Anne sai huippuidean jätekeskuksessa – hevi-hävikillä ruokittiin 500 ihmistä

Julkaistu:

Oululainen startup-yritys pelastaa kaupan hedelmä- ja vihanneshävikkiä biojätteestä ravintoloiden ruokalistoille.
Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilta päätyy biojätteisiin satoja kiloja käypää tavaraa joka päivä. Tähän asiaan haluaa muutosta oululainen kiertotalousyritys CircMeal Oy, joka kerää kauppojen hevi-hävikkiä. Yritys jalostaa niistä ravintoloille ja vähittäiskaupoille käyttökelpoista raaka-ainetta sekä valmistuotteita.

Toiminta käynnistyy lokakuun alussa Oulussa, missä paikallinen kierrätys- ja ekoravintola Tuba Food & Lounge on käyttänyt hävikkitavaraa jo 4,5 vuoden ajan hyväkseen. Ravintoloitsija Anne Mikkola ostaa Raksilan Citymarketista hävikiksi todettuja hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja juureksia viitenä päivänä viikossa.


– Haemme sieltä joka kerta 40-50 kiloa tavaraa, joka pestään, käsitellään ja paloitellaan ravintolassa käsityönä. Yritin innostaa muitakin ravintoloita mukaan kierrätykseen, mutta huonolla menestyksellä. Hävikkitavaran käsittelyssä on liikaa työtä, Mikkola selvittää.

CircMeal yrittää nyt saada muutkin ravintoloitsijat mukaan kiertotalouteen. Yritys kerää kaupoista tavarat, käsittelee ne omissa tiloissaan ja jalostaa haluttuun muotoon.

Toimitusjohtaja Sakari Kiviniemi arvioi, että CircMeal käsittelee kuukaudessa tuhansia kiloja pois heitettäväksi kertynyttä tavaraa.

– Hevi-hävikki pestään, paloitellaan ja pakataan ravintoloille valmiiksi, Osa jalostetaan mehuiksi, pikkelsiksi, smoothieksi ja salaateiksi. Yritys työllistää 4-6 työntekijää. Ja kun Oulussa onnistutaan ja päästään vauhtiin, tavoitteena on laajentaa toimintaa muualle Suomeen, Kiviniemi suunnittelee.


Kaikki hävikkiainekset käsitellään terveysviranomaisten tarkastamissa ja hyväksymissä tiloissa. Kiviniemen mukaan tärkeää on myös pitää kylmäketju äärimmäisen hyvässä kunnossa.

Suomalaiset kuluttajat osaavat olla vaativia. Hedelmä- ja vihannesosastoilla se tarkoittaa liian usein sitä, että kotiin ostetaan raakoja tuotteita, jotta ne ovat varmasti tuoreita. Kiviniemen mukaan monesti käy niin, että kun tuotteet kerätään kaupan tiskistä pois, ne maistuvat makeimmalta.

– Valmiiksi pakatuissa tuotteissa on myös se ongelma, että jos paketissa on yksi pilaantunut kirsikkatomaatti, menee koko paketti biojätteeseen vaikka kaikki muut olisivat täydellisiä. CircMeal haluaa tarjota kaupalle kumppanin, joka vähentää biojätteen määrää ja pienentää tätä kautta kustannuksia, hän sanoo.

Mikkolan mielestä hävikin hyödyntämisestä hyötyvät kaikki osapuolet.

– Hävikkiruualle löytyy asiallinen käyttötarkoitus. Ravintolat pystyvät huomioimaan kiertotalouden toiminnassaan ja jos ravintolalta jää hävikkiä, sen voi vielä antaa kolmannen sektorin toimijoille. Tässä pärjäävät kaikki, Mikkola täsmentää.

Kiviniemi puhuu uuden yrityksen käynnistämisen yhteydessä mielellään kauppojen sivuvirroista, sillä hän sanoo siirtyneensä uudelle alalle teollisuuden sivuvirroista eli pakkauslavateollisuudesta ja biotuhkan jalostamisesta. Näiden sivuvirtojen hyödyntämisessä tarvitaan yhteistyötä, jota startup-yritys nyt tarjoaa.

Kierrätyksestä ja ekologisuudesta innostunut Mikkola uskoo, että yhä useampi ravintola alkaa käyttää kauppojen hävikkiä hyväkseen, kunhan sen käsittely ja kuljetus helpottuu.

Hän innostui ajatuksesta muutama vuosi sitten, kun Oulun kaupungin jätekeskus pyysi ravintolaa mukaan Jätteiden ilta -tapahtumaan.

– Valmistimme marketin hävikistä ruokaa 500 ihmiselle jätekeskuksessa. Marketin hevi-vastaava pohti, että miksei tätä toteuteta muulloinkin ja otin heti ajatuksesta kopin. Lähdimme testaamaan hävikkiruokaa ja huomasin heti, että siinä on iso mahdollisuus, Mikkola kertoo.


Mikkolan yritys ostaa hävikkitavaran marketista ja käyttää aineksia esimerkiksi lounastarjoilussa ja brunsseilla.

– Hävikin määrä on järkyttävän suuri. Pienet kaupat voivat lahjoittaa sitä hyväntekeväisyyteen, mutta isoissa marketeissa se aiheuttaa valtavasti työtä, Mikkola sanoo ja kertoo esimerkin kaupan hävikkiongelmasta:

– Ostimme 11 laatikollista kotimaisia vadelmia, jotka piti jo laskea hävikkiin. Marjoissa ei ollut kuin muutama pois heitettävä. Lounastarjoiluun saamme hävikin kautta raaka-aineita, joita ei hintansa vuoksi muuten lounaalla tarjottaisi. Tästä esimerkkinä vaikka parsa tai kevätsipuli., Mikkola selvittää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

    2. 2

      Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

    3. 3

      Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

    4. 4

      Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

    5. 5

      Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

    6. 6

      Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

    7. 7

      Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

    8. 8

      Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

    9. 9

      Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

    10. 10

      Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

    2. 2

      Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

    3. 3

      Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

    4. 4

      Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

    5. 5

      Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

    6. 6

      Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

    7. 7

      Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

    8. 8

      Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

    9. 9

      USA:n keskuspankki jatkaa markkinoiden rauhoittelua rahaa pumppaamalla

    10. 10

      Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

    2. 2

      Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

    3. 3

      Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

    4. 4

      Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

    5. 5

      Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

    6. 6

      Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

    7. 7

      Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

    8. 8

      Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

    9. 9

      Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

    10. 10

      Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

    11. Näytä lisää