takaisin yhteiskunnalle.

Kirjassa Wiklöf toteaa, että häntä eivät rahat aja eteenpäin. Bisneksenteosta vain on tullut osa häntä.

– Minun on oltava mukana afääreissä joka päivä, muuten en olisi sama Anders Wiklöf. Jos lopettaisin, jotakin puuttuisi. Jatkan bisneksiäni niin kauan kuin pysyn tolpillani.

Lähde: Staffan Bruun: Muurarin pojasta miljonööriksi – Anders Wiklöfin tarina. (Kustantamo S&S, 2019)

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Lidlin Suomen-toimitusjohtaja vaihtui – Sipponen: ”Tämä on henkilökohtainen päätökseni”

  3. 3

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  4. 4

   Asuntolainakatto tulosidonnaiseksi? Suomen Pankin Rehn harkitsisi

  5. 5

   Live Entertainment Finlandin saneeraukselle kielto – oikeus asetti konkurssiin

  6. 6

   OECD alensi maailmantalouden ennusteensa – ”näkymä muuttunut yhä hauraammaksi”

  7. 7

   Nyt tarkkana verokortin tulorajan suhteen! Satoja tuhansia suomalaisia uhkaa verotasaus loppuvuonna

  8. 8

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  9. 9

   Yrittäjä-Jari, 63, häviää budjettiesityksessä satasia – ei luovu tupakasta eikä dieselautosta: ”Eivät tällaiset korotukset mukavalta tunnu”

  10. 10

   Cargotecin MacGregorille yli 20 miljoonan tilaukset Euroopasta ja Aasiasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  3. 3

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  4. 4

   IS:n haltuunsa saama raportti paljastaa: Näin parafiininen diesel pelasti hallituksen umpi­kujasta

  5. 5

   Nyt tarkkana verokortin tulorajan suhteen! Satoja tuhansia suomalaisia uhkaa verotasaus loppuvuonna

  6. 6

   Asiantuntijat hämmästyivät hallituksen halusta myydä omistuksia: ”Valtio menettää ikiajoiksi osakkeiden osinkotuotot”

  7. 7

   Yrittäjä-Jari, 63, häviää budjettiesityksessä satasia – ei luovu tupakasta eikä dieselautosta: ”Eivät tällaiset korotukset mukavalta tunnu”

  8. 8

   Fiva huolestui asuntolainojen matalista marginaaleista – ”Yli 30 vuoden asuntolainoja on onneksi erittäin vähän”

  9. 9

   Wärtsilä: tulosvaroitus!

  10. 10

   Hallituksen päätös parafiinisesta dieselöljystä sai Yrittäjät ja SKAL:n takajaloilleen: ”Yllätysläpsäisy dieseliä käyttävien poskelle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  7. 7

   Posti palkkaa satoja uusia vuokra­työn­tekijöitä noin 8,90 euron tunti­palkalla – PAU: ”Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mitta­kaavassa”

  8. 8

   Pekka jakaa postia yön selässä alle 10 eurolla tunti – yhteiskunta tukee yli 500 eurolla kuussa: ”Eihän näistä saisi oikein edes puhua”

  9. 9

   13 000 ”tunnolliselle” suomalaiselle yllätys: veroja räpsähti takaisin tilille – verottaja kertoo miksi

  10. 10

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  11. Näytä lisää