Jättiuudistus tulee pian voimaan – uusi firma alkaa penkoa suomalaisten tilitietoja

Syksyn aikana käynnistyvä CreditWorthy-palvelu voi kerätä tietoja useammasta pankista yhtä aikaa. Palvelun kehittäjä on Suomessa ensimmäisenä rekisteröitynyt pian voimaantulevaa direktiiviä hyödyntävä yritys.

20.8.2019 11:21

Oman taloudellisen tilanteen tarkistamiseen on tulossa syksyllä uusi ilmainen pankeista riippumaton CreditWorthy-palvelu.

Jos käyttäjällä on esimerkiksi tilejä useammassa pankissa, palvelun on tarkoitus tehdä niistä kerättyjen tietojen perusteella yksi yhdistetty raportti, josta selviävät luokiteltuina muun muassa tärkeimmät tulonlähteet ja menojen aiheuttajat.

CreditWorthy pääsee tutkimaan tilitietoja palvelun käyttäjän luvalla ja syyskuun puolivälissä voimaan tulevan psd2-direktiivin ansiosta. Direktiivin tarkoituksena on vapauttaa pankkialan kilpailua avaamalla myös ulkopuolisille yrityksille pääsy pankkien hallitsemiin tilitietoihin.

Palvelua tuottava Skadi on ensimmäinen suomalainen yritys, joka on rekisteröitynyt psd2-direktiivin perusteella tilitietopalvelua tarjoavaksi yritykseksi.

– Saamme käyttäjältä kertakäyttöisen valtuutuksen, eli meidän oikeutemme päästä tileille päättyy heti, kun käyttäjä on saanut raportin, sanoo kehityspäällikkö Mikko Nikkanen CreditWorthy-palvelua kehittävästä Skadi-yhtiöstä.

Nikkasen mukaan Skadi ei näe palvelun käyttäjän nimeä tai muuta henkilötietoja, vaan ainoastaan tilitiedot.

– Kertavaltuutuksella saa yleensä tilitietoja vähintään yli vuoden ajalta pankista riippuen, kun jatkuvaluontoisella valtuutuksella tapahtumat ulottuvat noin kolmen kuukauden päähän. Analyysi ei siis kerro ainoastaan, mitä on tehnyt viimeisellä palkalla, vaan perustuu pidemmän ajan historiaan.

Palvelun on tarkoitus ryhmitellä menot eri kululajeihin automaattisesti.

– Voi esimerkiksi nähdä, meneekö rahaa paljon pelaamiseen tai vaikka vaatteisiin, Nikkanen kertoo.

– Ohjelmisto tunnistaa vaikka Betssonin pelaamiseksi, ST1:n autoiluksi ja Alepan ruokamenoiksi. Lisäksi ohjelma pystyy oppimaan myös uusia yrityksiä ja luokittelemaan ne automaattisesti.

Tavoitteena Euroopan luotonantajat

Yhtiön tavoitteena on avata CreditWorthy-palvelu syyskuussa. Skadi ei ole päässyt vielä testaamaan palvelua tosioloissa, sillä se on voinut kokeilla sitä vasta eri pankkien psd2-direktiiviä varten perustamissa testiympäristöissä.

– Testiympäristöissä ei ole oikeaa tilitietoa, ja sitä on vähän, Nikkanen kertoo.

– Kokeilujen perusteella ei siis voi ennustaa suoraan sitä, miten pankkien rajapinnat toimivat, jos tilitietoja on paljon tai palvelulla on paljon yhtäaikaisia käyttäjiä.

Palvelun CreditWorthy-nimi viittaa siihen, että sitä on viritelty erityisesti näyttämään miltä käyttäjä näyttäisi luotonantajan silmissä, vaikka sitä voi käyttää myös muuten raha-asioidensa selvittämiseen. Nikkasen mukaan palvelu on parivuotiaan Skadin työnäyte, jolla se pyrkii vakuuttamaan luottoa myöntäviä asiakkaita, joita se tavoittelee tuleviksi maksaviksi asiakkaikseen.

– Osoitamme palvelulla, että pystymme tällaiseen tilitietojen koneoppivaan analysointiin. Skadi yrittää varsinaisesti ansaita myymällä luotonantajille koneoppivaa lainanhakijoiden profilointia. Tyypillisesti profilointiin menee aikaa, koska sitä tehdään usein käsin.

Skadin pidemmän tähtäimen suunnitelmissa on laajentua Keski- ja Pohjois-Eurooppaan, kunhan palvelut saadaan ensin toimimaan Suomessa.

Hidas uudistus

Psd2-uudistus tuli virallisesti voimaan jo puolitoista vuotta sitten, mutta sille annettu siirtymäaika päättyy vasta syyskuun 14. päivänä, kun siihen kuuluvat tekniset säädökset astuvat voimaan.

Käynnistyksen hitautta kuvaa sekin, että Skadin lisäksi vain kuusi muuta suomalaisyritystä on hakenut Finanssivalvonnalta psd2-direktiiviin perustuen joko toimilupaa maksutoimeksiantopalvelujen tarjoajaksi tai rekisteröitymistä tilitietopalvelun tarjoajaksi. Skadi on kuitenkin toistaiseksi ainoa yritys, joka saanut rekisteröinnin.

– Sillä voi olla vaikutusta, että pankkien psd2-testiympäristöt avautuivat kokonaisuudessaan sääntelyn vaatimuksesta vasta viime maaliskuussa, joten kolmannen osapuolen yrityksillä ei ole vielä ollut paljoa aikaa kehittää ja testata palveluita, arvioi johtava lakimies Sanna Atrila Finanssivalvonnasta.

Myös koko EU:n alueella hakemusten määrä on toistaiseksi ollut melko vaatimatonta. Euroopan pankkiviranomaisen EBA:n mukaan maksupalvelujen tarjoajille on EU-maissa psd2:n perusteella puolentoista vuoden aikana myönnetty noin 90 toimilupaa, ja tilitietopalvelujen tarjoajiksi on rekisteröitynyt yli 150 yritystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?