Miljoonakaupat tehnyt Joni Meltoranta makasi rahojen päällä 3 kuukautta – merkkikenkien ostaminen tuntui pahalta

Julkaistu:

Joni Meltoranta joutui luopumaan jalkapallourasta ja keksi tilalle Netrauta.fi:n. Vaikeiden vuosien jälkeen firma myytiin, ja hän teki kaupoilla miljoonatilin. Pitkään kädestä suuhun elänyt Meltoranta ei aluksi osannut käyttää rahaa mihinkään.
Joni Meltoranta, 43, on useimmille tuntematon nimi – paitsi jos on koskaan etsinyt netistä rautakauppatavaraa, tai seurannut jalkapalloa.

Aikanaan hintahäiriköksi kutsutun Netrauta.fi:n perustajasta piti tulla huippupelaaja, mutta toisin kävi.

Meltoranta ei solminut rahasopimusta eurooppalaisen huippuseuran kanssa. Sen sijaan hän loi menestyksekkään verkkokaupan, joka on myös tuonut miljoonaomaisuuden.

Silti hän saa ”ehkä parhaimmat kicksit” valmentaessaan HJS:n b-tyttöjen joukkuetta.

Takana 18 leikkausta

Meltoranta kertoo, kuinka kipeä paikka oli aikanaan pelaajaunelmasta luopuminen.

– En ollut koskaan miettinyt mitään muuta työtä vakavissani. Kävin läpi 18 leikkausta, mutta jalkaa ei koskaan saatu kunnolla paranemaan, polvivamman jo teini-iässä saanut Meltoranta kertoo.

Laitahyökkääjä pelasi puoliammattilaisena junnujoukkueessa Belgiassa, sitten 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Veikkausliigassa kertyi kaikkiaan kahdeksan kautta, mutta pelaajaura oli päätettävä 26-vuotiaana vuonna 2002.

Pelastus tuli Turussa aloitetuista tradenomiopinnoista ja niiden kautta poikineista töistä. Urheilu-uran jälkeen Meltoranta pääsi hiljalleen tekemään verkkoliiketoiminnan töitä, ohjelmistofirma Ambientiassa, Veikkausliigan digituotteiden kehittäjänä ja sitten kaupallisen verkkomedian Rakentaja.fi:n projektipäällikkönä.

Tammikuussa 2005 alkoi kypsyä ajatus opinnäytetyöstä, jonka aiheena olisi verkossa toimiva rautakauppa Netrauta.fi. Koulun opettaja piti lopputyön aihetta lähinnä naurettavana ”satutarinana” eikä työ edistynytkään vuosikausiin.

Paitsi toteutuksena. Meltoranta oli tehnyt kuluttajatutkimuksen Rakentaja-fi:n omistavalle Suorakanava Oy:lle, jossa selvisi, että ihmiset haluaisivat ostaa rautakauppatuotteita verkosta.

– Sitten totesin, että sellainen pitää perustaa. Ei sen niin vaikeata ole. Katsoin mallia, esimerkiksi käytettävyydessä ja navigoinnissa siitä, miten isot toimijat, kuten Home Depot on tehnyt omansa. Ei pyörää kannata keksiä uudestaan.

Markkinahäirikkö rautakauppaan

Netrauta.fi avautui helmikuussa 2006. Kilpailijoita halvempien hintojen takia sitä kutsuttiin markkinahäiriköksi.

– Aiemmin rautakaupassa ostamisen kulttuuri oli sellainen, että tuotteen hinta oli sata euroa. Sitten kun menit pyytämään myyjältä alennusta, se tippui viiteenkymppiin. Me toimme verkkoon julkisesti ’viimeiset hinnat’. Se toi läpinäkyvyyttä, hintapisteen, johon vertailla.

Meltorannan mukaan alussa kukaan ei suostunut myymään hänelle mitään. Meltoranta lyöttäytyi yhteen kokeneen rautakauppiaan, Tapanilan Raudan omistajan Kalle Lindströmin kanssa. Hän johti aikanaan Tallinnan suurinta rautakauppaa.

Meltorannalla itsellään oli rahaa vain 6 000 euroa, isältään saatu kymppitonni ja Ambientin johtajan Jaakko Kankaanpään ja Lindströmin rahoja yhteensä 40 000 euroa.

Tallinnalaiskaupan osto- ja maahantuontisopimuksilla Meltoranta sai tuotua tavaraa maahan.

– Kun ostimme Virosta ja toimme takaisin Suomeen, saimme hintoja alaspäin, mutta se oli myös ainoa tapa saada tuotteita. Iso osa rakennusyrityksistä haki jo muutoinkin tavaran Virosta. Meillä oli alussa halvempia tuotteita kuin tuotteiden sisäänostohinnat isolla ketjulla. Iso härdellihän siitä nousi.

Meltoranta sanoo, että hänellä on yhä tallessa noin 50 juristikirjettä eri yrityksiltä ja brändeiltä. Häntä syytettiin kopioinnista, oli ”uhkailuja ja pelotteluyrityksiä”. Syytökset eivät edenneet oikeuteen asti.

Nykyisin välit ovat kunnossa, ja kilpailijoiden kesken tehdään myös bisnestä, mies kertoo.


Ja lisää ongelmia

Heti kaupan avautumista seuranneena vuonna syksyllä 2007 Meltoranta ajautui kuitenkin kassakriisiin, kun yhtiö menetti 500 000 euron rahoituksen tallinnalaisen kumppanin liiketoimintakauppaan liittyvien sotkujen takia.

Firma kasvoi kohisten, mutta yhtäkkiä Meltoranta huomasi olevansa konkurssin partaalla. Tase miinuksella rahoittajia ei myöskään ollut jonossa auttamaan. Pahimmillaan velkaa oli miljoonaa euroa, muun muassa Finnveralle.

– Puolitoista vuotta taistelimme. Se oli raskasta. Loppuvaiheessa jouduin irtisanomaan käytännössä koko henkilöstön. Muutama läheinen, yhä täällä olevia ihmisiä, jäi töihin, vaikka en pystynyt maksamaan edes palkkaa.

– Ulosotossa oli pitkä piikki. Raskainta oli varmasti se, kun ulosottomiehet ravasivat oven takana. Se on kovaa, kun kotona on vaimo ja pieniä lapsia. Laskin lähes päivittäin, mitä laskuja pystyn maksamaan.

Maltoranta sanoo, ettei koskaan menettänyt silti yöuniaan. Hän uskoi vakaasti, että tilanne korjaantuu. Pelaajauran katkeaminen toi oli jo opettanut työstämään myönteistä ajattelua tilanteessa, joka näytti synkältä. Pelaajaura oli myös opettanut sitkeyttä ja työn tekemistä.

– Kun peliura jäi kesken, halusin näyttää että pystyn tähän.

Yksi asia vaikeista ajoista muistuttaa yhä.

– En oikeastaan edelleenkään pysty pitämään puhelimen ääntä päällä. Jouduin niin paljon vastailemaan velkojille. Aina tiesit, että kun puhelin soi, se tietää ongelmia, vaikka nekin piti tietysti hoitaa.

Yrityskauppa Ruotsiin

Helmikuussa 2009 tilanne ratkesi, kun pääomasijoittaja Sentica Partnersin entinen toimitusjohtaja Matti Rusanen kokosi pelastusryhmän enkelisijoittajia, jotka uskoivat Meltorantaan visioon Pohjoismaiden suurimmasta rautakaupasta – vaikka luvut näyttivät jotain ihan muuta.

Meltoranta jäi vähemmistöomistajaksi.

Vuonna 2014 Meltoranta myi Netraudan noin 15 prosentin ruotsalaiselle Bygghemmalle. Meltoranta kertoi, että seuraavalle tasolle, eli Ruotsin laajennuksen toteuttamiseksi, yhtiön myynti oli paras ratkaisu.

Kauppa tuotti viitisen miljonääriä osakkaista, joita oli kaikkiaan noin 15. Meltoranta kuittasi verotietojen mukaan kaupasta tuona vuonna noin 1,7 miljoonaa euroa.


Meltorannalla on vaimo ja kolme lasta, jotka ovat 10- 12- ja 14-vuotiaita. Kun hän kuittasi miljoonasumman tilille, hän sanoo, ettei ostanut yhtään mitään kolmeen kuukauteen.

Tilanne oli outo.

– Oli se ihmeellistä, kun olin elänyt kymmenen vuotta kädestä suuhun. Ensimmäiseen kolmeen kuukauteen en ostanut mitään. Luottokorttilaskut maksoin pois. Tammikuussa ostin elämäni ensimmäiset merkkikengät Pradalta, Pariisista. Se tuntui silloin tosi pahalta. Puoli vuotta myöhemmin palkitsin itseni Teslalla.

Jutussa on haastattelun lisäksi käytetty lähteenä juuri julkaistua kirjaa ”Exit - 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä” (Leap Investors). Joni Meltoranta on yksi exit-yrittäjistä eli yrityksensä myyneistä henkilöistä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  2. 2

   Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

  3. 3

   Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

  4. 4

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  5. 5

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  6. 6

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  7. 7

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  10. 10

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  2. 2

   Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

  3. 3

   Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

  4. 4

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  5. 5

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  6. 6

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  7. 7

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  8. 8

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  9. 9

   USA:n keskuspankki jatkaa markkinoiden rauhoittelua rahaa pumppaamalla

  10. 10

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  3. 3

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  4. 4

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  5. 5

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  6. 6

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  7. 7

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  10. 10

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  11. Näytä lisää