Ikea ja Finlayson nokittelivat, nyt iski lusikkansa soppaan pikkufirma Kangasalta: ”Siirtäkää tuotanto Suomeen, niin jatketaan keskusteluja”

Finlayson ja Ikea nokittelivat elokuun alussa. Nyt mukaan nokitteluun astui pieni tekstiiliyritys Tam-Silk.

Pieni yhtiö Kangasalalta lähti haastamaan Finlaysonia ja Ikeaa etusivun mainoksella. Tam-Silk uskoo, että Suomessakin voi tehdä tekstiilejä kannattavasti.

21.8.2019 15:30

Tekstiili- ja sisustusalan yritys Finlayson ja huonekalujätti Ikea ajautuivat elokuun alkupuolella keskinäiseen nokitteluun.

Nokittelu sai alkunsa, kun Finlayson julkaisi Helsingin Sanomien etusivulla mainoksen, jossa luki isoin kirjaimin:

– Hei Ikea, tässä on maailman kaunein lakana. Tehkää perässä.

Tekstattujen sanojen ohessa mainoksessa luki pienellä, kuinka Finlayson tekee ekologisia valintoja ja siirtyi käyttämään GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa. Yhtiö haastoi muut tekstiilijätit samaan.

Ikea puolestaan vastasi Facebookissa:

– Hei Finlayson, mekin teemme kauniita lakanoita.

Lisäksi ruotsalaisyhtiö kirjoitti, että vastuullisuus on myös heidän toimintansa ytimessä ja heidän käyttämänsä puuvilla peräisin kestävämmistä lähteistä.

Nyt nokittelevat jätit saivat vielä kolmannen yhtiön hämmentämään soppaa. Pieni kangasalalainen tekstiilialan yritys Tam-Silk julkaisi Kangasalan Sanomien etusivulla yhtiöille piikittelevän mainoksen.

– Ikea ja Finlayson, siirtäkää tuotanto Suomeen, niin jatketaan keskusteluja.

Mainokseen oli painettu sydän ja korostettu vielä sitä, että Tam-Silkin tuotteet valmistetaan Kangasalla.

Tam-Silkin hallituksen puheenjohtaja Tuomo Saarni sanoo, että mainokseen idea tuli siitä, ettei kumpikaan vastuullisuutta korostavista yhtiöistä pidä tuotantoaan Suomessa.

Esimerkiksi Finlaysonilla vain yksi prosentti tuotannosta on Suomesta ja Ikean tuotannosta neljäsosa on Kiinasta, eikä tuotantoa ole lainkaan Suomessa.

Finlaysonin omistajat hankkivat keväällä Reino- ja Aino-tossut, mutta aikovat valmistaa niitä Suomen sijaan ulkomailla.

Finlaysonin luovan johtajan Jukka Kurttilan mukaan tossujen edellisen valmistajan PK Kapin konkurssi osoitti, ettei tuotanto kannata Suomessa.

– Me halusimme herättää keskustelua. Nämä yhtiöt sanovat, ettei Suomessa ole mahdollista tuottaa tekstiiliä taloudellisesti, mutta me olemme osoitus siitä, että Suomessa tuottamallakin yritys voi kasvaa. Suomessa pystytään tekemään edullisesti ja voitollisesti vaatetta, Tam-Silkin Saarni sanoo.

Saarni kertoo, että Tam-Silkissä vastuullisuudeksi koetaan myös suomalaisten työllistäminen. Yhtiöllä on runsaat 20 työntekijää, ja se on toiminut jo 90 vuotta.

Yhtiö kertoo kehittävänsä toimintaa it-alan opeilla. Saarni kertoo, että it-alalla tehtiin runsas vuosikymmen sitten samoja virheitä kuin tekstiilialalla nyt.

– Valmistusta vietiin silloin sankoin joukoin ulkomaille ja tajuttiin, että sillä ei saatukaan huomattavia säästöjä. Se, mitä palkkatuloissa säästetään, joudutaan maksamaan muissa kustannuksissa. Esimerkiksi työnjohdolliset kustannukset kasvavat ja laatuongelmat tulevat kalliiksi. Sitten työtä tuotiin takaisin Suomeen ja korjattiin virheitä.

Saarni ei halua puhua mainoskampanjastaan isojen yhtiöiden ”haastamisena”, mutta toivoo, että se olisi keskustelunaloitus.

– Toivottavasti jatkossa ymmärretään, että Suomessakin voi tuottaa laadukkaita vaatteita kannattavasti.

Yrityksen liikevaihto on ollut noin miljoona euroa, ja Saarnin mukaan se tuplaantuu tänä vuonna.

Syynä on se, että Tam-Silk osti vuosi sitten paitoja ja tunikoita valmistavan Neulomo-tuotemerkin, jota myydään yksinoikeudella S-ryhmän Prisma-myymälöissä.

Neulomo-tuotteiden lisäksi Tam-Silk valmistaa naisten alusvaatteita. Seuraavaksi tarkoitus on laajentaa tuotevalikoimaa miesten alusvaatteisiin ja lastenvaatteisiin.

– Pyrimme kasvamaan älykkäästi ja pitää kustannusrakenteemme järkevänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?