Hoplopien isä Tomi Pulkki rikastui yrityskaupalla, mutta menestyksellä oli kova hinta

Julkaistu:

Hoplopilla tienannut Tomi Pulkki etsii nyt uutta työtä ja viettää aikaa nuorimpien lastensa kanssa. Hän harmittelee sitä, että Hoplopin rakentamisen alkuaikoina hänen vanhemmat lapsensa eivät juuri nähneet isäänsä.
Espoolainen perheenisä Tomi Pulkki, 46, rakensi Suomen suurimman lasten seikkailupuistoketjun, mutta menestyksellä oli kova hinta.

Sisäleikkipuistoketju Hoplopin tarina alkoi vuonna 2005, jolloin it-alalla toiminut Pulkki ja vakuutusalalla työskennellyt entinen puoliso alkoivat miettiä yrittäjyyttä. Ajatuksena oli luoda jotakin lapsiin liittyvää liiketoimintaa.

Pulkit olivat havainneet, että pienille lapsille sopivia vapaa-ajan kohteita oli vähän. Tarkoituksena oli luoda jotakin hauskaa ja lapsia liikuttavaa. Mukana oli alusta asti myös toinen perhe.

Pulkit ottivat ison riskin. Alkuinvestointeja varten Pulkit olivat myyneet oman omakotitalonsa ja muuttaneet vuokralle.

Uutta oli konsepti, jossa maksetaan pääsymaksua sisäleikkipuistoon. Hoplopin vuokralaiseksi saaminen edellytti vuokranantajalta satojen tuhansien eurojen panostusta muutostöihin. Turvallisuus-, palo- ja rakennusmääräykset vaihtelivat kaupungeittain.

Hoplopin avajaispäivänä ahdisti

Pulkki kertoo, kuinka ensimmäinen kontti Kiinasta saapui. Siinä oli tavaraa Vantaan Tammiston Hoplopiin. Sisältö jännitti, koska se oli tilattu ilman välikäsiä suoraan tehtaalta, johon oli toki tutustuttu etukäteen.

Markkinointi oli todella kotikutoista. Tuttu teki mainoksia, niitä tulostettiin omalla A3-tulostimella ja kiinniteltiin ympäri Jumbon kauppakeskuksen parkkihallia. Perhe ajeli autolla jaellen mainoslehtisiä lähiseudun talojen postilaatikoihin.

– Ensimmäiset mainokset eivät varsinaisesti silmiä hivelleet, ja tuuli repi kehätien varteen ripustetun banderollin uudelleen ja uudelleen. Perustamista varten varattu budjetti kuitenkin alittui reilusti muun muassa juuri sissimarkkinoinnin hyödyntämisen takia, Pulkki kertoo Exit – 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä -kirjassa.


– Sitten tuli ensimmäinen päivä. Avasimme tietysti jännityksellä ovet, ja… siellä ei ollut ketään, ei siis yhtäkään kävijää kahteen tuntiin. Siinä vaiheessa kyllä ahdisti. Ensimmäisen päivän kävijämäärä taisi olla kaksitoista.

Jo samana kesänä sana oli kuitenkin kiirinyt, ja leikkipuiston ulkopuolella oli usein pitkä jono odottamassa sisäänpääsyä.

Perhe reissasi sisäliikuntapuistoissa

Koko perhe eli yrityksen rakentamisessa. Pulkin perhe myi omakotitalonsa ja kolusi autolla ympäri Eurooppaa etsimässä hyvää konseptia ja laitteita Suomeen tuotavaksi.

Kasvuyrityksen rakentaminen vaati pitkiä päiviä.

– Olin ajatellut, että pelastamme lapsia ruudulta, lisäämme liikuntaa ja vaihtoehtoja perheiden vapaa-aikaan, mutta olihan se surullista, että tätä tehdessä lapset eivät nähneet omaa isäänsä.

– Onneksi myöhemmin työ mahdollisti myös lasten mukaan ottamisen – kyllästymiseen asti – hoplopeihin ja muihin puistoihin, joita kiersimme muualla maailmassa, kahden jo teini-ikäisen pojan ja kahden nuoremman isä kertoo.

Yrityssaneeraus ennakolta

Vuosina 2008 ja 2009 Hoplop avasi parhaimmillaan uuden paikan joka kuukausi. Sitten tuli lokakuu 2009, ja alalle iski yllättävä ongelma: Meksikosta Suomeen levinnyt sikainfluenssa.


Liiketoiminta romahti hetkellisesti. Samaan aikaan franchising-malli, jonka Pulkki oli alun perinkin hyväksynyt pitkin hampain, tuotti vaikeuksia. Virheitä oli tehty myös perustamalla pienempiä Hoplop-leikkipaikkoja. Ne osoittautuivat flopeiksi.

Epidemian riehuessa Pulkki laski, että rahat loppuvat vuodessa. Hän teki poikkeuksellisen teon ja haki yrityssaneerausta, joka perustui vasta tulevaan maksukyvyttömyyteen franchising-yrittäjien vuokranmaksuvaikeuksien takia. Yrityssaneeraus onnistui, ja taloustilanne koheni.

Vuonna 2012 Pulkit erosivat.

Lokakuussa 2015 kotimainen sijoitusyhtiö Intera tuli enemmistöosakkaaksi, kun yhtiö tarvitsi lisää pääomaa uuteen kasvuloikkaan. Pulkki ja muu johto jatkoivat yhtiössä ja vähemmistöosakkaina.

Pulkki sai verotietojen mukaan yrityskauppojen ansiosta noin 1,3 miljoonan euron yhteenlasketut tulot.

Tappiollisia vuosia

14 vuotta myöhemmin Hoplopilla on 22 toimipistettä Suomessa.

Markkinoille on tullut kilpailua. On laajemman ikäryhmän Superpark-, Angry Birds - ja Duudsonit-puistot. Isoin haastaja on 2016 Suomeen tullut Leos Leikkimaa, pohjoismainen ketju, jolla on jo viisi puistoa Suomessa.

Hoplop on kuitenkin yhä markkinajohtaja. Vuonna 2017 Hoplop osti Huimalan.

Kaupparekisteritietojen mukaan Hoplop kasvoi voimakkaasti vuonna 2017, ja viime vuonna ja tänä vuonna maltillisesti edelleen. Tulos on ollut tappiollista 2016–2018. Viime vuonna liikevoittoprosentti oli 22 prosenttia miinuksella. Kannattavuus on heikentynyt rajusti, ja omavaraisuusaste on miinuksella.

– Suomessa markkina on ahdas, ei tänne enää mahdu, vaan kasvu ja kilpailu tapahtuu muualla.

Leos Leikkimaa tähyää Saksaan, mikä oli yksi Pulkinkin päätavoitteita.

– Voin sanoa rehellisesti, että harmittaa ettei laajentuminen ole edennyt. Suunnitelmat ovat olleet melko vähäisiä. Yksi toimipiste on avattu Saksaan sen jälkeen, kun lähdin pois, ja siinäkin olin vahvasti mukana.

Yrityskaupoista joskus liian ruusuinen kuva

Pulkki jäi pois toimitusjohtajan paikalta maaliskuussa 2018. Tänä syksynä hän on viettänyt aikaa kotona parivuotiaan lapsensa kanssa ja saattanut vanhempaa lasta aamuisin kouluun. Hän on rakentanut omakotitaloa, ja vasta viimeiset pari kuukautta hakenut jälleen uutta työtä.

– Olen käynyt myös lukuisia yritysideoita läpi, menen joko palkkatöihin tai sijoitan johonkin yritykseen.

Pulkki on yksi harvoja yrittäjiä, jotka nostavat esille kielteisiäkin puolia yrityskaupoissa.

– Yleensä exiteissä kirjoitetaan tarkkoja scriptejä siitä, mikä on kunkin osapuolen julkituoma viesti. Taustalla on hyvinkin kovin sanktioin varustettuja sopimuspapereita. Kaikennäköisiä tarinoita on, mutta ne harvemmin tulevat esille.

Pulkin mielestä Hoplopin parhaat vuodet ajoittuvat yrityskauppaa edeltäneisiin vuosiin ja heti sitä seuranneeseen aikaan. Hän koki, että uuden omistajan alaisuudessa yhteinen päätöksenteko ja henkilöstön osallistaminen alkoivat mureta.

Pulkki alkoi kokea itsensä ulkopuoliseksi yhtiössä, joka ”muuttui ammattijohtajien pelikentäksi”.

Hän myöntää, että on ollut kipeää seurata, ettei kaikki ole mennyt Hoplopin myöhemmissä vaiheissa siten kuin hän itse olisi tehnyt.

– Se herättää yhä tunteita, vaikka nyt on alkanut oikeasti päästä siitä irti.

Hoplopin nykyinen omistaja Intera kommentoi Taloussanomille, että Pulkin arviot edustavat yhden osapuolen näkemyksiä.

Jutun lähteenä on käytetty myös kirjaa ’Exit – 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä’ (Leap Investors).

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  2. 2

   Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

  3. 3

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  4. 4

   Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

  5. 5

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  6. 6

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  7. 7

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  8. 8

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  9. 9

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  10. 10

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  2. 2

   Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

  3. 3

   Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

  4. 4

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  5. 5

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  6. 6

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  7. 7

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  8. 8

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  9. 9

   USA:n keskuspankki jatkaa markkinoiden rauhoittelua rahaa pumppaamalla

  10. 10

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  3. 3

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  4. 4

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  5. 5

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  6. 6

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  7. 7

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  10. 10

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  11. Näytä lisää