90-vuotiaan hansikasbrändin ympärillä sisarusdraamaa: ”Helpottaisi paljon, jos olisi vain yksi Sauso”

Julkaistu:

Sisarukset Liisa ja Sakari Sauso myyvät molemmat käsineitä sukunimellään, mutta yrityksillä on hyvin erilaiset strategiat. Liisa Sauso närkästyi, kun 90-vuotiaan Sauson käsineiden tarun uutisoitiin olevan uhan alla. Sisarukset kertovat kuitenkin väliensä olevan kunnossa.
Sakari Sauson yritys on talousongelmissa, sillä verottaja karhuaa 43 000 euron verovelkoja. Kauppalehti ja Helsingin Sanomat uutisoivatkin aiemmin tällä viikolla, että 90 vuotta täyttäneiden ja Sauso-laatukäsineiden tarina uhkaa loppua.

Sakari Sauson lisäksi sisko Liisa Sauso valmistaa kuitenkin edelleen käsineitä Sauson käsinekaavalla ja työtavalla Suomessa. Tuotteita myydään nimellä Liisa Sauso.

Nainen pahoittikin mielensä uutisoinnista, jossa ei huomioitu lainkaan hänen yritystään ja sen perinteisellä kaavalla valmistamia hanskoja. Liisa Sauson mukaan hänen tuotteelleen on jo aiemmin aiheutunut haittaa siitä, että Sakari Sauson omistama suurempi yhtiö on ”ominut” Sauson hansikkaiden perinteen itselleen.

Taloussanomat tavoitti kummatkin sisaruksista kommentoimaan hansikasdraamaa. Jutussa puhutaan jatkossa sisaruksista selvyyden vuoksi vain etunimillä.

Mistä siis on kyse?

Aloitetaan perusteista.

Sauson käsineet saivat alkunsa 1929, jolloin sisarusten esi-isä Svante Sauso perusti käsinetehtaan Järvenpäähän. Tämän jälkeen johtoon astui Svante Sauson poika Arno Sauso.

Vuonna 1989 yhtiö koki vastoinkäymisiä. Käsityöala ei ollut suurimmassa huudossa, eikä eläköityneiden käsinevalmistuksen osaajien tilalle tahtonut löytyä tarpeeksi uutta työvoimaa ja kustannukset nousivat kalliiksi.

Järvenpään Sauson tarina tulikin loppuun vuonna 1989, eikä Liisan mukaan voida puhua jakautumisesta. Sakari kertoo, että tultiin tienhaaraan, jossa piti päättää, kuka jatkaisi toimintaa ja miten. Kummatkin sisaruksista päättivät aloittaa, mutta erilaisista lähtökohdista.

Sakari kuvaa itseään markkinointihenkiseksi mieheksi.

– Me satsasimme hieman eri asioihin. Koska olen aina ollut markkinointihenkinen, niin minulla on mittakaava aina ollut isompi ja kansainvälisempi. Kun niitä ammattilaisia ei Suomessa tarpeeksi ollut, vein tuotannon Unkariin, mistä ammattilaisia löytyi ja löytyy edelleen, Sakari muistelee.

Sakari Sauso Oy työllistää 6 henkilöä Suomessa. Käsineet yritys hankkii unkarilaiselta tehtaalta, jonka tuotannosta noin puolet koostuu Sauson käsineistä. Aikaisemmin Sakari omisti valmistavan tehtaan Unkarissa, mutta sittemmin paikallinen johtaja teki petoksen, jonka jälkeen mies päätti ulkoistaa valmistuksen alihankkijalle.

Ulkoistamisen yhteydessä kaavat ja henkilökunta siirtyivät toisen tehtaan palvelukseen. Sakari Sausolla liikevaihto oli viime talvisesongilla 150 000 euroa eli noin puolet vähemmän kuin tavallisesti. Kokonaisuudessaan liikevaihto on hieman alle miljoonan ja tulos tappiollinen.

Sakarin käsineitä on myyty nimellä Sauso muun muassa Stockmannilla ja Sokoksissa. Päämarkkina-alueena on Suomi, mutta myös Baltiaan ja Saksaan on vientiä.Liisalla toiminta on puolestaan pienimuotoisempaa. Koko vuoden liikevaihto on 137 000 euroa, mutta liikevoittoa syntyi 10 000 euroa. Liisa Sauso työllistää itsensä ja tyttärensä lisäksi yhden ihmisen.

– Sakari hommasi tuotannon Unkarista, ja minä tein aika nopeasti oman ratkaisuni. Jotenkin tämä Sauso on ollut minulle niin tärkeä ja syvällä sydämessä, että minun oli pakko tehdä jotain, ettei Sauson nimeä hävitetä ulkomaille.

Liisa kuvaa suhtautumistaan ”sielujen syvyyksissä olevaksi hulluudeksi”. Hän osti vanhalta Sausolta koneita ja kaikki suvun käsinekaavat. Tavoitteena oli vaalia perinteitä parhaalla mahdollisella tavalla ja pitää tuotanto Suomessa.

Nykyään yhtiö tuottaa Liisan mukaan noin 3 000 hansikasta vuodesta. Sakarin yrityksestä poiketen, Liisa keskittyy muun muassa mittatilaustöihin. Hän kertoo, että valtaosa hänen tuntevista asiakkaista palaa myös jatkossa asiakkaiksi.

Suomi on Liisan päämarkkina-alue.

Riitaa nimen Sauso käytössä

Liisa on markkinoinut käsineitään jatkuvasti koko nimellään, kun Sakari on käyttänyt markkinoinnissa sekä kokonimeään että vakiintunutta nimeä Sauso. Liisaa Sauso-nimen käyttö on toisinaan ärsyttänyt, mutta Sakari perustelee sitä kansainvälisillä syillä.

– Sauso on kansainvälisesti toimivampi kuin pitkä ja vaikea Sakari Sauso. Omalta osaltani olisin voinut tietysti korostaa, että myös sisareni tekee käsineitä, mutta esimerkiksi Kauppalehden soittaessa minulle olin juuri saanut tiedon konkurssihakemuksesta. Eipähän tullut kaikki mieleen, Sakari kertaa.

Liisa kokee, että hänen työtään olisi helpottanut, jos olisi vain yksi Sauso.

– Kumpikin tekee, ja nimi on sama. En minä silti ole ikinä ajatellut, että minun pitäisi nimeä vaihtaa. Minä teen käsineet Suomessa ja suvun kaavojen mukaan eli jatkan perinnettä. Suvun yhtiö on minulle tyttäreni jälkeen rakkain asia maailmassa, Liisa sanoo ja jatkaa:

– Sakarilla on ollut markkinavoimat takanaan, eikä hän ole halunnut minun olemassaoloani tuoda julki. Jos olisi tuonut, ei olisi mitään hässäkkää. Nyt moni on luullut, että minä olen lopettamassa. Sekaannuksia on ollut jo 30 vuotta. Helpottaisi paljon, jos olisi vain yksi Sauso.Liisa kertoo toivovansa, että toinen Sauson nimi ”häviäisi maailmankartalta, niin loppuisi sekaannukset”. Jos Sauso-käsinevalmistajia olisi vain yksi, saisi hän työrauhan eikä joutuisi jatkuvasti selittämään olemassaoloaan. Liisa kuitenkin korostaa, että hänen veljensä yhtiön mahdollinen konkurssi on ikävä asia.

– Surullista, ettei Sakarilla mene nyt kovin hyvin.

Liisa kertoo pelkäävänsä eniten, että Sakarin yhtiö myytäisiin ulkomaille, esimerkiksi Kiinaan. Silloin mikään ei estäisi kiinalaisvalmisteisten Sauso-käsineiden saapumista markkinoille, joka voisi romuttaa suvun käsineiden maineen.

Välit kunnossa ja Sausojen tulevaisuuteen luotto positiivinen

Sisarukset kuitenkin korostavat, että heidän välinsä on kunnossa. Liisa myöntää, että Sakari on auttanut häntä useasti muun muassa hyödyntämällä ammatillisia suhteitaan. Molemmat myös kehuvat toistensa tuotteita laadukkaiksi.

He kertovat keskustelleensa puhelimessa ennen haastattelua.

– Välillä meille tulee sisarusten välistä napinaa ja erimielisyyksiä erityisesti liiketoimintaan liittyen. Nyt Liisa hermostui ja olimme napit vastakkain, mutta keskustelimme asian läpi, Sakari kertoo.

– En tiedä, mihin keskustelumme muuten johti, mutta päätimme ainakin, että yritämme lopettaa somemyrskyn, Liisa toteaa.

Sausojen tulevaisuus

Kummatkin sisaruksista näkevät tulevaisuutensa positiivisena. Sakari vakuuttaa, että tavalla tai toisella hänen yhtiönsä tulee selviämään konkurssista.

– Vielä ei ole selvillä, millainen ratkaisu tähän saadaan. Uskoisin kuitenkin, että kahden viikon ajassa saisimme maksettua verovelkamme, koska ulkoiset velat ovat meillä vähäisiä ja myynti on jälleen syksyä kohden piristynyt.

Kesällä Sakari joutui lomauttamaan henkilökuntaa, mutta nyt myös lomautukset on menneisyyttä.

Liisan käsinebisnekselle on luvassa jatkuvuutta ainakin vielä yhden sukupolven ajan, sillä tytär Janna on ilmaissut halukkuutensa jatkaa yrityksen johdossa, kun aika koittaa.

– Jossain vaiheessa varmasti alan pikku hiljaa vetäytymään taustalle.

Ensi tammikuussa Liisa Sauson yritys täyttää 30 vuotta. Luvassa on jotain pientä juhlistamista, vaikka nainen kieltääkin olevansa vuosipäivämuistelija.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  2. 2

   Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

  3. 3

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  4. 4

   Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

  5. 5

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  6. 6

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  7. 7

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  10. 10

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  2. 2

   Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

  3. 3

   Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

  4. 4

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  5. 5

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  6. 6

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  7. 7

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  8. 8

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  9. 9

   USA:n keskuspankki jatkaa markkinoiden rauhoittelua rahaa pumppaamalla

  10. 10

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  3. 3

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  4. 4

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  5. 5

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  6. 6

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  7. 7

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  10. 10

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  11. Näytä lisää